Thursday, February 21, 2008

Aasta 2007 parimad filmid ehk minu "Oscarid"

Promotutvustus aastal 2007 valminud filmidest mis mulle enim muljet on avaldanud. Nagu ikka, polnud välik kuigi lai, eks sellel ja järgnevatel aastatel jõua ka teisi ning kindlasti ka paremaid filme aastast 2007 veel vaadata aga mõned meistritööd sellest käputäiest minu kriitikasõelale jäid. Žanrid on alfabeetilises järjestuses ja filmi nimele klikkides viib link teid põhjalikuma filmitutvustuseni. Iga postituse all kaader filmist.

* Parim action- Transformers. Te kõik ootasite ja teadsite seda juba ette. No kuidas ma saakski jätta kõrgelt hindamata filmi kus autod muutuvad robotiteks ja teevad US mariinidele säru. Korralikult huumorit, tsill sisu ja tip-top action, kahtlemata eelmise aasta parim kinoelamus. Mainida võiks ka korralikku kuid mitte suurepärast möllustseenidega põnevikku The Bourne Ultimatum. Halvim žanrist oli kahtlusteta The Condemned.
* Parim ajalooline film - Shadows in the Palace. Film mis segas päris edukalt horrorit, detektiivithrillerit ja kostrüümidraamat. Kauni pildiga ajastut tutvustav teos kus peale mõrvade ja kummituste on ära toodud ka hulgaliselt paarisaja aasta taguseid õukonnakombeid ja ajastu etiketile vastavat käitumist ning riietust.
* Parim animatsioon - Tekkonkinkreet. Alati novaatorlikku tööd teinud Studio 4°C lausa ületas ennast seekord gaijin Michael Arias´e käe all. Korralik pinev stoori, elulised karakterid, paar huumorikohta, nostalgilist traagikat ja meeletult ilus detailitäpne pilt. Suurepärane näide euroopaliku visuaalse külje mõjust järjest arenevale ja muutuvale animekunstile. Headeks animatsioonideks pidasin veel fantaasiarikast animeseiklust King of Bandit Jing : Seventh Heaven ja paranoiahorrorimaigulist briti lühitööd Forest Murmurs.
* Parim dokumentaal - Riddles In Stone : Secret Architecture of Washington, D.C.. Väga informatiivne ja detailidesse laskuv dokfilm masoonlusest. Erinevalt tavaliselt sel teemal toimuvatest lahmimistest, oskas käesolev töö olla täpne, põhjalik ja põnev. Raske oli valikut teha, kuna tänu DVD-de enkoodimise ja levitamise lihtsusele, ilmus eelmisel aastal meeletu hulk häid sõltumatuid dokumentaalfilme. Mainida tasub veel informatiivseid ja silmiavavaid töid nagu The Great Global Warming Swindle, Manufacturing Dissent : Uncovering Michael Moore, Global Warming or Global Governance? ja suurepärane meediakriitika Militainment, Inc. - Militarism and Popular Culture.
* Parim draama - In Between Days. Vaikne, minimalistlik ja realistlik esimese armastuse lugu. Tagasihoidlik film tagasihoidlike armsate näitlejatega. Hingeminevalt sulnis ja kurb lugu, täpselt nagu elu tihti olema juhtub. Kõrge hinnangu osaliseks said veel Blind Mountain, Rocket Science, Ex Drummer ja masendav pilk sovjetiaja lõpuaastaisse, ehk Cargo 200.
* Parim fantasy - Stardust. Üllatavalt mitmetasandilise huumoriga komistamata töötav lugu mille suurimaiks voorusteks oli hoidumine eepilisest skaalast, tagasihoidlik arvutigraafikaga ja labasest hollywoodlikust palaganist. Nauditav fantaasiaelamus millele kuldsed, hõbedased ega pronksist kompassid ei pääse ligilähedalegi.
