Sunday, April 13, 2008

12 parimat vampiirifilmi

Paarist Bruno blogis olevast vampiiriteemalisest postitusest innustust saades otsustasin kokku panna oma vampiirifilmide top´i. 12 äratoodud filmi pole asetatud paremusjärjestusse, vaid lihtsalt tutvustavana laiali laotatud. Kindlasti kuulub siia nimekirja mõned teisedki vereimeja stoorid aga kahjuks ei tule ju kõik pärlid kohe meelde, käesolevad filmid aga olid nii eredaina meelde jäänud, et listi kokkupanek ei nõudnud enam kui veerand tundi. Filmi nimele klikkides pikem arvustus minu blogis või IMDb tutvustus.Dracula - Terence Fisher 1958 Kuigi Dracula filme oli viiekümnekaheksandaks aastaks vorbitud juba mitmeid, jääb see Christopher Lee´ga teos minu jaoks alati vapiirifilmi etaloniks ja klassika mõisteks.

Cronos - Guillermo del Toro 1993 Üks esimesi väheke omanäolisemaid ja originaalsemaid vereimemisele lähenevaid filme mida mul tosinkond aastat tagasi õnnestus näha. Suurepärane rollisooritus vanahärra Federico Luppi poolt.The Insatiable - Chuck Konzelman, Cary Solomon 2006 Tagasihoidlik väikese-eelarveline vampiiripõnevik mis kulgedes muutus sümpaatseks romantiliseks feel-good armastusfilmiks vampiiri ja inimese vahelisest arglikust suhtest.

Nadja - Michael Almereyda 1994 Väike indiehitt millele andis maagilise võlu salapärane Elina Löwensohn Nadja rollis. Rohkem peredraama kui traditsiooniline vampiirifilm, samas aga omades dracula loo märke ja tegelaskujusid. Kõrvalosas masside iidol David Lynch.Vampires in Havana - Juan Padrón 1985 Lõbus Kuuba animatsioon kurjadest kapitalistlikest vampiiridest ja nende plaane nurjavatest lõbusatest kuuba noortest vereimejatest. Ülilõbus slapstick animatsioon ja tsill muusikaline taust.

Dracula: Pages from a Virgin's Diary - Guy Maddin 2002 Vana hea Bram Stocker´i vampiiristoori aga seekord must-valge sõnatu balletina. Suurepärane kaameratöö ja taustadekoratsioonid. Ilus, intrigeeriv ja erootiline.Mr. Vampire - Ricky Lau 1985 Hiina vampiirilugusid on mitmeid, kuid ükski ei suudaks neid paremini esindada kui originaal Mr. Vampire. Palju koomikat, hea koreograafiaga kung-fu-d ja hordide kaupa koomilisi hiina jänkudena hüppavaid vampiire.

Vampire Hunter D - Yoshiaki Kawajiri 2000 Isikupärase tegelaskonnaga tulevikku paigutuv anime kus vampiiriteema võib küll olla teisejärguline aga animatsioon ja action see eest esmaklassilised. Tegelaskujude disaini eest vastutas legendaarne Yoshitaka Amano.Night Watch - Timur Bekmambetov 2004 Nochnoi Dozor oli minu jaoks parim pulp-vampiirikas, kuigi selle tiitli võiks samahästi anda ka From Dusk Till Dawn´ile. Mõnus meelelahutus, korralikult tehtud eri-efektid ja kaasahaarav lugu.

The Hamiltons - The Butcher Brothers ( Phil Flores, Mitchell Altieri ) 2006 Vaikne indie-draama õdedest-vendadest koosnevast perekonnast kes elab sügavas vanemate kaotuse leinas ja proovivad leida üksteist toetades lohutust. Kusagil sugaval peitub aga tumedus. Super hea vaikne filmike mille horror osa on saabudes üllatav, kuid minimaalne.The Reflecting Skin - Philip Ridley 1990 Otseselt mitte vampiirifilm, kuid selle temaatika liine ja kujundeid ära kasutav bizarre coming-of-age story. Kultusklassika.

Valerie and Her Week of Wonders - - Jaromil Jires 1970 Mänglevalt müstiline ja erootiline nagu üks õige vampiirilugu olema peaks. Visuaalselt meeliköitev ja kergelt absurdse maiguga suurepärane täiskasvanute muinasjutt.

Ootan teilt lugejad heade vampiirikate soovitusi.

22 comments:

Bruno said...

J2nku on siiski meil see vampiirifilmide postide autor :D ma lihtsalt lasen neid ylesse.

Trash said...

Vaatasin praegu, et blogtree filmikanalis näitab vaid sinu nime ja kuigi ma näen jah, et jänku kirjutatud, ei registreeri aju seda ju siis ära.

