Thursday, December 16, 2010

RR

RR - James Benning 2007

Tõtates kuhugi on üsna tüütu jääda teona veniva kaubarongi taha. Vagun-vaguni järel liigub justkui aegluubis, kuidagi kohe ei jaksa ära oodata millal tee lõpuks vabaks saab, kohati on isegi tunne, et roniks liiprite vahelt vaguni alt läbi, nii aeglase tempoga nihkub raudmadu edasi. Huvi vaadata õppejõust maastikudokumentalisti James Benning´u kaks tundi kestvat kaubarongide möödumist jäädvustavat filmi aga oli ning oma üllatuseks leidsin, et see ei olnud kurnav ega igv, vaid hoopis ääretult omalaadsel viisil põnev. Lavastaja oli asetanud 16 millise kaamera erinevates USA osariikides raudteede äärde ning lihtsalt filminud mööduvaid pikki kaubaronge, mõnd kiirustamas, teist taas hilju raske laadungiga rühkimas.
Võttepaikade valikul oli vaeva nähtud ning kuna filmis ei kasutatud eeldatavasti kogu linti saadud materjali, siis toimus vaataja jaoks isegi topeltvalik. Igal juhul olid kohad kaunid, luues mööduva rongiga sobiliku harmoonia, tihti isegi nii kena, et hakka või lavastuslikkust kahtlustama kuigi arusaadavalt oli tegu juhuste kokkulangevusega. Ühendriigid rohutasandil, raudteede äärsetest võpsikutest filmituna.
Ei tea kuidas inimesed neid lõputuid vaguniteloksumisi  kinos vaadates kannatasid, arvustuste põhjal väga hästi, kuid mina seda teha ei oleks siiski suutnud, telekast vaadates oli aga küll äge. Tõin selle kinojutu sisse kuna lavastaja ei anna oma filme DVD-l välja ning püüab neid vaid kinodes näitamisega rahvani viia, minul õnnestus hankida promoscreener ja arvan, et see vääriks kohe kindlasti digikandjal reliisimist, sellist kus iga lõigu juurde märgitud ka osariigi ja maakonna nimi ning filmimise kellaaeg. Ja siis võiks see kõik veel Google Map´i ja Earth´i pealt nähtav olla. 4/5
Trainspottijate unistustefilm.

4 comments:

Metsavana said...

Oh sind, tule parem Elva, istume seal raudtee ääres nagu miskad ja joome puskarit, Ove ja Mardi kutsume ka seltsiks ning jälgime muudkui kaubaronge möödumas, äkki näeb isegi Sooblit vilksatamas.

Trash said...

Kõlab ahvatlevalt aga millal ma vaeseke ikka Elva jõuan. :(

Jätan siiski küllakutse meelde.

Colorado said...

Seoses rongidega soovitan kindlasti vaadata Who Is Bozo Texino, mis räägib nendest kodututest, kes elavad rongides ja sõidavad pikki vahemaid kaubarongidega mööda usat. räigelt muhe dok.

Trash said...

Jätsin meelde, püüan vaadata. Tänks!