Wednesday, April 25, 2007

Fighting The Taliban


Fighting The Taliban - Sean Langan 2007

Eesti päevaleht Online 22. september 2006 kl 13:30 Tsiteerin:

Eelmisel nädalal osalesid 200 afgaani sõdurit, 17 britti ja 10 eestlast NATO operatsioonis, mille eesmärk oli tagasi võtta Talibani kätte langenud Garmseri linn.
Lahing algas 11. septembril ja kestis vaheaegadeta 150 tundi, vahendab Suurbritannia ajaleht Telegraph. Helmandi jõel asuv kõrbelinn Garmser on strateegiliselt oluline, sest see on kõige lõunapoolsem valitsuse kontrolli all olev punkt. Taliban on juulist saati kaks korda Garmseri enda kätte haaranud ja kaks korda on NATO väed selle tagasi vallutanud. Garmseri saadeti NATO väed selle arvestusega, et neid oleks lahingus viis korda rohkem kui Talibani võitlejaid. Luureandmed eksisid ja NATO väed avastasid kohapeal, et Talibani võitlejaid on neist kaks korda rohkem. Lahing võttis seega oodatust rohkem aega ja kestis kuus päeva. NATO väed tellisid Garmserile 54 õhurünnakut, mille varjus nihkuti linnale meeter-meetri haaval lähemale. Lahingus tulistati tuhandeid padruneid ja kasutati miinipildujatuld. Kuue päeva jooksul varustasid NATO helikopterid sõdureid küll laskemoonaga, kuid ei suutnud tagada piisava hulga toidu kohale viimist. Lõpuks Talibani väed taandusid ning viisid kaasa ka oma langenud ja haavatud, nii et lahingus kannatada saanud Talibani võitlejate arv on teadmata. NATO poolelt sai surma kolm afgaani ja vigastada üks briti sõdur. Eestlastest keegi kannatada ei saanud.
Lahingu lõppu kviteeris Afganistani valitsus lühikese pressiteatega, kuid lahingus kohal viibinud Briti televisooni dokumentaalfilmitegija Sean Langani vahendusel jõudis Suurbritannia ajalehte Telegraph pikk emotsionaalne artikkel, mis lisaks faktidele edastab sõjas olemise kogemust ja selle inimlikku aspekti. Sellenädala ETV hotdok oli vaatamist väärt, mitte kunagi varem polnud ma juhtunud nägema nii intensiivselt tajutavat lahingureportaaži. Reporter Sean Langan hääletas end kaasa briti sõdurite missioonile Helmand provintsis asuva Garmser´i linna vabastamiseks taliibidest. 17 briti sõdurit pidid esialgu vaid julgustama afganistaani armee ja politseiüksusi, kuid peatselt on nad ägeda tule all sunnitud kogu armeegrupi juhtimise enese õlule võtma. Ühepäevane äkkrünnak muutub kuue päevaseks lahinguks, ning peagi nappis sõduritel nii sööki, ravimeid kui ka laskemoona. Üllatus oli filmi vaadates suur kui teise päeva hommikuks saatis NATO juhatus brittidele appi eesti lahingüksuse. Ootasin, et reporter küsitleb ka eestlasi, kuid kahjuks mitte. Siiski sai eesti kuulipilduri kõrval asuva mehe suust kuulda sõnu: "Ära siis omi sõdureid tulista". Vägagi eestlaslik. He he ! Kuigi suuresplaanis ei taha ma ühtegi eestlast afganistaanis näha, oli siiski eesti sõdurite nägemine lahingolukorras tujutõstev ja uhkust andev. Mida aga ülal asuv Päevalehe artikkel ei kirjutanud on fakt, et peale 6 päevast lahingut tõmbuti võidetud positsioonidelt tagasi ja loovutati linn taas talibani võitlejaile. Selline Afganistani valitsuse otsus vihastas kurnatud ja kaotusi kandnud briti sõdureid väga. Sõjategevus lihtsalt peab lõputult jätkuma, muidu ei ole lääneriikidel kusagilt terrorismikolle välja võtta. Masendav. See viiekümne minutiline ülevaade toimunud lahingust oli palju võimsam ja emotsionaalsem kuigi ükski siiani nähtud sõjafilm, juhul kui Talvisota muidugi välja arvestada. Meeletult võimas kogemus. 5/5
Briti armee käsutuses olev soomustamata sõiduk. Keskmine pilt on tehtud lahingute ajal Garmser´is.

No comments: