Saturday, April 29, 2006

Unknown Pleasures

Ren xiao yao - Zhang Ke Jia 2002

"I´m The Mighty Monkey King !" sõnab kahekümnendates aastates hiina noormees enne kuriteo sooritamist oma sõbrale. Kakskümmend aastat hiina väikelinnas ,mis välimuselt meenutab liivakõrbes seisvat räämas Lasnamäge ,on poistel juhtmed kokku ajanud. Tegevusetus ja tahtmatus midagi teha käib neil järel nagu kummitus. Päevast päeva lüüakse aega surnuks ,proovitakse laenata raha ja ajada oma armuasju. Vaadatakse telekast Ahvikuninga seiklusi ,räägitakse filmidest aga ümberringi laguneb kommunism koos majadega.
Rezhisøør proovib näidata tänapäeva Hiina teismeliste ängi ,aga minu arust ei toiminud. Mulle jäi ikka mulje ,et pole poistel häda midagi ,lihtsalt natuke lollid ja laised. Vaatasin rohkem neid vanu pool-lammutatud maju ,mille asemele kõikjal Hiinas nüüd uusrajatised kerkivad. Pidi tõsine probleem sealmail olema ,lammutatakse kultuuriväärtusega hooneid ,et uuskapitalismi tuhinas kinnisvaraarendajad saaksid büroohooneid rajada. Korruptsioon lokkab ja mitmetki budistlikud templid (arvatavasti küll suletud) on juba buldoozeri ette jäänud. Seal filmis nüüd just büroohooneid ei rajatud ,mulje oli pigem nagu oleks vanalinna asemele hrušovkad rajatud.
Panin tähele ka mõnusad trivia fakti. Üks peategelastest kaupleb piraat VCD-dega ja klient küsib filmi nimega "Platform". Tegemist on Zhang Ke Jia varasema filmiga ,mida 2001. aastal meiegi Pimedate Ööde festivalil näidati. Zhang Ke Jia teisi filme soovitan ka vaadata ,on ikka noor ja vihane veel. 8/10

Hiina kutt ja kohalik kaunitar.

2 comments:

Anonymous said...

Hea valik. Ma olen näinud kolme Jia Zhang-Ke filmi (antud filmi, Platformi ning Xiao Wu'd) ning mulle õudsalt meeldib tema isikupärane viis kujutada kaasaja Hiina kõige armetumat külge ausalt, kuid romantiliselt. On halb, aga samas on seal midagi ilusat ka. Inimesed armuvad kõige kiuste.

Ning laiskus ja rumalus... jah ja ei. Inimene ei püüdle millegi parema suunas kui tal pole olemas kindlat sihti, mille poole pürgida. Kui sa oled vaene ning kõik su ümber on ka vaesed, siis ei ole sul põhjust pürgida kaugemale kui "veidi parem elujärg kui naaber", eriti Hiinas, kus kapitalism kui mentaliteet alles lapsekingades on.

-fushi

Trash said...

Võtangi järgmisena Taskuvarga ette.