Wednesday, May 04, 2011

Sweetgrass

Sweetgrass - Lucien Castaing-Taylor 2009

Aastal 2003 viis Montana farmeriperekond sulaste abil viimast korda oma lambakarjad Absaroka-Beartooth´i mägede suvekarjamaadele ja dokumentalist Lucien Castaing-Taylor ratsutas-vantsis kauboidega kaasa, filmides sadu tunde materjali ränkraskest rännakust mis küll kosutas lambaid, kuid kulutas mehi. Dokumentaalfilm kuvas üle saja aasta igal suvel toimunud karjaajamist mille dikteerib loomatoidu nappus, sest pidada pere sissetulekuna hiiglaslikke loomakarju, tähendab ka nende sõõtmist ning nii minnakse vähemalt kolmeks kuuks ligipääsmatutesse mägedesse kus loomad end ise nuumavad. Ei teagi kas see 2003 toimunud viimane matk jäi viimaseks kuna noorperemees tundis liiga rängalt matkaväsimust või olid põhjused teised, igal juhul 2003 saadi linti viimane lambakarjatajate suur kurnav karjaajamine mägikarjamaadele.
Dokfilm neid raskusi nii palju ei lahka, selleks tuleb lülitada sissse directors commentary heliriba. Film ise on poeetilisemat laadi, jäädes kommentaarivabaks ja nii kuuled vaid vanu kauboisid oma hobustele meelitusi pobisemas või nooremaid üksteisele nalju rääkimas. Vaatajat ei teavitata ühe või teise asja otstarbest eeldades, et ta näeb ise kuidas üks sajandeid kestnud karjaajamine kulgeb.
Ja tõesti külgeb nii nagu näiteks aastal 1880 ainult, et peale kuuelasulise on kauboidel veel vööl ka walkie-talkie ning grislisid hirmutatakse peale wintchesteri tulöe veel ka pumppüssiga. Muidu aga kulgeb elu looduses sama moodi, magatakse presendi all, süüakse väliahjul kärsanud peekonit jahukäkkidega ja töödatakse kuni silm enam pimeduses ei seleta. Suurepärane dokument hääbuvast kauboide põliskultuurist. 4/5
Viimased kauboid.

No comments: