Thursday, May 20, 2010

Valhalla Rising

Valhalla Rising - Nicolas Winding Refn 2009

Meeldis! Nicolas Winding Refn oli loonud viikingifilmi mis paksult võttes koosnes kolmest komponendist - koomiksilikust konkreetsest ultravägivallast, dark ambient atmosfäärilisest muusikast ning paganlikust mütoloogiast. Koomiksilik oli ka ülesehitus mis koheselt tekitas paralleeli Northlanders´i sarjaga. Film koosnes viiest osast ning samapalju vihikuid on tavaliselt ühes Northlanders´i albumis samade kaante vahele pandud. Koomiksilikkus silub ka mõned hetked mis liiga kioskiromaanile omased, just need nobedad võitlusstseenid mis küll igati mõnusad, kuid tänu samalaadsetele hetkedele hulga halvemates filmides, oma väärtust eraldiseisva fantastilisest hästi linti saadud ja sätitud võitlusmomendina kaotamas. Heli ja pilt oli täpselt sarnane pagan metali, bläki ja dark ambient videotele. Konkreetset dialoogi ( ja monoloogi ) oli pooleteisttunnise filmi peale vaid viie minuti jagu, kõik ülejäänud oli täidetud uluva tuule ning lihast ja luust läbi tungiva elektroonilise ja naturaalse helikriibiga. Pildiliselt rohumaad ja kivirünkkad, udu ja vaikivad veed ning hiljem rohevad sügavad kuusemetsad, märjad sõnajalad ja pühad matmispaigad. Filmi plussiks on see, et vaatajale jäetakse võimalus teha nähtust oma tõlgendus. Mängitakse müstika ja horrori äärealadel, kuid seda võib välistada ning vaadata teost ka actionpõhise ajaloofilmina. Mina isiklikult nägin ühte episoodi saagadest, Odini viimaseid hetki maapeal, tema kohalolu maailmas mis peagi annab järele kristlusele ja aega kui põhja Jumalate kummardamine oli mööda saamas. Odin oleks justkui pannud uue usu proovile, viinud kristlased situatsiooni kus neid võib päästa nende Jumal või siis piisav usk ning kaitses viimast vanausulist, poissi kelle jaoks risti ees põlvitamine oli võõras. Ta ei võta seisukohta, vaid jääb filmi lõpuni kõrvalseisjaks uudistajaks ja seda ka maal mis pakub veel kolmanda usundi vastanduma kristlusele ning paganismile. 4,5/5

18 comments:

Lauri said...

Jah, kuulake Khlysti sinna juurde kes julgeb...
Lahe meeleolumusa...

Lauri said...

Ei, ma jõudsin järeldusele, et selle filmi soundtrackiks sobiks näiteks Sunn O))) "White2" või "Black One"...

Trash said...

Kas vaatasid ise ka juba ära?

Lauri said...

Vaatasin ma jee, ei tea kuskohast?
Tegelesin Flechuga tutvumisega ja talle naise sebimisega, vaene poiss on süütu, nagu ma aru sain...
Kuigi see muidugi ei ole probleem, mis tükki küljest võtaks ja küll see ajapikku laheneb. Tartu poistel see siiski mure tundus olevat...

paranoiadisco said...

Viimati kui ma teid nägin, siis istusite te neljakesi taksosse ja sõitsite vist sinu kööki jooma, Lauri. Niimoodi küll naisi sebida ei saa... tuleb Levika ees viina juua ja naised tulevad ise ligi.

paranoiadisco said...

Aga film tundub hea. Paneb vaatamisjärjekorda.

Ra Ragnar Novod said...

Väga hea, vaatan siis ka kohe ära. Olen seda pikka aega oodanud ja on hea lugeda, et meeldis

Lauri said...

Küll ma tean isegi kuidas naisi sebida, aga Fletchu vaene poiss ei teadnud - tuligi teda natuke aidata ses asjas

Kalmsten said...

igatepidi cool film neh...sõna otseses mõttes cool.. või hoopis chill äkitse ?

Ralf said...

See Levikas on tõesti hull koht... naised tulevad ligi nagu mesilased, ise ei pea midagi tegema.

Ralf said...

Ja kohe kui me sinna jõudsime, sai reedest Fletchu Seksuaalkasvatuse Õhtu...

Kalmsten said...

Hahah...jup, Fletchu oli järsku kohalik naistemagnet...mingi uus odöör või mis?

Ralf said...

Pintsak tegi kõik minu eest.

Trash said...

See meenutab neid kaheksakümnendate komöödiaid kui minnakse linna peale ühe mehe süütusest lahti saama ja satutakse igat sorti jamadesse. Eks neid muidugi tehaklse ka praegu, see Hangover oli sinna kanti ja mingeid IMDb 3,5 keskmisega jante vorbitakse pidevalt.

Ralf said...

Ma olin nagu Kevin Bacon Footloose'is!!!

Trash said...

Kuigi ei näinud, kahtlen.

Aga sina kallis MNC kirjuta Valhalla Rising´ust kindlasti!!!!

Ja need 3 särki mis sa minult reede õhtu tellisid, ootavad sind ikka veel, eks Estconil saad siis.

Kalmsten said...

Eks ma katsun kirjutada neh, algus on juba tehtud...vaatan kolmandat korda praeguse 24 tunni jooksul ka ehk ära, siis saan uuesti käigu sisse.
Aahja särkide põletamise asemel mõtlen midagi värskemat välja.
Lauba läks natuke käest ära, igasugune omavaheline side puudus, kuna mingi eskaader magas varahommikul ja siis kui mingi eskaader enam ei maganud, kuna ei olnud enam väga varahommik, siis oli mul juba telefon panges.

Trash said...

Jään arvustust ootama. Sinu kui viikingifilmide asjatundja sõnal on kaalu.