Friday, March 02, 2012

12 parimat vesternit


Hiljuti avaldas mu blogi püsilugeja Adi nördimust, et mis kuramuse 44 parimat eelmisel aastal nähtud filmi, top kümnest oleks piisanud ja üldse võiksid sa Trash teha edasi oma Top 12 parimat listi. Eks siis teen ja seekord on vaatluse all 12 parimat länkkarit. Filmid ei ole asetatud paremusjärjestusse, vaid lihtsalt tutvustavana laiali laotatud. Kindlasti kuulub siia nimekirja mõned teisedki kauboistoorid aga kahjuks ei tule ju kõik pärlid kohe meelde, nagunii mõne tähtsa nime unustasin. Filmi nimele klikkides pikem arvustus minu blogis või IMDb tutvustus.

1. Johnny Guitar - Nicholas Ray 1954
Esimene jõuline sööst välja westerni stampidest. Mustvalge heade ja pahade maailm keeratakse pea peale, sama tehakse ka soorollide, stilistika ning eeldatava romantilise lahendiga. Hetkel võib see tunduda lihtsalt ühe ägeda omapärase kauboifilmina, kuid valmimisaastal raputas kinokülastajaid ikka tublisti ning saalist lahkujad pomisesid enese ette, et WTF?, WTF?...

2. The Searchers - John Ford 1956
Ford lavastas muidugi mitmeid kivikõvasid ajale vastu pidanud vesterneid ja tegelikult võiks selle postitusega pmainida neid kõiki, kuid eks jääb lõpuks Serchers ikka nende seas troonima kui taaskorne viiekümnendate kauboifilmi tabusid lõhkuv linalugu. Tegu justkui revisionistliku westerni alusepanijaga mis indiaanlaste metsikuste kõrval tutvustas ka valge mehe südametust ja kui veel mõelda John Wayne ´i suurepärasele rollile, siis tuleb vaid kiidusõnu.

3. The Missouri Breaks - Arthur Penn 1976
Ma tegelikult ei pea lugu Jack Nicholson´ist kui westerninäitlejast, kuid siinses filmis pakub ta võrdväärset rolli Marlon Brando veidrale tegelaskujule. Sisuks kamba röövlite elimineerimine milleks palgatakse Brando poolt mängitud veidrustega palgamõrvar kes siis asub ükshaaval kurikaelu noppima, valides selleks tihti vägagi koomilised situatsioonid. Hullunud palgamõrvar ja tema ohvrid.

4. The Long Riders - Walter Hill 1980
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford oli väga hea, aga sama hästi jutustas seda lugu ka Walter Hill, kusjuures viimase puhul annab vendade James´ide, Miller´ite ja Ford´ide puhul näitlejatena samuti kasutada lihaseid vendi, päris tuntava lisaväärtuse.Lisaks graafiline vägivald.

5. Lonesome Dove - Simon Wincer 1989
Kõrge väärtusega teleseriaal mis räägib ühe karjaajamiseloo kus grupp kivikõvasid mehi asub kahe vanamehenässi (Robert Duvall ja T. L. Jones) eestvedamisel pikale ränkraskele teekonnale mis pakub küll suurt rahalist kasumit, kuid on eluohtlik. Teel satutakse mitmetesse seiklustesse, kohtutakse värvikate tegelastega, silutakse minevikupatte ning soohjendatakse üles vanu armulugusid. Sarnase filmina soovitan ka The Culpepper Cattle Co.-d ja seriaalina tasub pilk peale panna ka Turner´i sarjale Into The West.

6. Hombre - Martin Ritt 1967
Indiaanlaste poolt üles kasvatatud Hombre on igati vilunud mees, kuid astudes välja kahe revolvriga mehe vastu, jääb ta ometi lõpptulemuse suhtes kahtlustavaks. Ja see näitab mislaadi westerniga on tegu, igal juhul mitte sellisega kus Clint Eastwood nopib mehi nagu varblaseid aialt või salooni sisenenud Silencio tapab kahe kuuelasulisega kõik seesviibunud, säästes vaid baaripidaja elu. Tere tulemast revisionistlike westernite maailma!

