Sunday, April 30, 2006

Zinda

Zinda - Sanjay Gupta 2005

Pole ma kunagi hindi-movie´de fänn olnud ja suhtun neisse reserveeritud eelarvamusega. Samas on alati huvi pakkunud India remake´i hullus ja nii see Oldboy "cover" ette võeti. Taas olin meeldivalt üllatunud ,kui selgus ,et laulu ,tantsu ja tilu-lilu asemel pakub rezhisöör lääne filmikeeles vägivallaoopust. Pigem Hong Kong ,kui Bollywood. Kui Chan-wook Parki teos oli vähemalt minu jaoks draama ,on Zinda põnevik kõige ehedamal kujul. Muidu on ikka 95 % täpselt sama film ,ainult elusat kaheksajalga ei sööda ja seksi "selle" isikuga ka ei tehta. Ka hindude seletus kättemaksuks miljonäri poolt on lihtsam ja rahvale mõistetav ,aga mitte halvem. Lahe lisa on vangistatu harjavarrega harjutatud mõõgavõitluse nipid ,vaadates neliteist aastat telekast vanu klassikalisi Jaapani samurai-filme. Kohati suisa detailitäpne originaalfimi järgimine on minu jaoks isegi pluss. Kaks temaatilist laulu ( India Koit Toome ja Maarja-Liis Ilus ) kõlavad taustaks ,tekstid natuke tegevust seletades ja inglise keelde subbitud. Kõne on inglise ja hindi segakeel ,naljakas kuulamisnauding engrishi friikidele. Peategelast mängib täielik vanamehenäss ja tema nemesist India super-staar ( alumisel fotol ). Otsides googlist Zinda postereid , oli suuremalt jaolt piltidel just tema ,kuigi filmis endas näidati vaid paarkümmend minutit. Sanjay Gupta kasutab millegi pärast oma lavastuses liigpingutatult ainult sinist objektiivifiltrit ,korraks näeb ka kollast tooni aga muidu sajaprotsendiliselt blue movie. Teema ise piisavalt karm ,et Indias endas suuri masse hullutada ,arvatavasti tehtud plaaniga turustada mujal. Jään ootama võimalust näha hindude remake "Fight Club" ist ,see on kõigi näitajate järgi väga naljakas.
Erose DVD reliisil on lisadena mõned hindi filmide omapärased ( loe: ajuvabad ja nõmedad ) trailerid ja tüüpilised näitlejate sõnavõtud oma rolli kohta. Mõlema laulu videoklipid on aga mõnus lisaboonus. Peale teistkordset läbivaatamist ümisesin juba kaasa. 8/10

2 comments:

Nuxx said...

ZINDA ZINDA MU ZINDA, EI NÅE SA MUUD

Trash said...

Mu hindust töökaaslane ütles ,et Zinda on hindi keeles ALIVE ,ehk elus. Ise ta seda filmi vaadata ei soovi ,kuna maru katoliiklik kasvatus ei lubavat vägivallafilmidega tutvuda. Vaene monkey !