Thursday, January 28, 2010

Word Wars

Word Wars: Tiles and Tribulations on the Scrabble Game Circuit - Eric Chaikin, Julian Petrillo 2004

Jõuludeks kinkis kaasa oma perele Crabble lauamängu ning võtsin sealsetest sõnalahingutest minagi osa. Parim tulemus oli kolmekesi mängides 211 punkti, käesolevas filmis aga kus peetakse proffide vahelisi maailmameistri võistlusi, oli paarismängu finaalis võitja skooriks 366 ning selles valguses ei tundugi minu numbrid nii kesised. Proffid aga panid ikka profilt. Kui muidu punnitad laual esimest käiku tehes mingi lihtsõna valmis, siis siinses filmis ladusid mehed ikka 50 punnist boonust lisaks võttes kõik seitse tähte lauale, aju oli jõudnud juba tähed peas sõnaks ümber seada, mis sellest, et sõna vaid sõnaraamatu abil leitav ning tavainimene ei puutuks sellega elus kunagi kokku. Filmis tutvustati viid ajuhiiglast kes poole aasta jooksul valmistusid meistritiitlile mängima. Igaüks oli erineva sotsiaalse taustaga, kasutas isesuguseid treeningprogramme ning miksis valmis oma vitamiini ja minaraaldieediks vajaminevad joogid, kuid üks nimetaja ühendas neid kõiki - scrabble´i maailmas troonivad nerd´id. Sellised heasüdamlikud ja abivalmid jobud kes elavad küll peost suhu ilma tõsiseid tööpaiku võtmata, kuid samas on alati valmis sõpru toetama, kui mitte just materiaalselt, siis vähemalt oma kohalolekuga ning sõbraliku seljalepatsutusega. Väga sümpaatsed tegelased, eriti mustanahaline konspiratsiooniteoreetik Marlon kes popsutas vahepeal pilve ja tsillis ning samas lükkas kaotuste puhul toole ümber ja vandus, võttis asja hingega, unustamata huumorit. Mõnusalt vaikselt juhatatakse vaataja sõnamängu maailma ning lõpus toimuvad kolmkümmend minutit turniiri hoiab juba kõva käega ekraani ees, nii paganama põnev on. Mehed on ju proffid ning Maailmameistri võistluste karikas tundub justkui mõne tippatleedi saavutus, ainult karastatud meelega mees toob selle ära. Mängus on muidugi ka õnneloos, sest kui ikka ainult täishäälikuid või kaashäälikuid kätte satub, siis ei moodusta neist küll mingeid sõnu, oled sa siis kui tahes geniaalne sõnasepp. Põnev, tundeline ning informatiivne dokumentaalfilm. 4/5
Alul õpitakse sellistest tabelitest ning hiljem laotakse külma kõhuga lauale alloleval pildil väljatoodud sõna.

2 comments:

alarlol said...

The most any two people scored in an official Scrabble meet was 1,320, according to Slate Magazine (featuring 365 for a single move (QUIXOTRY) across two triple word spaces..another record). However, it's possible to score even more than this in just one move by reaching across all three triple spaces on a side. You'd need parts of the side wall filled in. But if you can get a fifteen-letter word across the side, tripling a high score, then tripling that...and tripling THAT (score * 3 * 3 * 3), you'd likely break 1,320. No one's ever made such a move, but it's possible. Afterwards, the total score will probably be over 2,000. And technically, you could do that TWICE, (but not more, because you'd be out of triple word squares and high-scoring tiles), and you'd approach a near-certain ultimate high 4,000 in a single game. But, professionally, I don't think we'd ever cross 2k.

Trash said...

Ja tõlge ka:

Kõige tahes kaks inimest scored ametlikus Scrabble kokku oli 1.320, vastavalt Slate Magazine (featuring 365 ühe liikuda (QUIXOTRY) üle kahe kolme sõna ruumid .. teise registrisse). Siiski on võimalik koguda ka rohkem kui see vaid ühe liigutusega, jõudes kõigi kolme kolmekordne ruume poolel. Soovite vajavad osad seina täidetavaid lahtreid Aga kui saad viisteist-täht sõna üle poole kolmekordistumiseni rekordi, siis kolmekordistada, et ... ning kolmekordistada, et (skoor * 3 * 3 * 3), soovite tõenäoliselt murda 1.320. Keegi on kunagi tehtud sellist sammu, aga see on võimalik. Hiljem Üldskoor tõenäoliselt üle 2000. Ja tehniliselt, siis võiks seda teha kaks korda (kuid mitte rohkem, sest siis oleksin välja kolme sõna väljakud ja kõrge Hinded plaadid), ning soovid lähenemine peaaegu teatud lõpliku kõrge 4000 mängu. Aga professionaalselt, ma arvan, me ei tahaks kunagi risti 2k.