Saturday, March 10, 2012

The Bleak Old Shop of Stuff

The Bleak Old Shop of Stuff - created by Mark Evans, Gareth Edwards, Richard Johnson 2011

Britcom seekord küll ei ületa ennast, ei ehita midagi ennenägematut ega tee kannapööret, kuid pakub meeldivat lisakompaniid varasematele väärtustele ning toob lisaks kamaluga värskust. The Bleak Old Shop of Stuff on viktoriaanlikule Inglismaale asetatud absurdikomöödia mis heidab nalja ajastu kitsarinnalisuse ja moraalinõuete, etleva keelepruugi, peenutseva kombestiku ning igat sorti gadget tüüpi leiutiste üle, mängib lisaks sõnamänge ning teeb hulgaliselt isikunimedel baseeruvaid koomilisi viiteid.
Kokku oleks segatud justkui Charles Dickens´i romaanid (põhiline alus paroodiale), Kettamaailma filmide stilistika, raamat "Sajanditagused tehnikaimed" ning Royston Vasey tänavapilt koos kurjakuulutava õhustikuga. Kindlasti kohe on vaja olla kursis ajastudraamade ning BBC kostüümiseriaalidega, et paroodiast 100% välja noppida, kuid on ka kergemaid, Abrahams´i ja vendade Zucker´ite tüüpi absurdinalju ja slapstick momente, mil otsesed eeskujud puuduvad. Suuremal või väiksemal määral jäävad aga kõik ajastufooni alla kuuluvateks, on siis nali peen vihje 18. sajandi käitumismallidele või kistakse moment niisama sürreaalseks.
Sari on täis staare, nii praeguseid briti komöödiaseriaalisdes ilma tegevaid, kui vanu tuntud veterane ja nad kõik teevad ülimalt meeldejäävaid rolle ning seda isegi pisikestes kõrvalosades. Lisaks kõrge produktsioonitase, sest olles aastakümneid ajastudraamasid vorpinud, teab BBC rahvas väga hästi kuidas üht sellist teha, mis siis, et hoopis pahupidi pööratud versiooni. The Bleak Old Shop of Stuff pisidetailidest pungitav on suurepärane satiir viktoriaanliku korra üle. Kahju vaid, et lõpus väheke ära väsiti ning venima kukkus. 4/5

Pilootosa põhitiim.

No comments: