Thursday, May 05, 2011

HÕFF-i järelmõtteid

Haapsalus olles lubasin Tartu  poisse väheke aidata, lasta ka oma blogist läbi infot, et HÕFF´il linastuvaid filme saab ka Athena Kino sel nädalal vaadata. Ja saab ka Tallinnas kinos Sõprus. Mõte hakkas aga liikuma selles suunas, et kas mitte HÕFF oma filme koheselt suurlinnakinodesse laiali vedades midagi ainuomast ei kaota? Tartus näidati ka eelmisel aastal, kuid reklaami hakati minu mälu mööda sellele tegema alles peale põhifestari lõppu. Nüüd aga oli enne Haapsalu zombiemarssi juba kõigile teada mis filmid Tallinnas koheselt kinodesse jõuavad ning millised rullid saadeti Tartu poole teele. Mina ja mu sõpruskond kui ürituse fännid läheme ikka ja taas Haapsalu linna neid filme vaatama, kuid kas mitte inimene, kes kuurortlinna peomeeleolust, heast Grande pizzast ning vabastavast värskendavast väljasõidust veel midagi arvata ei oska, ei eelista järsku sama programmi kodulinna kinoteatrites mugavamalt odavamalt ära vaadata? Tuuakse talle veel ju kätte paremik, juba kiidetud ja arvustatud linalood ning keskpäraste jaburdustega tutvuma ei sunnita.
HÕFF´i endi organiseerijad kindlasti muret ei näe, festivali kahaneva vaatajaskonna teevad filmid tasa teistes linnades ja mis saakski vastu olla kui näidatakse indie-kino laiemalt laiemale publikule. Kaotajaks jään mina kelle jaoks HÕFF on alati rohkem olnud kohtumispaik kus näha vanu sõpru ja sõlmida uusi tutvusi ning kaotajaks võib jääda Haapsalu linn. Nii palju kui ma olen aru saanud, oli festivali korraldamine linnapoolne algatus millega PÖFF-i tiim kaasa läks. Kas tõesti on nüüd linna huvides ka see, et potenssiaalsetele festivalikülastajatele antakse valikuvõimalus, kas sõita lemmikkino vaatama Haapsallu või teha seda mugavalt oma kodulinnas? Kas Haapsalu hotellid ja külalistemajad on niigi rahvast pungil, söögikohad klientide vaesuse üle ei kurda, supermarketites on ühe nädalalõpu lisakülalised hoomamatu lisatulu ning kohalikke vaatamisväärsuseid ei peata millekski? Ei tea aga kahtlen. Ja kerge kahtlus on, et trendi jätkudes, nüüd kus juba kõik teavad, et festivalil linastunud filmi näeb kaks-kolm päeva hiljem ka oma kodu lähedal ja ilma bensiini/bussipileti/öömaja/söögi-joogiraha lisakulutusteta, on HÕFF kaotamas oma nime esimest tähte H, ehk sõna Haapsalu. Mina võin küll rääkida, et õige peomeeleolu ja filminautimise õhkkond on vaid Haapsalus koha peal aga lõpuks on vaid oma silm kuningas ning paratamatult võib inimene minna lihtsamat (hetkel on kindlasti suur rõhk ka sõnal odavamat) teed ning reisikoti pakkimise asemel sõita kolm peatust bussiga.
Tartus-Tallinnas filme vaadates võivad need sõbrad muidugi tulemata jääda, aga kamoon, me oleme täiskasvanud inimesed...

6 comments:

Metsavana said...

Äh ma leian, et asjata mure. Tõelised fännid tulevad niikuinii kohale ja pärast festarit saavad boonusena siis peaparanduse korras ka neid filme vaadata mis jäid nägemata kuna parasjagu käis kibe õlletamine kuskil rõdul/putka taga.

Enamus filme nagu "Hobo", "The Pack", "Trollhunter", "Black rainbow" jne olid ju niikuinii netist kättesaadavad enne HÕFFi. Samahästi võiksid öelda, et sõbrad vaatavad filmid kodus ära ja ei viitsi pärast kuhugi enam tulla. Vähemalt Tartlaste vaimu küll see asjaolu, ei murdnud, et HÕFF oli tänavu koju kätte toodud ning filmid netis vohasid.

Metsavana said...

Mainiks veel, et Tartus-Tallinnas näidati ju vaid kübemeid. Pisikest osa programmist. Sellist terve organismi küljest maha raiutud jäset.

Mulle ei tundunud küll, et Haapsalu midagi kaotanud oleks. Ehte baar oli rahvast punnis. Mulje, et inimesi see aasta vähem kohal võis vabalt tuleneda sellest, et lahti oli tehtud ka suur saal ning see neelas justkui põhjata kübar hirmsa hulga inimesi endasse.

Metsavana said...

Aga muidu ma olen sinuga selles osas nõus, et õige festival peab toimuma ikka ühes kindlas kohas ja võimalikult intensiivse programmiga. Laialivalguvad festivalid pole mingid õiged festivalid.

Trash said...

Enne kui esimest korda käisin, ei olnud ma see sinu väljendatud tõeline fänn. Teisel aastal, kolmandal juba olin. Kui aga tekib täitsa suva mehel tunne, et kas sõita Haapsallu või vaadata filmi Tallinnas ja ta otsustab laisusest või rahakitsikusest viimase kasuks, siis ei tekigi seda uut nn. tõelist fänni.

See sinu kübe on enam-vähem festari paremik. Ja paar filmi võivad nälja samamoodi rahuldada kui 3 päeva festivalil, sa lihtsalt ei sea nii suuri eesmärke, võtadki asja vaiksemalt. Mugavdad olukorda.

Mõte on selles, et järgmine aasta juba eeldatakse (ja kindlasti ka reklaamitakse), et "HÕFF tuleb Tallinna/Tartu" ning sa võidki mõelda, et miks raisata 100 eurot reisiks. See, et Tallinnas ja Tartus näidatakse ei ole enam Haapsalu festari boonus, vaid kogu süsteemi osa. Haapsalu linn kui selline lõpuks vaid osake, mitte festari A ja O.

Metsavana said...

Okei sellega ma olen nõus jah,et Tartu/Tallinn tuleb serveerida kuidagi boonusena mitte loomuliku osana.

Samas muidugi kui liiga hilja reklaamima hakata siis kannavad kinod kahjumit ega kogu piisavat rahvast kokku, et rullide kohale toomine üldse ära tasuks. Ehk mõnevõrra saan ka neist seal aru.

Trash said...

Next step on online-fest. Sten ju online vaatamise asjatundja, eks varsti teevad ära, et ei pea isegi toast välja minema aga näe, olekski justkui festaril käidud ja filme näinud. :)