Saturday, December 26, 2009

We Can Be Heroes - The Nominees

We Can Be Heroes - Matthew Saville 2005

Mockumentary võlu peitub selles, et osatakse kõndida imepeenel nööril mis eristab tõde väljamõeldisest ning mida rohkem raskuskeset sinna reaalse dokumentalistika suunas kallutada, seda parema tööga on tegemist. Hea mockumentary on tavaliselt tagasihoidlik ja samas väga sügavalt hämav, pettes vaatajat võimalikult kaua. Mina näiteks, häbi lausa tunnistada, pidasin viisteist aastat tagasi esmakordselt nähtud Peter Jacksoni Forgotten Silver´it dokumentaalfilmiks ja tõde selgus alles siis kui Rainer Sarnet ja Rein Pakk mu rumaluse üle sõbralikult naeru pugistama hakkasid. Eesti vastasküljel elavatel filmitegijail paistab asi käpas olevat, ka käesolev Austraalia sari on väga professionaalselt ning oskuslikult üles ehitatud mockumentary. Vaatluse alla on võetud viis inimest kes kõik kandideerivad Austraalia Aasta Inimese tiitlile ning püüavad endast anda parimat, pääsemaks poolfinaali. Vaatajale tutvustatakse veeremisspordiga tegelevat pereema Pat Mullins´it, 9 lapse elu päästnud politseinikku Phil Olivetti´t, koolis nälgivate neegrilaste heaks kampaaniad korraldavad noort neidu Jamie King, oma kaksikvennale elundidoonoriks olevat maal elavat jõmmi Daniel Sims´i ning hiina immigrantide perest sirgunud noort teadlast ja harrastusnäitlejat Ricky Wong´i. Kas keegi neist kandidaatidest ja kes neist kandidaatidest pääseb finaali, et tuua koju mainekas aunimi. Väga teravalt lõikav satiir ja paroodia, kohati süsimustaks kiskuv huumor ning peened mängud poliitkorrektse mõttetavaga, koomiks mille ülesehitamine oli täppisteadus ja sellegi oli sarja looja Chris Lilley suurepäraselt hakkama saanud. Ega IMDb skoor 9,4 ei tule asjata ning täispunktide andmisel ei ole ka mina kitsi. Austraalia vallutab! 5/5
Ricky Wong´i seksuaalsed eelistused jäetakse õrnalt aimatavateks, taas üks oskuslik lüke tegijailt, üle pingutada ei maksa.

8 comments:

Heitke pikali said...

Pressisin end esimesest episoodist läbi, ehkki see võttis paariminutiste juppide kaupa vaatamise ja peldiku vahet oksendamas jooksmise tõttu rohkem kui kuu aega aega. Ise mõtlesin end tagant sundides, et kui Trash soovitab, siis peab ju lõpuks nalja ka saama.

Ei saanud. Kanadalaste masendav "Trailer Park Boys" on selle kõrval võib-olla natuke naljakam, aga seda saab öelda ka tatikollide lakkenuuskamine või enda peeru läitmise kohta. Vähemalt need viimased kaks tegevust ei hõlma eriti suuri koguseid inimlikku traagikat, vaeste, nõrkade, lollide ja lootusetute inimeste üle irvitamist ega seda õudsat "koomikut" Lilleyt (jumal, jumal küll, ma pole vist juba kümmekond aastat tahtnud nii väga kedagi kägistada...)

Kui sari jääb ka edaspidi selliseks (vaatasin 2. jao algusest 4 minutit ja tundus, et jääb küll), siis ma tõenäoliselt lihtsalt ei saa aru huumorist, mis Trashile meeldib.

Trash said...

Mulle tõesti meeldis, väga pisikeste nüansidega mockumentary. Sellele on järg ka tehtud, loodan peatselt saada ning vaadata. Kusjuures mõtlesin täna töölgi selle sarja peale. :)

Trailer Park Boys tundub minule igav, vaatasin täispika filmi ja 3-4 episoodi aga mingit fiili küll ei tekkinud.

Heitke pikali said...

Eks selle huumoriga, eriti mustemat sorti naljaga, on inimeste maitse ja taluvuspiirid väga personaalsed.

Eile hakkasin vaatama mingisugust "Spike and Mike's Sick & Twisted Animation Festivali", mille kohta leidsin ka viite siit, ja ikka tihedamalt kui üle ühe on seal päris head "halba" huumorit.

Trash said...

Spike and Mike´i esimene oli väga hea, siis keskpärasust ja viimane mida vaatasin jättis taas irvituse näole.

a said...

Trailer Park Poiste täispikad filmid pole head olnud jah välja arvatud kõige esimene, niiöelda piloot mis kannatab täispika filmi mõõdu välja küll -
http://www.imdb.com/title/tt0383678/

See on täielik pärl, kahjuks olen ma leidnud sellest ainult sita kvaliteediga divx'i. Kui kellegil on mingi parem versioon sellest siis oleksin väga tänulik.

Anyway, Heitke pikali jutu peale hakkas see "we can be heroes" ennast ka huvitama. Mind kergelt häirib selle peategelase multinäitlemine, aga kui sellest üle olla siis on tegemist ikka väga seffi asjaga. Sellist peenelt tehtud mõnitamist on alati lust vaadata.

a said...

http://video.google.co.uk/videoplay?docid=5933695966206968288&q=trailer+park+boys:the+movie#

see TPB film siis millest ma rääkisin. kannatb isegi niimoodi vaadata.

a said...

mnjah, liiga pikk link.
googelda "trailer park boys the movie google video"
esimene vaste

Trash said...

Link