Monday, April 03, 2006

Lonesome Dove

Lonesome Dove - TV mini series
Simon Wincer - 1989

Viimase kuu neli õnnelikumat päeva olid laupäevad, kui Soome YLE 2 näitas parimat mini seriaali mis eales filmilindile vändatud. !7 aastat oli see meistriteos suutnud end minu eest varjata, aga lõpuks jäi vahele. Loodan siiski ,tutvusrõõm on mõlemapoolne.
Lonesome Dove on western tõelistest meestest ja metsikust läänest, ajal mil Brokebacki mäe jalamil veel armastust ei jagatud. Seda jagasid vaid hoorad hõbedollari eest salooni teisel korrusel.Kaks parimat sõpra,enised Texas rangerid Augustus 'Gus' McCrae (Robert Duvall) ja Woodrow F. Call (Tommy Lee Jones),otsustavad hiilgava äriideena viia Mehhikost varastatud veisekari Montana rohevatele niitudele. Takistusena jäävad teele lindpriid, mürkmaod, indiaanlased ,teeröövlid, US cavalry ,alkohol ja kohtlased sherifid. Aasta jagu kestva matka vältel läbi hõredalt asustatud alade, jõuavad karja-ajajatega tutvust teha nii mõnedki meeldejäävad kõrvaltegelased.Eriti sümpaatsed on sherif July Johnson (Chris Cooper), kiimane biisonikütt Luke (Steve Buscemi) ja Anjelica Huston vapra nais rantseljeerina.Kuigi tegevus toimub vaid kahe aasta vältel,võtab film tänu ka kõrvaltegelaste saatuse kujutamisele suisa eepilised mõõtmed.Vaatajale pakutud läbilõige elust metsiku lääne äärealadel on kujutatud väga tõepäraselt,isegi kõnepruuk on sajanditagune ja kohati kõrvale harjumatu kuulda.Väike Googli otsing Lonesome Dove kohta andis mitu lehekülge, kus räägitakse reaalselt elanud inimestest,kes andsid inspiratsiooni sarja tegemiseks.Mini seriaal sai ka endale paar järge ,IMDB andmetel mitte nii head,aga loodan needki tulevikus läbi vaadata.

Pool aastat tagasi Soomes poes "Lonesome Dove" dvd-boxi käes hoides, tundus see küll huvitav,aga ilma filmi ennast nägemata osta ei tihanud. Homme panen kindlasti ostukorvi juhul kui hiljaks pole jäänud ja see veel riiulil mind ootab. 9/10

No comments: