Saturday, May 21, 2011

Uncle Tom's Cabin

Uncle Tom's Cabin - Harry A. Pollard 1927

Tummfilmis tuleb näoilmete ja kehakeelega puuduvaid sõnu edasi anda. Neegrite puhul on see aga üsna jube vaatepilt, selline komejant kus must mees pööritab silmi, limpsib keelega huuli, paisutab põski ning tõmbleb justkui oleks talle noor mangust püksi pistetud. Ja see on tema loomulik käitumine, filmi jaoks oli aga vaja veel näidata neegreid krutskeid tegemas ning siis läks grimassitamine ja liikumine täitsa üle käte. Ja see oli veel mis filmis sisse oli jäetud, sest boonuste hulgast võis vaadata fotodena kunagi linaloos olnud, kuid nüüdseks hävinud kaadritest, kus Topsy nimeline põngerjas täitsa tsirkust tegi ja inimesi kiusas. Või käitus nagu neegrile kohane? Igal juhul kui vankrikoormaast kukkus üks arbuus maha puruks, jooksis pool küla selle tükke üles noppima nii, et tegu oli täitsa realistliku pildiga neegrirahvast. 3/5
Kas keegi võiks öelda mis väärtus oli 1500 dollaril aastal 1860? Saaks teada ühe korraliku hea tervise juures oleva isase neegri maksumuse. Sarnaseid lapsi nagu alumisel pildil, anti ära nii 300 ja 400-ga.

6 comments:

Trash said...

Leidsin juba tabeli millest selgus, et korraliku neegri hind mis aastal 1856 oli 1500 dollarit maksaks nüüd 39,800.00 dollarit (27 955, 3 eurot ehk 437 388 krooni). Noore neegri saaks kätte 7,960 või 10,600 dollariga.

Trash said...

Kui võrrelda nüüd neegerorja hinnaklassis autoga, siis põhimõtteliselt olid õige ajalookäsitlse järgi rassistlikud plantaasipidajad sedasorti tüübid kes ajasid oma poolemillised autod suvalise sara alla ja kui masin ei läinud tööle, siis peksid kaikaga esituled sisse ja lõid kapoti mõlki.

Anonymous said...

Mitu korda sa siin n-sõna kasutad?
See pole lubatud enam.

Trash said...

Eks ma olen selline rebel veits, lähen trotsist seadusega vastuollu, natuke kardan, aga ikka kasutan.

Anonymous said...

Teine anonüüm.

Miks "n-sõna" lubatud pole? Mõtlev keeleringkond peab seda siiski viisakamaks kui mustanahaline, mille taga seisab pigem must, räpane inimene. Neeger tuleb aga ld kl sõnast, negro - meessoost sõna must, mis kirjeldab täpselt n-ö õige Aafrika neegri nahavärvi. Afroameeriklane Aafrikas elava inimese kohta on ka nagu veider öelda. Seda pole vaja rääkida, et sõna tähendus muutub - muidugi muutub, aga oleneb ka kontekstist ning kultuurist.

Trash said...

Kusjuures siinses filmis olid negrod ikka tõesti täiesti negrod ja mingeid pooltoone, mustvalge filmi puhul siis halle mulatte, ei pakutud. Kvadroone ja oktoroone mängisid valged näitlejad.