Tuesday, December 08, 2009

Angst - Fear

Angst - Gerald Kargl (Zbigniew Rybczynski)1983

Vanglast vabaneb lapsepõlvetraumadest tingitud vägivalla ja kuritööde tõttu türmi sattunud noor mees ning tema esimeseks mõtteks peale paari vabaduses tehtud sammu on leida ohver, lihtsalt vägistada ja tappa. Tundub aga, et kohe vanglaväravast uut ohvrit saada ei ole lihtne ning mõrvar võtab takso, et linnapeal pisut tuuritada. Hea õnne peale leiab ta lahti unustatud aiaväravaga rahakate omanike villa, lööb katki aknaklaasi ja ronib sedakaudu sisse, et jääda kojusaabujaid varitsema. Peatselt algavale tapatööle mõtlemine tõstab seksuaalkihku ja paneb mehel käed erutusest värisema. Üks parimaid reaalsetel sündmustel põhinevaid sarimõrvari filme mida ma näinud olen. Ei saa isegi öelda thriller, sest kuigi suurem osa filmist kulgeb põnevuse tähe all, toimub kõik nii napi aja jooksul, et klassikalise sarimõrvari tabamislooga ei ole siin midagi ühist. Rohkem väga verise draamaga, sest filmis pea puudub dialoog ning seda asendavad mõrvari mõtetes toimuvad monomoogid, sõnadesse pandud mälestustepildid tema lapsepõlvest ning arutlused kuidas peaks edasi käituma, kas vägistama oma ohvri ja siis tapma või vastupidi. Vinged kaameranurgad mis muutuvad järjest kaootilisemaks mida erutunum on tapja. Kohati lendab kaamera nii hoogsaid nurki võttes ja peade kohal tiirutades, et esmapilgul saa arugi kuidas mõne eseme või elusolendi liikumine toimub. Alles hiljem kui massimõrvar rahuneb ja ringi kõnnib, märkad kuidas asjad tubades ümber paigutusid, näed millise jälje on jätnud verehurmas märatsemine. Kompromissitu ja ülimalt brutaalne tapafilm mis saatuse tahtel sai kahjuks valmimisajal juurde õudusfilmi pitseri ning jäi tänu sellele tähelepanuta. USA slasherite ja giallo vahelt lihtsalt ei paistnud see 1983 aastal tehtud novaatorlik draama välja, sest inimesed kippusid sel ajal pigem esmalt teose goret ja verejugasid kui uudset lähenemist nägema. Angst on nagu segu John McNaughton´i Henry: Portrait of a Serial Killer´ist, Michael Haneke Funny Games´ist ja Gaspar Noé Carne´st ning Irréversible´st. Nüüd paar päeva peale vaatamist ja vaagimist ei oska ikka veel leida ühtegi häirivat momenti, tähendab tuleb täishinne ära panna. 5/5
Kõlab friigilt küll aga tegu oli kinoajaloo kõige ilusama surnuksrappimisega ja...surnu keppimisega.

17 comments:

Ralf said...

Panin "enda suunas liikuma". Natuke imelik tunne on küll, et postitus on selliseid pilte täis ja ma kohe lähen seda filmi jahtima, et vaadata.

Trash said...

Väheke spoilerdava loomuga need pildid on, kuid raskus asub filmis nagunii mujal kui tapmise ootamises. See, et verd ja kiima tuleb on nagunii selge, üllatav on hoopis mõrvari mõtted ja rabe käitumine, ei mingit stiilset jänkidemaa kavalpead.

Põhinev tõestisündinud lool, niinimetatud.

Metsavana said...

Peaks kah kaema üle.

Trash said...

Tee seda! Lenda tulilind!

FS2 said...

Igati nõus. Peategelase vaimne häire (tüüp oli ikka korralikult nihestatud) kajastati paratamatu ja peatamatu kaamera liikumisega väga sobivalt, ei tekkinud mingit ettekavatsetuse muljet.

Trash said...

Lugesin triviat, et tüübi peas keerlev tekst oli mingil määral võetud ühe teise sarimõrvari pihtimusest. Oleks hea teada mis osad täpselt.

Ralf said...

Kuna ma olen sarimõrvarite fanaatik, siis äkki oskan isegi öelda.

Robi said...

Päris karm. Gaspar Noè filmid on väga tugevad. "Enter the Void" tahaks ilgelt näha! Nii et peaks ehk "Angst- Fear" ka uurima..

Trash said...

Ralf väidab, et ta oskab juba teksti eristada, et mis mõrvari peas keerlev ja mis stsenaristi poolt lisatud hullus. Profi värk! Nice! :)

Trash said...

Lugesin peale kirjutamist, et arvatavasti on Noe oma Irreversible tegemiselt siit filmist šnitti võtnud.

Unknown said...

Enter the Void pidavat olema meistriteos.

Jaak said...

Ajaleht on kokku liimitud!

http://i46.tinypic.com/1zoc1ms.jpg

Trash said...

Ho ho! Seda telkust vaadates ei pannud tähelegi, kinos vast oleks märganud aga mine tea.

Trash said...

Enter the Void´i tahaks aga ise ka näha, head sõna on pudenenud ka väheke vanemate ja kogenenumate meeste suust kui Filmiveebi kasutajaskond.

Ralf said...

Kas Angst on samasugune kui Man Bites Dog?

Anonymous said...

Vaatamistväärt! Sammude klõbin siiani kõrvades. Kaameratöö üleootuste hea.

zensuur said...

Vaatamistväärt! Sammude klõbin siiani kõrvades. Kaameratöö üleootuste hea.

Käed värisevad nagu Temal vorsti süües.

Taks lisas veits huumorit ka juurde :)