Wednesday, February 13, 2008

The Good Soldier Svejk 2 : Beg to Report, Sir

Poslusne hlásím - Karel Steklý 1958

Võrreldes avafilmiga The Good Soldier Svejk oli järjelugu nõrgem, kuid mitte halb. Esimese osa plussideks pidasin sõna-sõnalt Jaroslav Hašek´i kirjutatud tekstist kinni pidamist ja Josef Lada illustratsioonidele sarnaste näitlejate kasutamist. Järjefilm oli küll tekstitruu, kuid väga paljud tegevusliinid ja kõrvaltegelased oli lihtsalt välja roogitud, jätmata endast maha küll tuntavaid auke narratiivis, kuid pettes siiski minu kui fänni, ootusi. Näiteks kõrevalasuva Facets´i reliisi kaanepildil Svejkile kaugelt lehvitavat vabatahtlik Marek´it filmis ei näinud, samuti pöörati häbematult vähe tähelepanu ohvitserkonna säravatele lollpeadele - kadett Bieglerile ja leitnant Dub´ile. Ja kui raamatust tuttavad kõrvaltegelased saidki tagasihoidlikult tutvustatud ja vaatajale moepärast ära näidatud, siis jäid nende edaspidised seiklused ja tobedad juhtumised ikkagi ekraanile toomata. Tänu sellele võib filmi soovitada vaid inimesele kes suurepärase romaaniga tuttav on, sest muidu jääksid paljud põhiliini välised hetked arusaamatuteks ja tunduksid arvatavasti liigseina. Pettumust valmistas ka näitlejate kergekäelisem valik, Lada´likest grotesksetest kujudest oli tõsine puudus. Hoidutud oldi aga mind avajaos ärritanud slapstick tüüpi koomikast ja grimassitamisest ning näitleja Rudolf Hrusínský nägi nüüd palju svejkilikum välja, sest oli endale paar liigkilo pekki kehale kasvatanud. Oli näost mõnusalt ümaram ja soliidselt aeglasema käitumisega, tõeline heasüdamlik debiil. Üheksakümne minuti asemel mis oli antud raamatu kahe viimase kolmandiku esitamiseks aga oleks võinud veel kaks samapikka filmi teha, sest Hašeki materjal on nii hea, et iga sõna ja tegevusnõks vajaks filmilinale toomist. 3/5

2 comments:

Madis Udam said...

Selle kaanepildi tinglik allkiri võiks olla "Kell kuus pärast sõda" ehk Švejk lehvitamas VodiCkale, keda pärast nende ühist kaklust ungarlastega kinni viiakse. Karjudes üritavad kokku leppida, millal "Karika" kõrtsis kohtuda. Kui kell kuus ei saa, siis pool seise.
Olen minagi paari Švejki ekraniseeringut näinud - peale nimetet dobry vojaki. Kunagi näidati ka telekast ühte fritsude telesarja, millest õnneks suurt miskit ei mäleta peale selle, et raamat oli oluliselt parem.
Igal korral olen leidnud, et ei ole mõtet teha, ainuke positiivne elamus on siiski see dobry vojak, mis tänu nägudele ja kulissidele (kes justkui võinukski olla Lada) on kenaks liikuvaks illustratsiooniks toredale jutule.

Trash said...

Õigus jah, see ei olegi Marek aga point jääb samaks. Seda hetke filmis ikkagi ei ole.