Saturday, March 17, 2012

Under the Boardwalk : The Monopoly Story

Under the Boardwalk: The Monopoly Story - Kevin Tostado 2010

Kord endast vanema sõbra juurde külla minnes sattusin ma Monopoli mängu otsa. Istusid kõik kutid laua taga ja mängisid, mind pägalikku aga saadeti nurka kükitama, et ma neid ei segaks. Kuna minul mängida ei lastud, siis seda põnevam see tundus ja hiljem laenasin monopolilaua koju ning kopeerisin, ehk siis joonistasin järele, selle ka enda jaoks. Sellest algas minu Monopolide valmistamine ja arvan, et olen neid ise joonistanud rohkem kui kümme. Vahepeal läksid moodi sellised mängud kus kinnisvarakrunte asendasid välismaiste firmade sildid ja logod, aga millalgi kaheksakümnendate keskpaigas naasti tagasi klassikalise monopoli juurde, kuigi mitmed reeglid, kruntide asetus ning opereeritavad rahasummad, olid originaalmängust erinevad. Hotellid ja majad lõigati välja kustukummist, kõik ülejäänud joonistati paberile-papile. Mäletan, et ühe uhkema Monopoli võõpasin isegi lakiga üle, et anda mängulauale tehases valmistatuga sarnast läiget ning vastupidavust ning ühe mängu jaoks tegin lisaks papist kohvri kus sees taskud rahkupüüride, kaartide ning nuppude jaoks. Mäng oli alati seda vaeva väärt.
Dokumentaalfilm mängust järgis klassikalist plaani ja oli seetõttu natuke igav. Saan aru, et nii ongi õige üht dokki teha, näidata võistlejate teekonda Monopoly World Cup finaalini (esmakordselt uute ja tapvate reeglitega), tutvustada nende mõttemaailma seoses oma lemmikmänguga ning vahele lükata triviafakte ning ajalugu, kuid ülöesehituselt liigagi tuttav ja väsitav tuli see kõik ette. Töö oli aga iseenesest korralik, järgitud oli ikka parajat posu mängijaid, kellest siis kõige sümpaatsem võitis ning kõige ebameeldivam tüüp, uhkust täis vanamehepäss, langes välja juba semifinaalini jõudmata. Huvitav küll ja mõnusaid mälestusi toob pähe, kuid liiga tuttavlikus šabloonlikus vormis. 3/5

Maailmameistri tiitlile võistlevad monopolifännid.

2 comments:

Margus U said...

ma nägin RTLi pealt mingeid dungeonimänge, siis tegin ise sõpsiga järgi neid + ükskord ühe kuti juures oli tal 286s 5d boxing (või oli 4d) jaja siis koitsas mõtlesin valemid ja statid välja ja tegin paberil täringuga matše. näitasin teistele ka, ja asi läks nii hästi peale, et too 286ga kutt tahtis ka hoopis seda mängida :)

rääkimata vormel 1 järeletegemisest, terve korter oli võidusõidurada ja oli kõikide meeskondade paberist tehtud autod (sihukese turbotiivaga, mille pihta nipsu lastes liikus asjandus edasi), complete with logod jne ja sõit käis nii, et tugevamaid kutte nipsutasid sutsu tugevamini ja nõrgemaid nõrgemini, et sihuke regull oli peal:)

oeh, põnev oli lapsepõlv ikka

Trash said...

Mul tulevad need vormelid samuti ähmaselt meelde. Täna meenus üks lauamäng mida sai MainosTV-st nähtud ja leidsin selle isegi mõned minutid hiljem üles, toodetakse siia maani ning ka meie poodides müügil. Hetkel aga ei jaksa enam linki otsida, nimigi juba meelest läinud, aga seal oli labürint ja kummitused. Tuli aaret labürindis otsida.