Thursday, December 03, 2009

A Prophet

Un prophète - Jacques Audiard 2009

Vanglafilm jah, aga ootasin väheke teistsugust. Mitte, et ma nüüd virisema hakkan nagu tavaliselt sellisele sissejuhatusele järgnevalt, vaid hoopis vastupidi, meeldiv üllatus. Vanglafilmidega on see lugu, et tavaliselt mängitakse vägivalla peale, näidatakse jõhkrusi ning see loob juba atmosfääri kus mänguruumi on küllaldaselt, tee hea, keskpärane või halb, ikka tundub suurepärane teos olevat. No minul ei hüppa hetkel peale Renny Harlin´i Prison´i, No Escape´i ning Fortress´i pähe ühtegi halba vanglafilmi ja need näited olid ju ka poolenisti ulmekad ning mitte vangladraamad. Häid vanglafilme aga võiks puistata varrukast: Scum, Carandiru, Animal Factory, Kiss of the Spider Woman, Brubaker, Midnight Express, Runaway Train, Birdman of Alcatraz, Murder in the First ja nii edasi...Prohvetis oli samuti vägivalda ning jõhkrutsemist ning kuigi puudus vangladraamade poolkohustuslik anaalvägistamine, võis sedagi pidada vanglaelu kujutamise koha pealt keskmiseks tööks. Mis aga teost esile tõstis oli mitmetahulisus, seda nii prantsuse multikultuursuse mittetoimimise, islami tumeda tausta, terrorismi juurte, sotsiaalsete hierarhiate kui ka EU riikide muutuva kuritegeliku maailma mõjusfääride ümberjagamise kujutamisel. Vana klassikalise kriminaalidemaailma häving, selle alla vandumine lõunast saabuvate immigrantide ees kes tihti ei oska lugeda-kirjutada, kuid on valmis iga hetk relva kasutama. Frank muutus filmis euroks ning mandrieurooplastest kurikaelad andsid oma istumiskoha moslemitest kriminaalidele, Alain Delon´il või Eddie Constantine´il ei oleks tänapäeval Pariisis suurt midagi peale hakata, stiilsete vanade vintskete kõrilõikaja aeg on möödas. Julge, informatiivne ja otsekohene läbilõige elust ja lisaks veel üks intensiivne tulevahetus mis oma kaootilises korrektsuses meenutas mõnda Johnny To relvasituatsiooni. Aga eriti kohe meeldis mulle lõpp. Mis mõtted Malik El Djebena meeles mõlkusid, jäeti vaatajale lõpuni selgusetuks ja kuigi üks kummitus käis südamele koputamas, olid mõned valikud ikka täiesti valgelt paberilt. Muide selle kummituse pärast võtan paar punni täiuslikust filmist maha, aastal 2009 ei ole enam sobilik sedalaadi tüüpe sisse tuua, see mõjub juba lapsiku ning tüütavana. Samuti on lood kehvad peategelase unenägudega, kuigi ühel neist painajatest on stsenaariumis oma kindel roll. 4/5
Araabia ja Korsika.

25 comments:

Lauri said...

Ma ei tea miks sa kõikide vanglafilmide isa Cool Hand Luke'i mainimata jätad...?

Trash said...

Kusjuures selle jätsin meelega mainimata. Minu jaoks on Cool Hand Luke ikka rohkem komöödiasugemetega hustler filmina tundunud kui korraliku vangladraamana.

Mitte, et see halb film on, olen ise mitu korda vaadanud ja alati mõnus.

Kalmsten said...

No kui Alain Delon või Eddie Constantine ei saa hakkama, siis van Damme ikke ?("IN HELL" 2003)

Trash said...

See vene vanglas toimuv film? mul endal ka väheke nähtud, nii 2/3.

Kalmsten said...

jah, ma olen seda ka näinud, nii umbes poolejagu või vähem - tea kas peaks kunagi lõpuni vaatama ?

Kalmsten said...

Sa silelõugade vandenõust oled juba teadlik ?

http://filmwebs-wiki.wikispaces.com/Blogid

ALATUS!
:D

Trash said...

He he! Meist võib veel mööda vaadata aga milles vaene Ralf süüdi on, et teda välditakse? Vast joob ja suitsetab liiga palju.

Trash said...

Mis asi see üldse on, lugesin kümmekond minutit postitusi ja sittagi ei saanud aru? Et mis eesmärk või hobi või wank?

Kalmsten said...

Wank ma pakun, muud ma ei oska öelda selle kohat , et keskid üritavad eesti keelset filmiarhiivi vms. teha....üllas idee, aga surnult sündinud.

