Saturday, March 03, 2012

Tinker Tailor Soldier Spy

Tinker Tailor Soldier Spy - Tomas Alfredson 2011

Hallo! Hallo! Mis sajandil me elame? On see ikka veel kitsas viktoriaanlik aeg või juba 21. sajand? Muidugi 21. sajand ja täpsemalt öeldes aasta 2012, aga seda filmi vaadates jäi küll mulje, et sadakond aastat varasem. Nimelt oli teos ülimalt homofoobne. Hallo! Hallo! Meil mehed abielluvad omavahel ning naised abielluvad omavahel, aga ikka kargab aeg-ajalt välja mõni nats, et vändata seesugune gaysid laimav ja mustav linalugu. Ütlen ausalt, häbi kohe oli vaadata kuidas mõnele jämedakaelalisele ( jah, sinuga räägin Tomas Alfredson ) kohe üldse ei jõua kohale, et geid on toredad, sõbralikud, abivalmis ning omakasupüüdmatud inimesed. Võiks isegi öelda, et ebamaised olendid, haldjalikud heategijad.
Aga mida näha saab kinolinalt? Räpast pederastide (lavastaja mõtteis liikunud paha sõna) vandenõud, kus vaesed omasooiharad on pandud lavastaja piitsa all vägisi teenima riiki mille seadusandluse järgi kuuluksid nad kõik türmi. No olgem realistid, milline inimene ikka endale ise hauda kaevama hakkaks, seda enam homoseksualist kes liblikalegi liiga ei tee? Käesolevas filmis aga tahavad geid saada eneselegi, või siis vähemalt aidata riigikorda mis on nii must ja tagurlik, et mitte ainult ei seadusta homoabielusid, vaid suisa kriminaliseerib omasooliste vahelised suhted. Õudne lavastajapoolne möödapanek, täielik muinasjutt.
Ja siis keerab homofoof veel vinti kõvemini kinni, pannes heteromehe homopesa puhastama, justkui ei saaks üks gay säärase tööga korralikult hakkama. Saab ja kuidas veel, heteromehe gay´st abiline (kes oli lisatud kindlasti vaid, et suuremaid homofoobiasüüdistusi ja kohtukeisse filmi puhul vältida) oleks asjad nii kiiresti vonksi seadnud, et filmi asemel oleksime näinud vaid 45 minutilist teleepisoodi. Aga ei, ikka vaja näidata, et heterod on homodest paremad ja neist üle. Vastik fašism! Makes me sick, öäk!
Ja jätkatakse! Üks pahadest selgub, et on juut, justkui see õnnetu rahvas pole veel piisavalt kannatusi kogenud, et neid saaks veel aastal 2011 järjest juurde laduda. No kohe kindlasti ei peaks tänapäeva tolerantne kinokülastaja vaatama ekraanilt sellist antisemitismi, ega ka rassismis, sest kas nägite viie põhilise luureohvitseri seas mõnda mustanahalist? Mina ei näinud, kuigi vähemalt kaks tumedamat tooni isikut oleksid kindlalt pidanud olema pealtkuulamiskindlas toas laua taga. Lavastaja saatis sellega edasi kindla sõnumi, et aafrika algupäraga inimene ei ole piisavalt inteligentne, et laua ääres koht saada, aga see on ju teadaolevalt vägagi aegunud natsipropaganda ning tänapäeval ei kahtle enam keegi selles, et tumeda nahavärviga isikud on täpselt sama targad kui heledanahalised ning mustanahaline gay on targem veel kõigist, sest topeltvähemus automaatselt garantaarib selle. Duh!
Mis siis veel rääkida ebakõlast, et kõiki luureandmeid arutati 5-6 koosneva kolleegiumiga, asi mis mitmekordse salastatuse puhul õiges agentuuris kunagi toimuma ei hakkaks, kui sellisele pisiasjale ei jää muu homofoobia, rassismi, antisemitismi ning eugeenika propageerimise kõrval üldse kohta. Põletage see film kui sallimatuse levitaja! Ma annan kohe punni vähem, kuna on selline värdjalik natsifilm. 4,5/5

Geimeestel oli mõnus komme paljalt ujumas käia, aga sinnagi tormar "tubli" hetero vett sogaseks ajama. Ei tahtnud vaesekestele midagi privaatset jätta.

14 comments:

kristjan said...

Hinne on ikka reaalne või on see ka mingi irooniavärk?

Trash said...

Ikka reaalne, hea film oli!

adi said...

Korduvalt raamatut lugenud (ning samanimelist miniseriaali vaadanud) inimesena saab see film minu käest maksimumhinde. Esmavaatajale on tegemist loomulikult väga põneva mõistatusega.
Anyway, suurepärane film. Loodan, et see teos paneb mõnda rahamasinat re-lavastama minu Le Carre lemmikut "Spioon kes pääses külma käest".

Trash said...

"Spioon kes pääses külma käest" meeldis kunagi mulle ka väga. Aga räägi parem kas see miniseriaal on hea, sest väheke nagu aega napib, kuigi 3 DVD-d sellega on isegi olemas? Saadaval ühesõnaga. AA, ja võta mulle raamat HÕFF´ile kaasa, laenaksin meeleldi.

adi said...

Miniseriaal on väga hea. Üks selline briti TV kvaliteeti defineeriv asi.
Aga ma ei saa üle ega ümber tõsiasjast, et aastal 2011 tehakse kino sitaks hästi ning kui ma midagi rewatchiks siis oleks pigem see film.

Mart said...

Seriaal, mis sama raamatu põhjal vändati ja mida britid pühendunult palju aastaid vaatasid, oli tõepoolest hea. Aga mina ei saa seda kunagi tõsise näoga vaadata, sest A Bit of Fry and Laurie parodeeris seda nii hästi. Alati, kui keegi ütleb nime Control, tuleb meelde Stephen Fry, kes linde toites aknast välja kutsus ja telefoni teel viisakalt palus vastaspoole agendil oma jälgimine lõpetada.

Trash said...

Kas sa Adi oled seda järge "Smileys People" ka vaadanud?

Lauri said...

ma üritasin seda kunagi lugeda, jäi aga igavuse ja tüütuse pärast õige pea pooleli

Anonymous said...

A sa Vampiiri päevikuid oled lugend?
Sa ei maga ja ei söö enne kui need päevikud läbi on!
Soovitan
Soovitan
Soovitan
Two thumbs up!

Trash said...

Kõigepealt tulen Anne Franki päevikud läbi lugeda!

Lauri said...

Enne igasugu spioonikaid ja vampiirikaid tuleks Transformerite päevikud läbi lugeda. Autod muutuvad külmkappideks!

Anonymous said...

Transformerite päevikud.
See on ikka hea nali
Haa haa haa
Transformerid kirjutavad päevikuid
oi ma ei suuda, jeerum jeerum
ihhhhahaaaiihihhhhhh
uhhhhuuuhhhuuu
oihhh
piss tuli püksi
kuramus

Jaak said...

Kahjuks pole mu maitse nii arenenud, et antud filmi kõrgelt hinnata. :( Tundus igav.

Trash said...

Mulle üsna perfekto. Vaikselt ja kenasti.