Tuesday, August 12, 2008

The Wire - 5. season

The Wire - created by David Simon 2008

Viies ja viimane. Kahju muidugi, et seriaal ära lõpetati aga nagu vend just eile ütles kui The Wire jutuks tuli, et pigem asjad õigel ajal kokku pakkida kui Sopranode laadselt viimaste aastakäikudega manduda. Viis hooaega on juba piisavalt ning kuigi igaüks neist näitas ning tutvustas hooaegade kaupa ( narkomüük, korruptsioon, koolireformid, ametiühingud ja meedia ) Baltimore´i elu ja sotsiaalsfääri erinevaid tahke, siis tegelikkuses aitas ka. Värskus säilis ja ega ka David Simon veel puhkusele lähe, mehel on Baltimore´i tänavatest veel mida rääkida ja tänu tema loodud sarjade edule ka materjaalne baas oma sõnumi rahvani viimiseks. Tegelikkuses kandis viies hooaeg ebneses juba esimesi väsimuse märke ja jäi kohe kindlasti oma sisukuse poolest kolmanda või neljanda varju. Samas aga peab mõistma, et tegu oli viimase, otsi kokkutõmbava sesooniga ja selles kontekstis oli tegu lõpuks ikkagi suurepärase tööga. Alul muinasjutulisena alanud stoori sai kena usutava lõpu, lisati väheke üllatusi ning ootamatusi ja lõpuks tuldi pisiasjades ka sarja austajatele vastu, näidates hooaja jooksul korraks kõiki sarjast läbikäinud tegelasi. Osati teha korralik lõpp mis peaks rahuldama kõiki. Põnev oli tajuda, et olles David Simon´i loominguga juba väheke paremini kursis, märkad sa Baltimore´i scene ühtsust, ehk The Wire´i sarjas elemente ja tegelaskujusid teistest stssenaristi loodud sarjadest. Näed vilksamisi tänaval mõnd Corner´i tegelaskuju, tunned ära reaalsed inimesed kelle järgi mõni roll on loodud näitlemas pisiosas, paned tähele, et Kõrts mida külastatakse on Homicide´i detektiivide lemmikpub´i ja avastad baarileti ääres istumas paar teise seriaali peategelast. Isegi cornerid tuled juba tuttavad ette nii, et west-side´is kõnniks ilma kaarditagi. The Wire on ja jääb mu lemmikseriaaliks ning tänu sellele olen huvituma hakanud ka teistest krimiseriaalidest aga ka inner-city ghetodraamadest ja neegerpättide elu kujutavatest filmidest. Sari oli terav ühiskonnakriitika, parim USA sotsiaalse tausta valgustamisel ja suurepärane teejuht tänavakultuuri ( riided, släng, muusika ) tutvustamisel. Aga eks iga hea asi saab ükskord otsa... 4/5
Baltimore´is õnneliku elusaatusega inimesi ei ole.

12 comments:

Pharoahe Monch said...

olen ise ka viienda hooaja käsile võtnud, kuigi see jõudis netti juba tükk aega tagasi. minu jaoks jäid ületamatuks hooajad 1-3, aga siiski kokkuvõttes on tegemist tõepoolest kvaliteetsarjaga par excellence. the wire'i autori järgmine sari treme tundub ka lahe.

Trash said...

Minu edetabel oleks:

4
3
1
5
2

Anonymous said...

41532

Pharoahe Monch said...

5 veel pooleli, aga hetkel: 21354

Anonymous said...

dunno miks Trash neljandat kõige kõrgemini hindab, aga isiklikult oli 4 parim just Marlo Stanfield'i ja tema crew mängutoomise tõttu.

vat see tüüp on hirmutav. tema ja tema minionide surmapõlgus ning halastamatus teevad temast prolly TV ajaloo kõige kurjemaks badguyks ever.

Trash said...

Neljas oli oma kriitilisuses kõige teravam ja meeleolus masendavam. Neljas oskas ka tänu noormeeste vaatenurgale kogu nurkadel toimuvat paremini serveerita, nn. rohujuuretasandilt.

Naljakas aga Boy-Marlo näitab oma olemust alles viienda hooaja viimases episoodis kui pintsakuga cornerile läheb. Muidu oli kogu aeg väga külm ja emotsioonideta ning suutis vähemalt mulle jätta parema mulje kui lihtsalt pätt. Episood -30- näitas aga, et ihu ja hingega tänavate kasvandik, mitte mõni "muskliga" smart-kid.

Viiendast hooajast võiks veel mainida, et meeldis tegijate sõnum sellest kuidas midagi ei muutu, ajaratas lihtsalt teeb tiiru ja taas algab kõik otsast peale.

Anonymous said...

yep, et vähemalt on üles kasvamas uus Omar koos selle jätkuva masendusega mida viimaste minutitega kajastati

Trash said...

Omari tegelaskujule eeskujuks olnud gängsta on küll alive and kicking, hiljuti lõid tüübil veel pulmakelladki. :)

Anonymous said...

noh ma pidasin silmas küll
http://3.bp.blogspot.com/_5Qcl1S1MdQQ/SKF64S-Cv5I/AAAAAAAALhI/AKmlIvrVU9M/s1600-h/The_Wire_Michael.jpg
selle tegelaskuju moondumist uueks Omariks

Trash said...

Sain aru küll. :)

fushi said...

Tunnipikkune intervjuu David Simon'iga:

http://www.pbs.org/moyers/journal/04172009/watch.html
http://www.pbs.org/moyers/journal/04172009/watch2.html

Trash said...

Oh, loodan selle tunni kusagilt näpistada.