* Parim horror - Brand Upon the Brain!. Mitte niivõrd otseselt õudukaga kui pigem müstiliste ja veidrate momentidega õõvafilmiga. Väga Guy Maddin´lik ehk siis parimates propagandistlike avangardfilmide vaimus mis kahekümnendail nii vene kui saksamaal valmisid. Mustvalge filmiklassika anno 2006. Mainida tuleb ka omalaadset slasherit Austraaliast, ehk filmi Storm Warning kus psühholoogiline thriller läheb lõpus üsna goreks kätte.
* Parim komöödia - Secret Sunshine. Olles samas draama, tõi see elava klassiku Chang-dong Lee film välja just koreale omase väheke kiiksuga musta huumori. Täpselt sellisest julmaks kätte minevast naljast ma korea kinos väga hoolin ja suuremas osas sealsetest väärtfilmidest on ka seda freaky´t võllahuumorit sees. Hea draama süsimusta koomilisusega. Ka Kanada zombiekomöödia Fido oli väga taiplikult tehtud mõnus väikeproduktsioon.
* Parim krimifilm - Cruel Winter Blues. Depressiivne gängsteridraama materiaalses maailmas hukule määratud traditsioonilistest au ja kohuse mõistetest. Üks eelmise aasta parimaid Korea filme - tugev ja tõsine draama pättidest. Mainima pean ka, sest muidu ei ole ilus, oma lemmiku Johnny To eelmisel aasta valminud veidrat detektiivilugu Mad Detective.
* Parim sõjafilm - Rescue Dawn Werner Herzogi varasemal dokumentaalfilmil põhinev stoori Vietnami sõjavangidest oli ebatraditsiooniline sõjafilmi mõistes. Ei tulistatud automaatidest ega heidetud käsigranaate. 90% filmi tegevusest hoopis nälgiti bambusroost ehitatud POW´ide laagris ja hauti põgenemisplaane. Kohustuslik vaadata koos dokfilmiga Little Dieter Needs to Fly, et tabada kõiki nüanse. Ära mainin ka tõsieludoki Fighting The Taliban kus näidatakse eesti poisse Afganistaanis keset kurnavaid kaitselahinguid.
* Parim triller - Paradise Murdered. Kreisi film mis täis ootamatusi. Põneviku liin on pea hoomamatu, sest vaatajat petetakse nii horrori elementide, romantilise pisarakiskuja kui ka seletamatu müstikaga. Lõpus aga kui kaarte avatakse ja kõik tükid oma koha leiavad, taipad kui suurepärast põnevusfilmi sa just vaatasid. Üllatavalt aga ei pakkunud Hong Kong hoolimata kõvadest blockbusteritest eelmisel aastal ühtegi üle keskmise tasemega põnevikku. Häid oli mitmeid, kuid säravat ei ühtegi. Lausa veider.
* Parim ulmekas - Vexille. 3-D animatsioon ei ole just minu rida ja suuri lootusi ma selle tulevikus toimuva ulmemäruli peale ei pannud. Üllatusin täiesti, sest film mulle meeldis, oli põnev, ilusalt tehtud. Lugu ise sarnane varemgi animetest läbikäinud teemadele ja tänu sellele uudsuseta keskpärane, kuid seda korvasid über-coolid robotid ja korralik sci-fi action. Pidasin siiani ulmežanris aasta lemmikfilmiks Sunshine´i aga see lõpu jurts põlenud "monsteriga" oli nii hale, et otsustasin anime kasuks.
Parima eesti filmi tiitli saab Sulev Keeduse Jonathan Austraaliast.
Aasta suurim pettumus oli poliitiline ajaloofilm May 18 ja aasta halvim film ilma kahtluseta Dragon Wars.
Aasta omapärasemaks DVD-ks pean ma CBB grupeeringu poolt väljalastud faneditioni Two Exits From Pan’s Labyrinth kus Pan’s Labyrinth oli lõigatud kaheks eraldi sisu ja meeleoluga filmiks. Väga uudne lähenemine montaažile. DVD-ga kaasa veel kaunid kaanekujundused.
Aasta parimaks DVD nimeks pean ma aga Nukufilmi poolt välja antud seitsmediskilist box-i "Hing sees" kus peal pea kõik eesti stop motion filmid alates aastast 1995. Tubli töö!

