Tuesday, November 11, 2008

Lemonade Joe

Limonádový Joe aneb Konská opera - Oldrich Lipský 1964

Oi oi kuidas see tšehhi kauboikomöödia mulle lapsena meeldis, käisin suisa mitu korda kinos vaatamas ja vedasin korra isegi isa endaga kaasa. Nüüd veerandsada aastat hiljem ületsekates tuli tõdeda, et teos on meeletult hästi ajaproovile vastu pidanud ning pigem veini moodi end veelgi paremaks laagerdanud. Paljud filmi naljad on oma peenelt absurdsuselt rohkem üheksakümnendate britcom´i või indiekino kui kuuekümnendate huumorikooli tasemel. Kogu selle slapsticki all ujuvad väga vaimukad ning eksperimentaalsed teravmeelsused, täis ootamatusi nii dialoogi kohatise loogikavälisuse, torkava parodeerimise, sürreaalsete meskaliinsete momentide kui visuaalsete nippide küljelt. Lapsepõlvest mäletan selgesti, et filmi näidati meie kinodes mustvalgena. Facets´i reliis aga mängib värvitoonidega ja see kukkus väga hästi välja. Kui suuremosa filmist on kollane, siis näiteks lembekohad on punases, vihasestamist saadab sinine toon ja alkoholismi küüsi ning lihahimupattu langemine on purpurvärvis. Mulle see meeleolude ja ekraaniltoimuva toonidega võimendamine meeldis. Limonaadi Joe on nn. punase westerni kuldvara, kuid samas tänu oma laulu ja tantsunumbritele ning kohatisele nonsens-huumorile, väheke erinev kaup. Kerge võrdlus võiks olla Nõukogude westernikomöödiaga Mees Kaputsiinide bulvarilt, kuid viimase naljad ei küüni kuidagi Joe mahlaka topakuse tasemele. Pärl minevikust, naljakad kauboid ja Kolaloka limonaad. 4,5/5
Groovy stuff.

6 comments:

Anonymous said...

teadmiseks huvilistele, et samanimeline puhvet tegutseb Prahas ja on vaegade tore koht, kus saab vahel kuulata 60-80 aastate tsehi ja tsehhikeelseid maailmahitte kohalike bändide esituses.

http://www.velmijemnyklub.cz/

Trash said...

Loodan, et seal Kolalokat ka müüakse?
Thanks info eest, kui satun sinnakanti, astun läbi. Samuti Švejki õllekast.

Anonymous said...

vaatasin seda filmi eile. fantastika! "imperialistlikule läänele" ärapanek oli suht-koht läbi lillede ja üldinimlik ega seganudki väga. eriti lahedad minu jaox olid maskeeritud valemängija klaveripala oma matustest ja tema kohtumine Joega pärast hotellis (sirmitagused muusikandid) - puhas kuld!!!

Trash said...

Ma vaatasin taas eile üht Karel Zeman´i filmi, Varastati õhulaev - Ukradená vzducholod nimeks ja soovitaks sellegagi tutvuda.

Ulmeguru said...

"Röövitud dirižaabel" oli see film ENSV kinodes... minu mäletamisel täitsa kobe tükk...

Trash said...

Ma olin ka tegelikult näinud varem, võimalik, et mõnelt vene telekanalilt.