Monday, December 13, 2010

Rape of the Fair Country

Alexander Cordell - Rüvetatud kaunis maa
Eesti Riiklik Kirjastus 1964

Sarjast "Ajalooline romaan" sai oma arust juba teismelisena kõik parimad läbi loetud, kuid mingil põhjusel jäi käesolev suurepärane raamat kahe silma vahele. Ju siis tundus sisse kiikamisel kas liiga igav või kommupropagandast kubisev, raamat oli ju vanavanemate kodus olemas ning kõigi eelduste kohaselt ka loetud. Vast tundus esmapilfgul igav, sest kommujutuga saab vaid teost suure klaarega seostada, igal juhul hea, et sõber Lauri nüüd soovitas, muidu oleks tubli tükk masendusekirjandust lugemata jäänud. Samuti pakuti peale tujunulliva realismi veel ka ajaloolist tausta millest koheelt oli kasu, et mõista ühe paar nädalat varem vaadatud ajaloolise filmi peeni tagavärelusi. Hea raamat, tänan sind Lauri!
Blaenavon´i linna Kaevandusmuuseum.

4 comments:

Lauri said...

Ma rääkisin et hea raamat, mulle jättis juba poisikesena ülikõva mulje.
Ränkraske töö ja näljasurma piiril härrade armust virelemine, ohter keppimine, joomingud ja kaklused seda pehmendamas...Karm

Trash said...

Ma lausa imestan, et seda keegi filmiks ei valanud. Olin täitsa kindel, et film on ka olemas.

Samuti tahaks teist ja kolmandat osa triloogiast lugeda, kuigi seal on vist teised tegelased. Ega sul kusagilt odavat paperback´i ole vastu juhtunud?

Lauri said...

Ei aga peaks hankima. Teises osas vist on tegelane vend Jethro, kuna Iestyn kupatati Austraaliasse või midagi. Ma põgusalt uurisin, ka teise ja kolmanda osa taustaks on ajaloolised sündmused, vist talunike äraajamine ja miskid riidekudujate mässud ja muud agraarselt ühiskonnalt industriaalsele ülemineku sünnivalud.

Trash said...

Jajah, huvi oleks neid samuti lugeda. Mutikeste seebiooperi tunne, ikka huvitav mis tegelastesga edasi juhtub.