Monday, December 21, 2009

Pandorum

Pandorum - Christian Alvart 2009

Kusagil linaloo keskpaigas hakkas mu mäluhämarusest kerkima mälestus lapsepõlves teleka vahendusel nähtud filmist kus ookeaniaurik oli pikemat aega uppununa merepõhjas lamanud, kuid sinna saabunud tuukrid avastasid ees täiesti elavad meeskonnaliikmed ning reisijad. Kasvatati hapniku saamiseks taimi ning söödi neid, elati rahus ning sõpruses. Aeg ajalt aga käisid laevaelanike rahu rikkumas trümmidesügavusest esile roomavad metslased, kohalikud morlockid, kellega oli siis vaja jõudu katsuda ning nad auriku tumedamatesse otstesse tagasi ajada. Lõpus muidugi tuli see paralleel veelgi selgemini esile. Filmis oli kaks liini. Üks see niinimetatud morlockite oma ning teine väljamõeldud pandorum´i nimelist kosmosehaigust tutvustav. Kui mulle antakse valida kas mutandid või käte värin ja meelesagin, siis valin iga kell mutandid ning tänu sellele ei saanud ma filmitegijate valikut kuidagi südamelähedaseks pidada. Mutantidele saab ju mõnusalt üle koonu anda, möll on igal juhul garanteeritud aga kui mingit taevatõve jura jahuma hakatakse, siis andke andeks, mina võtan varnast mütsi ja ütlen hüvasti! Loomulikult eelistan ma head viirust või salahaigust igat sorti lihast ja luust kurjamitele, kuid ainult head, Pandorum´i puhul aga tekitas see nihkeseisund vaid huvi, lõpupinevust aga sellele ehitada oli nõrk otsus. Ben Foster oli mõnus mees ning samuti meeldis mulle kogu kosmoselaeva ehitus. Ei midagi uut ega vapustavat, kuid see koridorides silkamine ja erinevatel levelitel turnimine tundub nii õige osana ühest sci-fi´st, et rõõmu tegi samalaadsete sisekujunduslike lahendite nägemine käesolevas ulmekas. No nagu Moon´is, samuti klassikaline ulmekujundus, kuid igati vunts vaadata. Mis aga puutub lapsepõlves nähtud telefilmi nimega Goliath Awaits, siis väike netiuuring näitas, et mäletasin paari asja valesti. Aga eks kirjutan sellest filmist peatselt, sai võrk välja visatud ja eks peagi veab saagi sisse. 3/5
Birkenau? Nope! Hoopis Elysium.

8 comments:

Metsavana said...

Goliath Awaits tahaks ise ka näha, tundub raskelt lahe. Christopher Lee pealegi kah pundis.

Trash said...

Jep! Endal on ka suur huvi vaadata, kuigi tundub, et võin juraga lõhkuda ühe kena filmimälestuse.

Anonymous said...

Tegelikult on see jällegi üks väga hea film, milles sa vist ei paista suurt taipavat. Teist korda vaatamist soovitada oleks vist liiast. Aga järgmine kord, palun, vaata hoolikamalt.
PS Kui avatar nägematta siis kasuta viimast soovitust selle vaatamiseks!
Hyvää jõule

Trash said...

Järsku selgitad millised Christian Alvart´i poolsed geniaalsusepuhangud minul nüüd seekord märkamata jäid?

Avatari lähen vaatama igal juhul, võtan ka naise kaasa.

Kalmsten said...

"Goliath awaits" tekitab küll huvi, Pandorum liigitub sinna "vaatan kunagi hiljem " latrisse ning Trash, Trash, Trash...
/-/"Järsku selgitad ...seekord märkamata jäid? "/-/
Selliseid asju ei küsita vaid vaadatakse filmi over and over again kuni köik geniaalsuse puhangud, millele seltsimees "Ma-Ei-Mäleta/Tea-Oma-Nime" viitas, kohale jõudnud on!

Ehk, siis: "Ei mingeid Goliatheid ega Avatare, ennem kui hinnang Pandorumile, vähemalt 6-e peale tiksunud on !!!

Anonymous said...

Oi oi, karmi irooniat tuleb siit küll aga, ütlesin et, tegemist on väga hea filmiga mitte geniaalse ja milles puuduvad siiski ka geniaalsusepuhangud. Väga heal filmil, geniaalsel filmil ja filmil milles on geniaalsusepuhanguid on siiski küllaltku suur erinevud. Ma arvan, et kui te loobute siin oma irooniast siis olete muga nõus lausa.
Headuse selgituseks niipalju, et kuradima mõnus oli seda filmi vaadata, mulle meeldis ikka täiega, ja mis veel teeb filmi heaks, ehh?
Kunagi vaatan kindlasti veel.

Trash said...

Hea filmiga oli tegu, seda näita ka mu hinnang. Väga heaks siiski ei nimeta, sest kuigi oli mõnus vaadata, jäi lõpuks ikka nõrkade momentidega b-actioni tasemele. Normaalsete rahadega tehtud filmist ootaks aga ju tsipake tõsisemat lähenemist.

Trash said...

Metsavana kirjutas silma jäänud rumalustest väga hästi. Jagan nii ta arvamust kui hinnet.

Kahjuks tehakse sedalaadi ulmekaid harva ja see defka-moment tekitab tunde, justkui oleks film parem kui ta tegelikult on. Kui iga kuu tooks turule ühe korraliku ulmeka, siis aastakokkuvõtet tehes võib-olla Pandorum olekski seal tosina keskel.