Monday, March 26, 2012

Resurrect Dead : The Mystery of the Toynbee Tiles

Resurrect Dead: The Mystery of the Toynbee Tiles - Jon Foy 2011


TOYNBEE IDEA
IN KUBRICK'S 2001
RESURRECT DEAD
ON PLANET JUPITER.

Justin Duerr, koos Colin Smith´i ja Steve Weinik´iga, asub otsima selle sõnumi algupära, sest alates kaheksakümnendate algusest, on niinimetatud Toynbee Idea´d levitatud raadio ja telelainetena, prinditud flaiereid ning vast kõige märgatavamalt - liimitud sõiduteedele ja seda kõigis idaranniku suurlinnades ning isegi Ladina-Ameerikas. Ja see mees kes seisab Toynbee Idea taga, ei ole mõni Banksy, keda isegi Paris Hilton tunneb, vaid tõeliselt müstiline tundmatu.
Dokfilm sõnumi enese ja selle levitaja isiku kindlaks tegemisest oli ääretult põnev. See on täpselt selline põnevus mida võib leida kergelt ulmelistest müstikafilmidest kus kõik oleks justkui normis, aga ometigi midagi on täiesti viltu ning seda inimmõistusega seletamatuil moel. Ega nüüd sellist tunnet tekkinud, et ufomehed käivad sõiduteedele linoleumist väljalõigatud tekstiplaate kleepimas (DVD lisade hulgas ka tekstiplaadi asfaldile kleepimise õpetus), kuid kogu stoori sellest, et juba üle kahekümne aasta on püütud omapärast "tänavakunstnikut" tabada ning see ei ole õnnestunud, lisab tugeva annuse kõhedustekitavat salapära.
Dokfilm on üles ehitatud väga hästi, andes vaatajale pidevalt väikeseid uusi avastusi mida entusiastid ilmavalgele toovad, veab vahepeal valedele jälgedele ning siis taas õige isiku suunas, *SPOILER* kuigi ega lõpuks saagi raudkindlalt väita, et siinses dokfilmis see lõplik tõde paljastatakse, vaid tegu on lihtsalt ühe mõistatust lahendama asunud grupi versiooniga *SPOILER END*. Igal juhul aga veetakse vaataja kaasa põnevale seiklusele ja näidatakse suurepärast detektiivitööd. Väga huvitav ning intrigeeriv dokumentaalfilm. No vähemalt minusuguse paranoiade ja konspiratsiooniteooritate fänni jaoks. 4,5/5

4 comments:

Margus U said...

äkki oleks veelgi kõhedam olnud, kui oleks arusaamatud sümbolid vms olnud? praegu sihuke popkultuurimaik juures

Trash said...

Ei tea, ma ise nii ei mõtle, sest sümbolitega tunduks võib-olla nagu liiga liiga. Aga isegi kui see oleks puhtalt popilik street art projekt, isegi siis oleks äge. :)

Paawo said...

See tugev indie mekk ei lasknud kõikjal haibitud kõhedikul eriti mõjuda.
Ja tasub vast ka teada, et film keskendub ainult maanteetaieste autori otsingutele.
Sõnumite sisu ja tähendust puudutatakse väga pinnapealselt.
Rohkem selline Catfish tüüpi piisavalt põnev kurioosum doc. filmi- ja ulmefriikidele.
Omab oma mõju ja võibolla paneb mõtlema pühendumusest tühistele asjadele, kunsti prohvetlusest, Kubrick'i narkotrippidest ja Arnold J. Toynbee radikaalsest maailmakäsitlusest.
Tema "Uurimus ajaloost" eestikeelne kokkuvõte on 2003 Ilmamaa poolt raamatuna ka ilmunud.

Trash said...

Kusjuures seda sõnumi sisu süvaanalüüsi puudumist ma pea ei märganudki.

Tuli meelde, et boonuste hulgas ehitatakse masin millega saab dead´isid resurrectida. Nice!