7. Bad Company - Robert Benton 1972
Grupp noori poisse romantiseerib üle Metsiku Lääne elustiili ja põgeneb, et sellest ise osa saada. Seiklus saab küll alguse, kuid ka lõpu ning viimane ei ole pooltki nii särav kui poisid unistasid. Lääs on arm koht ja seadus vahet ei tee kas oksa vaja tõmmata kuritööle läinud täismees või riputada oksale kõlkuma teismeline tatine poisijõmpsikas.

8. McCabe & Mrs. Miller - Robert Altman 1971
Kolkalinnas kohtuvad kaks vilunud ärimeest, baaripidajast McCabe ja hooramaja perenaine missis Miller. Realistlik olustikupilt Kesk-Lääne kaevanduslinna (küla oleks samas vast segem viide) igapäevaelust. Aeglane ja unelev revisionistlik vestern mille lõpus toimuv tulevahetus on üks filmiajaloo ilusamaid ja meeldejäävamaid.

9. Barbarosa - Fred Schepisi 1982
Willie Nelson´i poolt mängitud kurikuulus bandiit saab omale sappa poolearulise maapoisi kes tüdinenud mulla sonkimisest ning unistab püstolikangelase uljast ametist. Tohman kuulab meistri sõnu, noogutab kus vaja ja keerab oma rumalusest paar asja tuksi, kuid ei lahku ning järgneb Barbarosale, et viimane saaks täide viia teda aastakümneid painanud kättemaksuaktsiooni. Kättemaksufilmine tasub vaatamist ka Peter Fonda polt lavastatud ja mängitud The Hired Hand.

10. Tom Horn - William Wiard 1980
Tom Horn´i eluloofilm on klassikaliselt hea lännkar. Keskendub apatšisõdade kangelase, legendaarse jäljeküti, Pinkertoni detektiivi ja külmaverelise palgamõrvari viimastele elukuudele. Film mehest kes raha eest pakkus oma püssi ja küsimata tappis neid kellest rikkad karjakasvatajad vabaneda soovisid. Tappis väiketalunikke ühesõnaga.

11. The Outlaw Josey Wales - Clint Eastwood 1976
Clint Eastwood westernis näitleja ning lavastajana on võrratu ja käesolev linalugu selle ilmekas tõestus. aastaks 1976 oli mees juba jõudnud iseenda eluterve parodeerimiseni ning seda on igati lust vaadata, seda enam, et pila alla satuvad ka mitmed teised Metsiku Lääne müüdid. Aastaid varem tegi seda sama edukalt Arthur Penn oma filmis Little Big Man.

12. The Wild Bunch - Sam Peckinpah 1969
The Wild Bunch võiks muidugi oma kohta jagada ka Sam Peckinpah´i Ride the High Country´iga, sest mis ühel pudu, see teises filmis olemas ja vastupidi. Sam Peckinpah oskas vesternit lavastada, kuid tal oli küljes väike kioskiromaanilik ülemängimise viga ja seetõttu meenutavad ta kauboifilmid rohkem itaalia spagettiwesterneid kui tõsiseid länkkareid. Mis muidugi ei sega taas ja taas The Wild Bunch´i nautimast.

+ boonusfilm Soldier Blue - Ralph Nelson 1970
Film millest omal ajal lõigati kõige goremad ja verisemad tükid välja, aga kuidas sa ilma julma tapmiseta ikka 19. sajandi lõpus toimunud indiaanlaste vastu suunatud genotsiidi kujutad? Juba filmi alguses seletab indiaanlaste keskel kasvanud tütarlaps naiivsele peategelasest sinikuuele millisest tapetu kehaosast jänkid endale tubakakotte teevad. Vägistamine, veristamine, mõõgaotsa torgatud beebi, naiserindade äralõikamine ja paljud muud "soldier blue´de" igapäevased kangelasteod ei jää vaid jututeema tasemele, vaid tuuakse visuaalselt vaatajani.



Lisaks tasub kindlasti ära mainida veel mõned linalood mis otseselt westerni kui žanri alla ei sobi, kuid trapperifilmidena on juba üsna lähedal. Tuntuim ja parim karusnahaküti elust pajatav, ehk mees ameerika metsiku looduse vastu, linalugu on kindlasti Jeremiah Johnson, kuid üsna kandadele astuvad ka The Mountain Men ja Man in the Wilderness. Venitades sobiks siia listi ka Bruce Beresford´i Black Robe. Aga kindlasti tasuks vaadata ka imepärast dokumentaalfilmi Sweetgrass, mis räägib kauboiameti viimastest päevadest.

