Thursday, May 20, 2010

The War Lord

The War Lord - Franklin J. Schaffner 1965

Vaesunud normanni aadlik sai hertsogilt ülesandeks võtta üle rannikuäärse vahitorni ( umbes meie Kiek in de Kök´i laadse ) ja selle jalamil asuva küla haldamine. Kohale jõudes sattus aga mees koheselt koos oma kaaskonnaga kibedasse võitlusesse, nimelt olid just sel hetkel küla riisumas ülemere friisi northman´id kes küll üsna kiirelt laevadega merele tagasi sunnitakse.Rüütel seab end uues ametis sisse, kuid peagi tekib saksidega tüli ja viimased kutsuvad viikingid tagasi, nüüd juba vabatahtlukult oma maale, et need kokkuleppe järgi uue läänihärra tapaksid.Kõigepealt tänan MNC-d soovituse eest ja siis teen kiire kriitika. Tänan! Ja nüüd kriitika. Esiteks ei meeldinud mulle pillav suhtumine vibunooltesse, sest olles ümberpiiratu olukorras ei ole mõistlik lihtsalt hasardist tulistada kõike mida silm näeb ning reaalses olukorras oleksid sõdurid hulga kokkuhoidlikumalt käitunud. Aga eriti ajas mind naerma stilistiline möödapanek kus piiramismasinat katvad lehmanahad olid pärit mustavalgekirjudelt veistelt, samas kui külaelanikel olid vaid punakasruuged sarvloomad. Ründajad küll kasvatasid sellel ajal Holsteini tõugu loomi, kuid vaevalt nad mitmeid kümneid lehmanahku igaks juhuks kaasa oleksid vedanud, eriti juhul kui tegu pidi olema äkkrünnaku ning mitte piiramisega. Lõppude lõpuks ei olnud need filmis isegi mitte nahad vaid laiguliseks värvitud kangas mis tuule käes enda omadusi paljastavalt liikus. Muus osas jagan vaid kiitust, sest see üle neljakümne aasta vanune film oskas suurepäraselt olla ajalootruu, näidata selle ajastu vaimset ning sotsioloogilist tausta tõepäraselt. Aadel käitus nagu aadel ja talupoeg oma klaassile kohaselt, normann oli isand ja saksid alistatud rahvas. Religioon, relvastus, vaimne tase ning kombed - kõigi nendega võis rahule jääda, kusagilt ei paistnud lõivu maksmist kommertskinole mis aastaid hiljem tutvustas patriitse gladiaatoritena, neegreid musketäridena ning aadlikke sotsialistlike revolutsionääridena. Lisaks veel intensiivne vahitornipiiramine mis kestis pea pool tundi. Hea ajaloofilm, tõeline pärl. 5/5
Piiramine.

4 comments:

Robi said...

Peaks laenama!

Trash said...

Muidugi!

Kalmsten said...

Kõieg jaburam on see, et ma olen kindel, et ma olen seda näinud seda jupiti kuna ürgajal, aga vahepeal pole isegi mitte sõnagi kuulnud/lugenud.
Ses mõttes et Vikings ja 300 Spartans, Ben Hur ja muu kraam jookseb pidevalt silme eest läbi, aga sellest mitte sõnagi...igastahes lemmik ajaloofilm ja igasugused Gladiatori ja King Arthuri fännid võiksid selel ära vaadata, ennem kui "ajaloofilmide ematiitlid" kukkuma hakkavad.

Noolte teemal, et sellised piiramised (tegelt rünnakud) ei kestnud kaua.
Kui aus olla, siis oleksid friisid pidanud taanduma ja uttu tõmbama niipea, kui selgus et nad koheselt sisse ei pääse.
Aga nojah, nende päälikul oli see emotsionaalne värgens man ja külamatsidel kah.
Igastahes ei oleks see piiramine kestnud üle nädala või pigem üle 2-e ebaõnnestunud rünnaku.

Muuseas, Paide (Wittenstein) on tornlinnuse edasiareng, ehk torn + pisike müürikarp ümber.

Trash said...

Jajah, ma ka just lugesin kuidas üks noor soovis peale Robin Hood´i vaatamist, et Ridley Scott võiks rohkem ajaloofilme teha. Ta vist tahtis öelda, et ülmefilme mille tegevus on viidud minevikku. He he!

The War Lord oli ikka teras!