Friday, August 22, 2008

Aki Kaurismäen elokuvat

Lauri Timonen - Aki Kaurismäen elokuvat
kirjastus Otava 2006

Lauri Timose raamat soome tuntuimast režissöörist oli justkui poisilik imetlus endast vanema kooli kõige cool´ima tüübi suunas, et mitte lausa öelde kuldvasika kummardamine. Terve teos oli kantud hoomatavast hurraa!-fiilingust, kõik läheb pidevalt hästi ja lõpuks veel paremini. Iga uus Kaurismäe film on eelmisest üle, igal Aki loodud asjal on geniaalsuse pitser peal ja iga viperus filmides on just nimelt meelega vapustava lavastaja poolt nii seatud ja nii peabki olema. Ega Timose-poisi asi olegi ju olla kriitiline aga kui terve raamatu peale on Kaurismäki suunas lendulastud ainus teravus, et lavastaja lühifilmi Rocky IV ei jõuaks mitu korda vaadata, siis jääb kohe vägisi võlts tunne. Lauri Timonen looks ka nagu mingit müüti, kirjutaks Kaurismäki isiksust suuremaks kui ta on ja looks juba eluajal legende mis tõelisusele ei vasta. Mind näiteks häiris väga kirjaniku püüd toonitada, et Aki on realist ja et tema filmid on otseselt sotsiaalkriitilised ja hetkeolukordi peegeldavad. Samuti püüd otsida ja välja lugeda filmidesse paigutatud märke ka juhul kui neid seal taotluslikult pole, heites seda samas ette teistele Kaurismäki filmide tõlgendajatele. Lauri Timonen´i isiklik tekst on kuiv targutamine ( mitte, et see oleks vale või rumal jutt ) ja kogu raamatu põnevam osa on Aki enda, välisajakirjanduses ilmunu või siis Peter von Bagh´i tsiteerimine. Lihtsalt üks austusavaldus iidolile aga mitte nauditav biograafia.
Selle postitusega avan siis filmiraamatute arvustamise. Uus label on loodud, iseasi kui tihti ma viitsin just kinoraamatuid kätte haarata.

4 comments:

Anonymous said...

Nous. Mulle hakkas see keel jama tekkima. Niukkest fanfaarid Kaurimäele ilme mingi sugusitta detalhitta kuidas mees ise on. Pole hullu. Loe ka se Von Baghi oma. Saad kirjakeelse pildi Akist.

Trash said...

Eile lõpetasin Bagh´i oma. Eks kirjutan sellest ka paar rida.

Anonymous said...

Van Bagh muuseas on ju ka kevadel avaldanud dokumentaalfilmi ajaloo
"Vuosisadan tarina". Tundub väga tore tükk olevat ning 35 Euro kohta korralik ülevaade. Praeguseks hetkeks on vist suurematest poodidest otsas, endal õnnestus veel Stockmanni vastast raamatupoest saada.

Trash said...

Ma ostan soomes raamatuid vaid kasutatuna, hind on 4-12 eurole kukkunud. Paar raamatut olen tutikana ostnud aga ka ale-kampaaniate käigus.