Friday, February 08, 2008

Hotel Rwanda

Hotel Rwanda - Terry George 2004

Sõber ütles kunagi, et maailmas on liiga palju filme mida kõiki nagunii vaadata ei jõua ja seetõttu tuleks vedada piir mille järgi eraldada terad aganatest. Tema otsustas neegritega filme mitte vaadata ja läbi selle aega ja energiat kokku hoida. Ka pilukate filmid ei kuulu just tema söögilauale, kuid neeguste koha pealt ollakse väga järsk ja kindel. Afro-ameeriklastega filme olen ka mina püüdnud jõudumööda vältida ( The Wire 10/10 -he he ) , kuid Mustal Mandril toimuvad neegritega filmid on siiani üks kindel osa minu valikust. Käesolevast filmist aga olime töökaaslasega paari aasta jooksul nii mitmeid kordi rääkinud, et tüüp oli valmis disc´i Stockmannist ära ostma. Põhineb tõestisündinud lool Ruanda veresaunast mille hutud panid tutside kallal toime 1994 aastal. Minu jaoks selgus aga näiteks alles filmist mis vahe on hutudel ja tutsidel ja millest oli selline viha kahe sarnase, sama algupära omava, grupi vahel alguse saanud. Film otseselt küll suuri verevalamisi ei näita, kuid teeb seda see eest nii hästi, et vaataja tunnetab kogu tragöödia suurust sellegipoolest. Mulle näiteks meeldiski, et kogu matchete-kill oli toodud vaatajani kauge aga selge kajana ja vaid korraks näidati kaugelt zuumitud kaadrit aktuaalsest inimese surnuksraiumisest. Don Cheadle oli tõesti suurepärane ja tema mängitud hotellimanedžeri roll väga innustav. Pean ennast araks inimeseks ja nähe kedagi teist kriisiolukordades käitumas hoolimata hirmust väga külma peaga tekitab minus austust, eriti kuna tegu ei olnud väljamõeldud tegelaskujuga. Hoolimata mõningastest ebatäpsustest filmis, jääb faktiks, et härra Paul Rusesabagina suutis oma otsustava tegevusega üle tuhande inimese elu päästa ja ka läänemaailma pilku situatsiooni tõsidusele tõmmata. Minu jaoks südamlik ja hariv film, kuigi hollywoodilik produktsioonimaik oli ka aafrikani küündinud. Ostan kindlasti ka Paul Rusesabagina elulooraamatu kui see mulle kunagi Helsingi antikvariaadis pihku juhtub. 3,5/5

2 comments:

Lauri said...

Jõle kurb küll et üks suguharu teise maha lõi aga aus olles, keda see tegelikult kotib. Las teised murjanid tegelevad asjaga, õiendagu omavahel. Selliseid pisarakiskujaid filme pole kellelegi vaja.

Trash said...

Filmil polnud häda ühti. Murjanite probleem jääb aga tõesti võõraks või puudutab nii palju, et tekitab uusi euroopassegi pürgivaid põgenike horde.