Thursday, August 02, 2007

The Pervert's Guide to Cinema

The Pervert's Guide to Cinema - Sophie Fiennes 2006

Euroopa juhtivama intellektuaali, sloveenia filosoofi Slavoj Žižek´i juhatust filmide salamaailma võib võtta kui Dan Brown´i maailmakuulset bestsellerit "Da Vinci kood". Raamatu peategelane, professor Robert Langdon leiab vanameister da Vinci maalidelt peidetud märke ja koode, võhiku silmale märkamatuid müstilisi andmeid mida vaid väga taustateadlik inimene on võimeline lugema. Langdon ( Dan Brown ) loeb välja hulga väga põnevaid ja intrigeerivaid sõnumeid maalidest, arhitektuurist ja väiksematest 15. sajandi detailidest, kuid kas see ka päriselt nii on jääb kaheldavaks fiktsiooniks. Sama mulje jäi ka Slavoj Žižek´i filmimaailma kaemisel, palju huvitavat ja sisukat, kuid selle vastavus filmi enesega pole just alati täppis ja tekitab kohati kahtlusi väärtõlgenduse kohta. Olgu, ega lavastaja Sophie Fiennes ei pakugi tõde, vaid intellektuaalset mängu, ehk nagu filmi nimigi meile naljaga pooleks ütleb: perverdi teejuhti kinomailma. Slavoj Žižek aga võtab oma teejuhi tööd tõsiselt, vaid kahes kohas pea kolmetunnise lõputu kõne jooksul heidab mees äpardliku nalja. Muidu räägib suud kinni panemata järjest süvapsühholoogilisest analüüsist, võttes ette lõike kinoajaloo suurkujudelt. Mehele ongi ette heidetud liigset oma häälesse armumist ja tahet igal võimalikul juhul sõna sekka öelda. Nii võibki kergelt tekkida situatsioon kus teksti usutavus asendub rääkija usutavusega ja see ongi üks suuremaid etteheiteid käesolevas dokumentaalfilmis. Psühholoogine alateadlik surutist mida mees ekraanilt välja loeb ja vaatajale tõlgendab võib vabalt olla ta isiklik entusiastlik vaatenurk aga mitte režissööride kavand filmi väntamise aegu. Mul on tunne, et Sophie Fiennes teadis seda ja ekploateeris vaest sloveeni meelega vaadates ise muigega pealt, las mees vahutab kuis jaksab, pärast saab hea pulli filmi kokku monteerida. He he ! Huvitav oli jälgida, kuid kohati ei saanud kõigist mõttearendustest sotti, ei küüni minu vaimne tase nii kõrgele kui professorihärral. 3,5/5
"Vaadake nüüd, ma olen Jeffrey Beaumont´i isa aeda kastes enne kui ta südameataki saab ja need tulbid on vagiinad mis tahavad mehi endasse imeda."

2 comments:

Ulmeguru said...

See Slavoj Žižek on minu jaoks tüüpiline postmodernse ajastu akadeemiline soolapuhuja... noh, nagu ka Samuel P. Huntington, Francis Fukuyama, Jean Baudrillard jne.

St. tegelased kellel on kindlasti midagi öelda oma eriala piires, aga kas omaenda edevuses või meedia pealekäimisel on neil öelda palju ja praktiliselt kõige kohta.

Trash said...

Sul paistab õigus olevat. Mees on käinud sisse rääkimas ka Children of Men´i dvd kommentaarirea ja seal pole küll mingit seost ta isikuga. Müts maha selle ees kes viitsib filmi Slavoj tekstiga koos läbi vaadata.