Friday, April 06, 2007

The 300 Spartans

The 300 Spartans - Rudolph Maté 1962

Enne uue versiooni kinno ( nagu teate on see vaid kinos nauditav film ) vaatama minemist pidin ju otse loomulikult enne vana ära nägema. Ega see 300 muidugi käesoleva filmi remake olegi, kuid Frank Miller vaatas seda poisikesena ja sai innustust oma koomiksi joonistamiseks mis omakorda viis uusversioonini. Tänu 300 nähtud trailerile, tuli isegi üks lause tuttav ette. Täpselt ühesugune mõlemas filmis, koomiksi kohapealt ei julge pead anda aga võib vabalt isegi sees olla, piisavalt meeldejääv selleks küll. Samuti on mõlemas filmis maailmapoliitiline sõnum, varasemas siis kümasõja vaimus ja uuemas konflikt islami ja evangeelse lääne vahel. Ka ei tea ma kui palju järgib uusversioon ajaloolist teavet juhtunust. 62 aasta versioon oli isegi filmitud lahingupaigas, fakt millele terane filmivaataja ka kinnitust leiab. The 300 Spartans oli kuuekümnendate vaimus film oma säravate näitlejatega, keda kujutakspigem Cadillaci roolis kui turvises ja paari anakronismiga ("Kreeklased võitlevad nagu masinad, mitte nagu inimesed"), ning puhta ja veretu lahingupaigaga, justkui oleksid laibad öösel jalad alla võtnud ja ise haudadesse kõndinud. Wiki informeerib aga lausa laibamüürist mis pealetungivaid pärslasi oma massiivsusega hirmutas. Positiivne oli siiski see, et filmist polnud tehtud ainult spartalaste vägitegu vaid 700 Thespia sõdalast olid ka kõik kenasti lahinguülesandeid täitmas. Ka küünis spartalaste koguarv tänu relvastatud orjadele 300 asemel 1200-ni, fakt mis taas filmiversioonist kohe silma jäi ja toimuvale tõepärasust lisas. Kuigi lahingustseenid olid suuremast lihtsalt odadega vehkimised, sai näha ka paari lahingtaktilist lõiku, spartalaste võitlusoskuste demonstratsiooni. Kokkuvõttes tõeliselt emotsionaalne ja hea sõjafilm mida isegi killuke romantikat lörtsida ei suutnud. Mulle meeldis. 4,5/5
Sparta faalanks marsib surma.

2 comments:

J said...

Tundub veidi loogilisem film, kui see kinos jooksev, igati nauditav, kuid ajalugu ikka korralikult raputav teos, kuid see "five million strong" seal plakatil paneb mõtlema, et ka nemad lubasid endale "väikseid" liialdusi. Samas ajalugu jätvat ka ruumi sellisteks tõlgendusteks. Mainitud Wiki sõnul võis pärslaste armee suurus varieeruda 20 000-st viie miljonini.

Trash said...

He heh ! Pannud seda posteri kirja tähelegi. Tegelikult vist filmis armee suurust ei mainitudki, vähemalt hetkel sellist kohta ei meenu. 20 000 või veits enam tundub loogiline. Millalgi aastal 700 kanti vallutas ju 10 000 nomaati terve balkani ja surus rooma peale. nn. barbarid.