Sunday, January 18, 2009

Watership Down

Richard Adams's Watership Down - Martin Rosen 1978

Kunagi ei tahtnud NTSC versiooni vaatama asuda, sest subtiitreid polnud. Sain siis PAL nordic versiooni ja asusin suure hurraaga teleka taha, sättisin diivanipatju, varusin nosimist ning vamistusin suureks animatsioonialamuseks, valides kohe alul root-menu´st tuttava soome keele. Lausa ehmatasin kui selgus, et soome keelevalik tähendab sõna otseses mõttes soomekeele valikut ja mitte ingliskeelset versiooni soome subtiitritega. Olin siiani kuulnud, et film on omajagu vägivaldne ja põhineb fantasy piiril paikneval raamatul, seetõttu tuligi lastepäraselt dubleeritud teks nii ootamatult. Alul see dubleeringu poolt võimendatud lastefilmilikus väheke häiris, kuid peagi hakkas stoori haarama ja lõpus elasin juba täie hingega jäneste seiklustele kaasa. Need seiklused olid aga tõesti üsna verised, kus põnnidele lubatud animatsioonis sa ikka näed jäneseid üksteist sandiks puremas ja lihani küünistamas, sekka veel jutte emaste küülikute hankimisest. Kokkuvõttes korralik hea lugu ning põnev vaatamine, killuke animatsiooniajalugu mis valminud küll lastele mõeldes, kuid seda tänu vägivaldsetele stseenidele kindlasti koos täiskasvanuga vaatamiseks ja võin pea anda, et lapsevanemale on vaat´et põnevam kui lapsele. 3,5/5
Jänes kes võib tõesti lastele hirmu nahka ajada.

6 comments:

Anonymous said...

Ma olen raamatut lugenud. Tundub jah et lasteraamat, tegelikult aga allegooriat ja ainult täiskasvanutele mõistetavaid vihjeid täis, näiteks saksa aktsendiga rääkiv kajakas jne. Selline täitsa loetav raamat, kuigi peetakse mingiks ilgeks klassikaks.

L.

paranoiadisco said...

Lemmik!

Trash said...

Lugesin veel eile, et filmi animeeritud looduslikud kohad on topograafiliselt täpsed, kõik samad majad, künkad ja elektripostid. Animeeriti paikonnas võetud fotode järgi.

Trash said...

PS. Para!

Nägin sind reedel linnas, läksid Krahli poole koos kahe karu ja ühe rebasega.

paranoiadisco said...

Hehe, sai käidud jah seal. Polnud aastavahetusest tilkagi alkoholi mekkinud ja tegin siis seal tiskopeol mitmekordselt tagasi.

Trash said...

Heh, praeguses vanuses ja perekondlikus rollis teeb se sinu 2 nädalat ilma alkota nalja aga eks sai ise ka kunagi ikka tpoopi mehemoodi tühjendatud, pikim tuur oli minul 8 päeva järjest.