Aga miks ise üles paned, sa saad ju kaasautoritele samuti sissepääsu võimaldada või ei?

PS. Hea, et alla ei lase. höh höh, rumal aga kohustuslik nali. :)

Anonymous said...

Near Dark (1987)
http://imdb.com/title/tt0093605/

remake ka vist tulemas varste

Trash said...

Near dark´i olen isegi 20-30 minutit vaadanud, siis jooksis DVD kokku ja pole siiani saanud edasi näha. :(

Colorado said...

Rootslastel oli ka oma arusaam vampiiri filmidest, vist oli Frostbite nimeks. enda lemmik on Fearless Vampire Killers

Trash said...

Fearless Vampire Killers mulle niiväga ei meeldigi, vast juba tüdimuseni nähtud, sest kunagi käias tmc seda üpris usinalt ja nii mõnigi kord jäin öösel vaatama.

Frostbite´´i panen kõrva taha, tänud soovituse eest.

J said...

Kumbagi Nosferatut pole nimekirjas?

Ka Ford Coppola Dracula meeldib mulle tegelikult, Fright Night on küllalt vaadatav asi ning neid Hammeri, Amicuse omi sebiks ise ka nimekirja (kui millalgi tegemiseks läheb) veel (Legend of 7 Golden Vampires?)

http://www.imdb.com/title/tt0097550/
Sellist asja näidati kunagi ETV-lt vist. Ei mäleta absoluutselt, kas see hea ka oli või oli äge lihtsalt seetõttu, et oli verdimev mootorratas.

Trash said...

Fright Night on nägemata, panen must see listi.

Nosferatu teemad pole mulle kunagi istunud ja kuigi Coppola töö on korralik, ei ole ma ometi filmi austaja.

edasi said...

"Fright night" oli minu jaoks nii ja naa. Filmist endast kümme korda parem on poster, mis ajas lapsena ikka tõsiselt hirmu peale. Herzogi "Nosferatu" ju ka väga hea ja E. Merhidge'i "Shadow of the vampire". Ise vaatasin just "Valerie"t ja üritan tänase jooksul midagi kirjutada

edasi said...

aa, ja veel "Lemora, a child's tale of supernatural"

Mart said...

"Shadow of the Vampire" ja loomulikult "The Addiction" ja "Subspecies" ja "The Vampire Lovers" ning "Bram Stoker's Dracula."

Viimasest on isegi BD-ROM olemas, soovitan kõigile, kuigi lisad on SD, mitte HD.

Mart said...

Neetud, üks läks ikka meelest: Kingi ekraniseering nimega "The Night Flier," mis kunagi telepurgist nähtuna jättis huvitava mulje.

Kes IMDBsse otsima jookseb, saab posteri näol endale meeletu spoileri vastu pead.

Ulmeguru said...

Mõned olulised, mida Trash ei maininud:
Martin (1977)
The Hunger (1983)
Near Dark (1987)
Innocent Blood (1992)
Bram Stoker's Dracula (1992)
Interview with the Vampire(1994)
From Dusk Till Dawn (1996)
Shadow of the Vampire (2000)

Siin siis filmid, mis kohe positiivselt meelde tulid... telesarju ei nimetanud...

Loomulikult pole ma kõigega Trashi nimekirjas nõus... need hüpikud Aasia vampiirid olid näiteks nõmedad. Aga eks maitsed...

Trash said...

@edasi

Valeri parim versioon on üks custom made dvd kus ( vist ) tšehhi kvaliteetsele reliisile on külge pandud rahvusvahelise reliisi subbakad.

@kain

The Night Flier"´i nime jätan meelde.

@ulmeguru

Martin´ist olen kuulnud aga mitte näinud, eks tuleb tutvust teha.

Papadoc said...

The Wisdom of Crocodiles (1998)

Trash said...

The Wisdom of Crocodiles´i olen isegi väheke TV1000 vaadanud aga mitte otsast lõpuni. Nii, et tasuks tutvuda? OK.

Unknown said...

ma ei osale üheski vambiipirifimi best of küsitluses kes ei ole Dusk Till Dawn'i

never :)

Trash said...

Kuidas ei ole? Ma ju mainisin ära. :)

Anonymous said...

ma võtan veel jätkuvalt hoogu, et sellele ülimalt pettumustvalmistanud nimekirjale põhjalik torpeedo panna.

Trash said...

Tee seda aga too välja ka paremad näited vampiirifilmidest.

Unknown said...

Uih, vana postitus.

Fright Night tasuks küll vahele jätta.

Trash said...

OK! Fright Night NOOOOO!!!!