Friday, December 31, 2010

Kolyma Tales

Varlam Shalamov - The Kolyma Tales
Penguin 1995

Kuulasin hiljuti Gulaggh´i plaati "Vorkuta" (selle kohta saate täpsemalt lugeda ning seda alla laadida Hitory Of Misery...blogist) ja tuli meelde, et on ununenud mainda eda suurepärat raamatut mis sai loetud juba mitu head kuud tagasi. Varlam Šalamovi "Kolõma jutud" on koos Aleksandr Solženitsõni "Gulagi arhipelaagi" ja Anne Applebaumi "Gulagiga" kolm raamatut mis maailmas kõige paremini punalaagrite elu lugeja jaoks selgitab.
Solženitsõn kirjutab isuiklikust emotsionaalsest vaatenurgast, pakkudes dokumentaalsete faktidega segamini tuttavate ning enese meenutusi, Applebaum aga kohati lausa häiriva eemalseisva külmusega, pannes teadlasena lugeja statistiliste näitajate ning kinnitatud faktide ette, vältides arvatavaid meenutuspõhiseid ja tundevaldega liialdusi liikudes võimalikult objektiivsel pinnal. Šalamov kolmanda sambana kasutab sama info lugejani toomiseks ilukirjanduslikku lähenemist läbi lühijuttude, mõned autobiograafilist laadi ja teised kuuldu-nähtu põhjal.
Jutud on erineva ülesehitusega, teevad kohati põikeid järgimaks kirjaniku loovälist mõttearendust või siis jagavad vahele informatsiooni loos kujutatu edasise käekäigu kohta, lõigud millel otseselt puudub seos jutustuse enesega ning korra isegi autor märkas seda kirjutades, et naaseme nüüd loo juurde tagasi. Erinevad nurgad olustiku kirjeldamisele, kuid valdav on episoodilisus, ehk siis lugejale pakutakse vaid jutu raames üht minatuurset ajalõiku paarist tunnist paari päevani. Lugusid ise peas järjestikku asetades võib kirjaniku lineaarse elusaatuse kokku panna ja eks ka kirjastajha ole sellele mõeldes neid asetanud, kuid kuna tegu mitme eri kogumiku ühiste kaante vahele asetamisega, jääb ajahüpete sakilisus sisse. Seetõttu kergendab kirjaniku elulooga kursis olemine lugemise sujuvust aga loomulikult sobivad lood ka täieti eraldiseisvate ilukirjanduslike väärtjuttudena lugemiseks.
Varlam Šalamov

4 comments:

alarlol said...

imeline raamat. minusugusele, kes loeb natuke korraga aga samas tihti, on lyhijutt parim. annab väga hästi edasi seda vastikust, mis seal toimus. karm värk. minu mõttelaad ei suuda lahti hammustada nende asjade tagamaid...karm elu, karmid mehed, karmimad saatused.

Trash said...

Sa loen need kaks teist tugevat teost ka läbi. Ei ole just lühjutud, kuid arvan, et saad hakkama.

alarlol said...

mul planis lugeda jah. süber ust luges/loeb neid ja oleme arutand natuke õllekõrvale seda teemat ja otsustasin,et loen kah siis veel.

Trash said...

Tee seda, siis me Baka kokkutulekul ka arutame õlle kõrvale.