16 comments:

Anonymous said...

Kuule, su street credibility läks praegu kohinal potist alla kui sa mingi imbetsiilse lastefilmi aasta filmiks nimetasid. Kes sind enam tõsiselt võtab.
Ma ise pole ühtegi neist filmidest näinud ja väga ei tahagi näha, aga ikkagi.

Lauri

Anonymous said...

Sorry, Gruz 200-d olen näinud

Lauri

Anonymous said...

oma otseste eelistuste avaldamine ongi selline tulega mängimine. palju ohtlikum kui veidi pilav kõrvalseisev ülevaade. isiklik kokkupuude on kõigi nende filmidega olnud va mõned dokid mis mainitud. ainult Vexille tekitab neist kohese okserefleksi. selline naiivne straight-to-video maitseline asjandus mis reaaltingimustes peaks ainult poisikestes värinaid tekitama. loodan et tekst ei tulnud väga kahemõtteline, see polnud eesmärgiks

Trash said...

@pedepurakas

Mis siis sinu arust oli parim sci-fi film eelmisel aastal?

Anonymous said...

youth without youth läheks otsapidi sci-fi alla näiteks, vanapaks vähemalt üritas. aga kui võrrelda selliseid läbi ja lõhki asju siis Sunshine meeldis mulle igatähes rohkem kui too arvutianimatsioon ja üldiselt on rendertatud filmid mulle väga meeltmööda. Vexille käkki aga ma seedida ei suutnud, põhieesmärk oli olla lahe kesk relvatärinat ja mootorimöirgeid, kiired ja vihased ulmekastmes. Päiksepaistet vaatasin aasta alguses kinos ja sügisel uuesti blu-raylt koos boyle kommentaariga mis oli informatiivne tehnilise poole pealt ja köögipool köidab mind alati, sageli isegi rohkem kui film ise. pluss veel muidugi visuaalne elamus kuna vaatasin projektoriga ja seekord ei olnud allikmaterjaliks kulunud 35mm koopia. krõbekoll toodi sisse loomulikult rahastajate ja produtsentide nõudel, kõike head alati ka ei saa

Trash said...

Youth Without Youth tundub mulle küll esmapilgul igav, see pre ww 2 teema eriti ei tõmba. :(

Vexille meeldis ja ei kahetse, et eelisatasin teda Sunshine´ile. Jah, loomulikult lastemeelne ja keskpärane stoori aga 3-D mõttes tänu pastelsetele cel-shaded toonidele kordi parem kui Advent Childreni taolised käkid. Ja laheda disainiga robotid. :)

paranoiadisco said...

Hm, tundub, et peaksin selle Storm Warningu kuskilt endale muretsema. Brand Upon The Brain läks kahjuks vana kõvakettaga kaduma.

Secret Sunshine tekitas ka huvi, Kang-ho Song ikkagi. Neiuga kindlasti sobiv vaatamine...

Hea töö!

Trash said...

Unustasin lisamast, et parim western oli The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Ei jõua praegu main postitust muutma hakata, lähen linna läbule ja lõbule. Kõigepealt vanaema juurde pannkooke sööma, siis sõbrale internetti sisse panema, siis paar õlle ja Krahli Öäkile ning öösel Levikasse. Wohoo !!!

Jesse James, high five!

Wait, wut? said...

Hei, don't forget "Battlestar Galactica: Razor!" Or Admiral Cain will quite likely shoot you in the head.

The best film of any genre I've seen lately is "Eastern Promises," about the Russian mafia in London. Cinema violence doesn't usually disturb me, but there's a fight in a sauna that made me so uncomfortable, I had to look away several times.

Saw "There Will Be Blood," tonight. 2/3rds a great movie. About 30 minutes too long.

For you commie-haters, check out Germany's "The Lives of Others," about the Stasi. I'm hearing good things about "Katyn", as well, from Poland.

Trash said...

Looking forward for "Katyn" ( not released on DVD yet ) with high expectations, but "Eastern Promises"??? Comooooon!!! It was one childisly dull movie! Shame on you professor, shame on you ! :)

Trash said...

Sorry my mistake. Katyn is released on dVD and I will get it soon. :)

Anonymous said...

Loetletut filmidest olen näinud vaid mõnda. Transformers oli üllatus, tore selline. Ootasin mingit mootorratturhiirte tasemel stoorit ja filmi, aga sain hoopis aasta suurima filmielamuse.
Stardust vedas mind natuke alt. Minu jaoks puudus lool rosin.Tundus nagu oleks fantasy hallist argipäevast suvaline jupp kääridega välja lõigatud ja muuviks nimetatud. Kuid teostusele kui sellisele ei saa midagi ette heita. Värskendav oli vaadata fantasyt kus põhirõhk on inimestel ning emotsioonidel, mitte arvukatel tehislikel kulinatel (näiteks on selline ka Ladyhawk, üks mu lemmikuid:) )
Lähiajal plaanin Stardusti veel kord üle vaadata.
rincewind

Lauri said...

High five instructor

Trash said...

Ladyhavk, high five!

Peaks ise ka leidma aega üle vaadata. Ja peaks DVD ka kõigepealt kusagilt leidma. :)

Anonymous said...

kuna sa oled aasia filmid ka ühte patta pannud, siis ei saa siit nimekirjast mingit erilist mõistusepärast tulemust nõuda. noh, selles mõttes, et kõik segamini nagu pudru ka kapsad. minu jaoks aga...

best sci-fi: Razor
worst movie: Live free or Die Hard
best horror: 28 weeks later
best thriller: The Lookout
best action: The Bourne Ultimatum
best anime: Ratatouille
best TV show: Lost
best comedy: Hot Fuzz.

Paljusid tõenäoliselt olulisi filme pole veel vaadanud.

Trash said...

Jätan selle The Lookout´i meelde, eks satub ette.