Saturday, May 01, 2010

Virtuality

Virtuality - Peter Berg 2009

Esimesed viis minutit panid suisa valust oigama, sest tutvustati maailma kõige klišeelikumat kosmoselaeva meeskonda. Kaheteistkümne liikme hulgas olid venelasest ja mehhiklasest gaypaar, blond naiivitar, neegrist ja pilukast noored armunud, karmi olekuga naispiloot, geeniusest insener, kuri korporatsioonimees, ratastoolis kibestunud abikapten, ilmetu laevaarst, tark kapten ning tema botaanikust salaarmuke. Lausa imalalt üheülbalised ja seriaalilikult numpsikud nooruslikud multikultuursed tegelased ning lisaks veel toimub kosmoselaevas reality-show, ehk tähereisi sponsorite heaks filmitakse kahe meeskonnaliikme juhtimisel tõsieluseepi koduplaneedi elanike jaoks. Lausa jube idee. Õnneks aga jäi Virtuality seriaal valmis väntamata ning pilootepisood koos lisalõikudega reliisiti eraldiseisva DVD-filmina ja see viis kogu seriaalitegelaste silutud oleku hoopis vastasküljele. Ealeski mitte valmivast seriaalist sai hea ulmeline draama-thriller ning filmiformaadis oli näitlejate valik päris täppis, põhjuseks nende ilusate inimeste vastandumine ja murdumine sisu ees. Nende selgepiirilisuse hajumine kui mängu tuli täiesti arusaamatud seletamata jäävad hetked. Vaataja saab siin kõvasti oma fantaasiat kasutada, sest poolelijäänud projekti tõttu ei ole lavastajal palju kaarte lauale panna. "Mida kuradit nüüd siis toimub?", tunne on pidevalt sees ja silmad-kõrvad otsuivad paaniliselt informatsiooni, et vähekenegi mõista mis kosmoselaeva virtuaalreaalsust pakkuvas süsteemis viga on. Aga ei anta. Seriaalina oleks lõpuks antud aga eraldi filmina jääb kõik avatuks ning see ongi hea, sest nüüd loob vaataja enese meel hulga fantaasiarikkamaid lahendusi kui stsenaristid seda lõpptulemusena teha oleks suutnud. Korralik vaikne ulmefilm. 3,5/5
Kõige suurem sugulus on Kosmoseodüsseiaga aga paralleele on teisigi.

4 comments:

joonas said...

Peamiselt jääb kaks küsimust: miks ja milleks?

Trash said...

Draama sci-fi´d tuleb nii vähe, et miks ja milleks küsimused jäävad küll ära.

joonas said...

Mu silmis ainult žanr sisu läbimõtlematust ning teostuse nõrkust ei õigusta. Tegijad on suvaliselt kokku pannud teemad, millega nad ei oska õieti midagi peale hakata. Pole ime, et seriaal stardiluba ei saanud.

Trash said...

Aga sa ju ei tea kas nad oskavad nendega midagi peale hakata või mitte, sest seriaal kunagi ei valminud. Ja miks ei valminud, ei pruugi olla seotud sisu nõrkustega. Minule just see poolik tunne meeldis, peale vaatamist oleks vast isegi punni rohkem pannud.