Saturday, March 31, 2012

Manborg

Manborg - Steven Kostanski 2011

Arglik noormees kuulub koos oma vennaga armeeüksusesse kes peab viimast meeleheitlikku võitlust pimedusearmeega, lööb lahinguid põrgusigitiste ning vampiiridega. Vend tapetakse tema silme all ja peagi järgneb ka noormees surnuteriiki...,et naasta sealt aastaid hiljem manbotina - poolenisti inimese ja poolenisti robotina. Selleks ajaks on terve maailm juba Põrgu osariik ja inimkond orjastatud, määratud vaesusesse ja viletsusse. Nüüd jääb kogu võitlus tumeda vaenlasega tehisinimese kanda, aga õnneks on tal selle ülesande täitmiseks ka paar uut sõpra - kung-fu meister, punkrokkar ja nooruke tüdruk, kes justkui cosplay peolt saabunud.
Manborg on sügav ja austusega tehtud kummardus VHS-i ajastu põnevusfilmidele, õudukatele ja ulmele, aga ka videomängudele ning koomiksitele. Ühte mikserisse oleks justkui visatud Hellraiser, BladeRunner, Star Wars, Tron, Gwar´i musavideod, Street Fighter, Army of Darkness, Galactica, Terminaator ja hakseldatud segamini, tihti nii peeneks sodiks, et viiteid neile ja teistele filmidele tuleb luubiga taga otsida. Väike tagasihoidlik homage eeskujudele on tervitatav, sest otsese parodeerimisega oleks kadunud pool võlust. Nüüd aga näed mõnda vanast tuttavast filmist või seriaalist pärit kiivrit, kergelt sarnast karakterit või tuttavlikult üles ehitatud situatsiooni ning koheselt käib väike soe plõksatus hingest läbi.
Kogu videokassetidelt pärit ulme ja õudus on veel omakorda asetatud sama ajastu kõige halvemate post-apokalüptliste b-põnevike maailma ja selle loomisega on Steven Kostanski maitsekalt hakkama saanud. Loodud on rämpsfilme nautiva kinosõbra jaoks ideaalne tulevikuvisioon mis võimendab kõiki düstoopa märke (näiteks põrguolendite natsisümboolika), tehes seda läbi stop´n´motion animatsiooni, arcade videopelidest tuttava arvutigraafika ning kaheksakümnendate juustuste videoefektide.Odavat filmi järgi teha on peen oskus ja sellega oldi hiilgavalt hakkama saadud. Palju äratundmisrõõmu, lolle kaheksakümnendate onlinereid, sekka modernsemat huumorit, ägedaid animatsiooni ja videoefekte, goret, kenasid lateksmaske ning actionit ning lõpuks veel see kõik post-apokaluptilises kaoses. Love it! 5/5

Õnnetult armunud Parun hoolitses mõnede filmi parimate naljade eest. Fun karakter!

4 comments:

Vabarnamees said...

Kas gosplay on see uus väljamaa hullustus, kus sajad noored neiud saavad kokku, et riietuda Ryan Goslinguks? Kui jah, siis must-see film!

Trash said...

Cosplay - jiizus krist kus humoristist typofüürer välja tulnud.

Vabarnamees said...

Ma olen ju alati selline olnud, küsi kasvõi oma kolleegilt mängublogijalt.

Trash said...

Kusjuures ma kirjutab kaheksal juhul kümnest gosplay. Tihti vaatan netist järgi kumb variant õigem on, vahest unustan tsekata. Selline sõna minu jaoks.