Sellised olid minu soovitused teile, kas on Teil on midagi mulle soovitada?

Kaader filmist Jeremiah Johnson.

14 comments:

adi said...

"Unforgiven" on minu jaoks landmark tänase päevani. Ainuke vestern mis on minu raamatus sarnasel tasemel on HBO "Deadwood" seriaal.
Ma olen vaadanuid neid vanu vesterneid ning ... ning .. ma ei saa üle nendest kriipivalt võltsidest tulevahetustest ning häirivalt rumalatest dialoogidest.

joonas said...

Põnnipõlves avaldas suurt muljet "Limonaadi Joe" ("Limonádový Joe aneb Koňská opera", Tšehhi 1964).

M. said...

"Silverado" on üks parimaid selliseid nn. popcorni-vesterneid, mis oma klišeedehunniku all ennast eriti tõsiselt ei võta. Ja teine selline on loomulikult "Tombstone"

Nuxx said...

On tehtud peaaegu üle 600 spagetti westerni ja tead mis Gert - nii umbes 550 neist on kuradi head...

Kui rohkem huvitab, siis hangi endale selline raamat http://www.amazon.com/Any-Gun-Can-Play-Euro-Westerns/dp/1903254612

Soovitan!

Anonymous said...

550 kuradi head spagettivesternit - kõlab nagu zhanr mida keegi peale sinu pole veel avastanud!

Anonymous said...

A miks pole Gojko Mitici filme?
Kas need polegi head?

Trash said...

Unforgiven on jah hea. Deadwood mul 1,5 peal poleli, kuigi oman isegi megabox´i kus peale kolme sesooni veel ka žetoonid ja mängukaardid lisaks. Lonesome Dove´i panin lisaks kuna tegu miniseriaaliga mida võib üldiselt ka filmina võtta, täispikka seriaali ei oleks listi pannud.

Aga mis see uus vesterniseriaal on mis praegu kõmu tekitab?

@Joonas

Lemonade Joe arvustatud, samuti võib soovitada teist libavesternit Tears of the Black Tiger.

@M

Täitsa nõus, Silverado on väga muhe vaatamine ja on mul mitmeid kordi masinas käinud. Tombstone´iga mul nii sooja suhet ei ole.

@Nuxx

Mulle ikka need spagetikad ei meeldi. Dollaritriloogiat võin veel vaadata, aga muidu väga võõristav näha neid tolmunud mantlites revolvrikangelasi kes kõik näevad välja nagu mingid mehhiko härjad.

Trash said...

Gojko Mitici filmid ei ole ilma nostalgialaksuta miskit väärt.

Nuxx said...

Hell on wheels on see uus sari.

Kellele ema, kellele tütar, ütlen ma selle USA vs spagetti western teema peale.

Trash said...

Muide mu postituses on üks nn. itaaliakas ka lingiga ära mainitud.

Aa seda Hell on Wheels´i ma tsekkan, tänks!

Metsavana said...

"550 kuradi head spagettivesternit - kõlab nagu zhanr mida keegi peale sinu pole veel avastanud!"

Mine plörtsu delfis kuradi anonüümik! See, et sina mitte midagi peale viimase Batmani ei tea ei tähenda, et teised sama lollid töllid on.

Trash said...

Mis sa nii kurjaks läksid? Suvaline troll ju. Nagunii mõni su oma tuttav anonyymse sildi all.

Kärbs said...

Kas spagetiwesternid on nimelt välja jäetud, kuna omaette žanr? "Once Upon a Time in the West" ja "The Good, the Bad and the Ugly" peaks muidu kindlasti sees olema. Lisaks "Unforgiven"'ile on Eastwoodilt näiteks "High Plains Drifter" täiesti arvestatav ja mitte päris tüüpiline western.

Ralf said...

Vesterne ei armasta üldse, kuid McCabe & Mrs. Miller meeldis endalegi väga. Hiljuti sai tutvutud nn. happevesterniga ehk Alex Cox-i Straight to Hell, oled näinud? Päris omamoodi teine.