Wednesday, April 09, 2008

The Wire - 4. season

The Wire - David Simon 2006

Seriaal näitas ennast taas kõige tõsiseltvõetavama draamana USA telemaastikul ja seda tänu järjest teravnevale sotsiaalkriitikale mis seisneb lihtsalt ilustamata urbanprobleemide demonstreerimises. Mis seisneb lihtsalt probleemide näitamises aga mitte õiglaste lahendite otsimises, lootuste jagamises ega õnnelike lõppude meisterdamises. Seekordne hooaeg oli justkui illustreeritud haridusstatistika kus ühe koolipuudumise taga pole mitte lihtsalt poppi tegemine vaid noore inimese minek "nurgale", alustamine narkodiileri karjääriga. Cops versus Thugs´i asemel oli Corner versus School.Sihikul olid koolisüsteemi lausa absurdsuseni kantud puudujäägid ja mõtetused, näited haridussüsteemi võimalikest korrumpeerumistest kus nubrid tulevad laste ees ja isiklikule lähenemisele eelistatakse alati rahapatakat. Kas lapsed koolis käivad või mitte pole tähtis, loeb, et kool saaks välja nõuda linnavalitsuse ( riigi ) toetused. Situatsioon kus koolis kohalviibiminegi on küsitava väärtusega ei saa õppetöö kvaliteedist üldse rääkidagi. Masendav! Ma enam hetkekski ei imesta kui sealset elanikud kogu hingest püüavad lapsi erakoolidesse suunata, riiklik süsteem on lihtsalt läbini mäda. Koolielu kujutamise kõrvalt jäi seriaalitegijatel loomulikult aega veel ka pättide ning mentide igavesti kestvat vägikaikavedu kujutada. Detektiivilugu oli seekord veelgi parem kui varem ja seda tänu ( no üllatus-üllatus ) väga tasasele loo lahtikerimisele. Situatsioonid mida ootasid teises-kolmandas episoodis said lahendi alles hooaja lõpus, keegi üliinimlikke geniaalsusepurskeid ei teinud ja mõrvade sarja lahend taevast sülle ei sadanud. Taas hea tihe politseitöö, tükk-tüki haaval teabe kogunemine. Suurepärane! Kahjuks juhtus see mida ma alati sarju vaadates vältida püüan. Nimelt tsekkasin kahte lisade hulgas olevat behind the scenes tüüpi dokumentaali ja hoolimata sellest, et jagati väga värvikat triviainfot, kaotasid mõned tegelased rollist väljas olles minu silmade jaoks sarjategelasest mällu jäänud maagilist sära. Paha oli näha nii positiivseid kui negatiivseid kangelasi lihtsate näitlejatena juttu puhumas. Seriaal aga oli taas väga värske ja pinev, mingist mitmenda hooaja väsimusest või eelmise sesooni üleköömisest ei saanud juttugi olla. Tiim teeb ikka kvaliteetset kraami. Kahju vaid, et viiendat hooaega tuleb augustini oodata aga eks proovin kannatada. Wire puudusest tekkivaid kõrvalnähte aitab kindlasti leevendada sarja looja David Simon´i varasem miniseriaal The Corner mille vaatamisega alustan juba täna. 5/5
Neljanda hooaja gängstad.

6 comments:

Anonymous said...

nii mõnigi neljanda ja vist üks suur kolmanda hooaja kuritegu saavad lahenduse alles viienda hooaja lõpus.

imo päris suur edasminek sellisel tüüpiliste 42 minuti politseiseriaalide maal

Trash said...

No mida siin seletada, krimiseriaalide kunn.

Müts maha !

Pharoahe Monch said...

mis mõttes: viiendat hooaega tuleb augustini oodata? 10 osast koosnev viimane (viies) hooaeg jooksis jaanuarist märtsini. mul ka kõik osad olemas, aga pole veel vaadanud.

Trash said...

Ma elan DVD-de maailmas ja sõps just teatas, et viienda box reliisitakse augustis.

Anonymous said...

kuule, snoop on she

alles nüüd sain teada

faking hell, ma tunnen ennast rumalalt

Trash said...

Heh he! Ma pidin lausa tagasi kerima kui teda esmakordselt girl´i või she´na tutvustati. Esimese laksuga ei tahtnud kõrvu uskuda.