Ja selle feltchu teema ma neid mõistan.
Kuidas sa ikka ilusate iseloomustus ridade vahele kirjutad, et-

Fletchu ja filmid - poliitiliselt ebakorrektne filmiblogi, kus sõimatakse vene illegaale, ex-kommuniste ja türgi kriminaale.

Sellist asja ei tohi levitada !

adi said...

Kes tolle asja taga on huvitav, igatahes on tema 11'st hinnatud filmist E.T. saanud maksimumi ja Apocalypse now 0/10 :)

Samas nagu päris teimeline tütarlaps ka asja taga olla ei saa, sest ka kariibi piraadid on 0/10.

http://www.criticker.com/?fl&user=userForWikiP

Kalmsten said...

Seal critickeris võivad kõik kasutajad hindeid panna, aga keegi pole apocalypse Now-le pannud kuna põhimees ei ole seda näinud ning arvatavasti on ta ka ainuke kasutaja- filmide nimekirja põhjal otsustades :D

Trash said...

Asjade taga võiks ikka ja alati teismeline tütarlaps olla.
Muahahaaaaaa!!!1

Ulmeguru said...

See filmiblogide valik on umbes sama tase nagu on seda Blogilehe iganädalane filmikirjutiste valik... mõistetamatu!

Metsavana said...

Hehe, huvitav mis algoritmi alusel nad minu on sinna pannud aga nt Paraka ja Edasi on välja jätnud ?

Metsavana said...

Blogilehe puhul olen ka imestanud, et mõni suht mitte midagi ütlev säästukas pannakse minult üles samas kui sisukam tekst millega märksa kauem vaeva nägin jäetakse täiesti tähelepanuta.

Minuarust üldse suht surnult sündinud idee aga see selleks.

Trash said...

Para ja Edasi puudumist ma üldse ei märganud.

Kalmsten said...

Blogilehte lähevad enamasti üles need filmid mis on -
1. Pikk jutt(ükskõik kas adekvaatne või mitte)
2. samal ajal kinodes. (või kõige pikem jutt kõige populaarsemast filmist mis blogides on nädala jooksul kajastatud)*

.. aga aeg-ajalt lastakse metsavana( mis on ainuke pluss) aga üldidee on enivei nurisünnitis.

*vaadake selle nädala blogilehte - sick sad world, aga arvestades seda, et minu peenise pildiga "post" on hommikust saadik blog.tr.ee-s üleval, ei üllata see mitte grammigi- sama rada.

joonas said...

Mitte kõige parematest vanglafilmidest veel: Kim Ki-Duki "Breath" ("Soom") pole just tema tippteos, kuigi muidu enam-vähem, ja Takashi Miike "4,6 miljardit aastat armastust" ("46-okunen no koi") oli ikka üsna raskesti talutav.

Trash said...

Mulle Breath isegi meeldis, seda mõned kuud hiljem, hiilis niiöelda vaikselt hinge. Miike koha pealt olen sinuga nõus, oli igav jah.

Breath 6/10
A Big Bang Love : Juvenile - 4.6 Billion Years of Love 4/10

Anonymous said...

Kusjuures, ma arvan, et ta teeb mulle liiga, sest ei kirjuta ainult klassikalistest, lihtsalt need meeldivad rohkem.
Ning olen oma hindamist kõvasti tagasi tõmmanud, kui Enter the Void välja arvata. Eriti nüüd Pöffiga seoses, kus näiteks Lourdes, mis Veneetsias domineeris, sai mult 3/10 ja mõned veel, mis said 3 ja 4/10

Trash said...

Eks need klassikalised jää su blogist paremini silma.

Ja Enter the Void´i tahaks ise ka näha, peale üldisest ekstaatilisest kiidukoorist kuulsin läbi kumamas ka üht tõsise mehe sõna keda võib usaldada.

Anonymous said...

oppinud

Unknown said...

Sattusin alles praegu neid kommentaare lugema. Väga kurb, et mind välja jäeti, kuid eks ma olen selle ka ära teeninud oma laiskuse ja pideva ebaaktiivsuse.

Unknown said...

Oodake. Aga kui minna pealehele, vaatab sealt vastu:

4. Eesti keeles kirjutavate filmigrumaanide blogide nimekiri kus on välja loetletud märkimisväärsemad eesti keelsed filmidest kirjutavad blogid. (Kristjan)

HIGH FIVE !!!!

paranoiadisco said...

Järelikult pole filmigurmaan või pole lihtsalt märkimisväärne. Pohhui samas ju...