Monday, April 23, 2007

Split Second

Split Second - Tony Maylam, Ian Sharp 1992

Olin seda koos Opsiga kümmekond aastat varem vaadanud. Kunagi asus rahvustraamatukogus üks väga veider videolaenutus. Valida oli umbes 30 filmi vahel ja laenutamine maksis meeletult palju, kuid need olid vähemalt originaal videokassetid originaal audioga. Ülejäänud laenutused tegelesid venekeelselt pealeloetud kraamiga ja olid just alustanud veidrate kasettidega, kus vene audio aga eesti keelsed subtiitrid. Tänu neile viimastele sai päris palju selliseid straigh to video põnevikke ära nähtud, paljud neist olid veel täiesti arvestatavad indie fiiliga taiesed. Rahvusraamatukogus asuv laenutus aga kadus kiiresti ja minu mäletamist mööda sealt peale Split Second´i midagi laenata ei jõudnudki, kuigi hoidsin silma peal Frankie's House nimelisel miniseriaalil Vietnami sõjast. Taaskord film mille puhul ma olin meeldivalt üllatunud kuna tegu polnud pooltki nii viletsa teosega kui mälu ettekujutuse andis. Loomulikult on filmi lõpp kiirustades ja lohakalt tehtud, kuid ülejäänu oli siiski piisavalt põnev meelelahutus. Tuvid, Rutger Hauer ja vangeliselik muusika lõid kohe alul paraleeli Blade Runneriga ja veidi oligi seda fiili proovitud siia filmi üle kanda. Serial killer teema tõi millegipärast vaadates meelde hoopis January Man´i nimelise trilleri, kuigi täpset seost ei oskagi ma öelda. Oli paar mõnusat buddy-movie teemalist nalja, kamp tuntud briti näitlejaid, paar visuaalselt kaunist dekoratsiooni ja hulgaliselt seda kaheksakümnendate ulme hõngu. Seks ja linna Kim Cattrall´gi oli kutsutud kohale tisse näitama, nägi teine 15 aastat tagasi üpris nunnu välja. Kokkuvõttes täitsa lahe taaskohtumine paksuks läinud Rutger Hauer´iga. 3/5
Põhimõtteliselt on see pilt action figuurist ainus võimalus monstrumi anatoomiat korralikult näha. Film ise ei anna küll ausat pilti, varjamisega on mindud täitsa liiale kohe.

2 comments:

Unknown said...

"Jeepers Creepers" näiteks oli sinnamaani hea, kus kolli lähedalt ei näidatud... Ja "Doomi" üks hea külg oli see, et pelled püsisid peamiselt pimeduses. Aga vahel on see ikka jõle nõme, kui elukat üldse näidata ei julge, häbelikud olendid vist. "The Relic" oli näiteks 80% ajast pimedas, mitte midagi ei olnud näha isegi brightnessi maksimumi peale keerates... Grr.

Samas "The Hostis" kebis koll keset päikeselist päeva 10 minutil välja ja tegi päris pikalt tsirkust, nii et iga kumeruse nägi ära. :)

Trash said...

Eks ma veidi liialdasin kui ütlesin, et ei näita üldse aga enam-vähem nii see oli. Nägu lähedalt ei näidanud, silmad oleks mind kohe eriliselt huvitanud. Eks ta üks alieni kloon oli tegelt.