Thursday, August 28, 2008

The Sovereign's Servant - Poltava

Sluga Gosudarev - Oleg Ryaskov 2007

Mõnikord võime siin pisikeses eestis isegi DVD reliiside üle rõõmu tunda. Ma ei räägi praegu sellest masendavast kvaliteedipasast millega kohalikud diskikuningad meid armulikult toidavad, vaid vene filmide kiirest ilmumisest meie DVD-lettidele. Kui lääne maailm saab vaid ootusärevusest küüsi närida, siis on mõnedki väga kunnid filmid juba kuu-paar peale Venemaa kinoturneed meil saadaval. No tuleb meelde Üheksas rood, Cruz 200, Ränikivi ja Mongol. Kui viimase reliis toimus NTSC-l alles nüüd augustis või alles septembri alul, siis mina olen eestis jõudnud juba 25 kroonise allahinnatud DVD-gi ära oodata. The Sovereign's Servant´it aga ootavad nad kärsitult siiani, sest nordic reliisil puudusid ingliskeelsed subtiitrid. Ootavad, sest ei tea, et film pole ootamist väärt. No vähemalt mitte inimese jaoks kes peale hoogsa seikluse tahaks näha ka väheke ajaloolist tausta ja tunda ajastu hingust. Seiklusfilmina pole kõige halvem, vaid selline Fanfan la tulipe´i laadne ( tõin meelega näiteks uue versiooni ) hoogne meelelahutus ning suurustav mõõgakeerutamine. Ajalootausta koha pealt aga hakkab krigisema ning kääksuma. Ei usu mina, et Poltaava lahingus venelaste muldreduudid olid liivakastisuurused ning kogu lahingutanner jalkastaadioni mõõtu, et sweedid läksid lahingusse vaid ühtses mundris ja kogu madistamine kestis heal juhul tunni, sisaldades vaid paari rünnakut. Karl XII oli filmis vana mees ja Peeter I rõõmust rõkatav mušik kes ei peljanud ei tinakuule ega karvaseid kratte vaid oli oma teo ja näoga pidevalt teistele eeskujuks. Poltaava lahing aga oli ajaloolises mõttes väga tähtis kokkupõrge ja selle rootsi vägede tragöödia võiks ikka korralikumalt kinolinale tuua kui lihtsalt seigana seiklusfilmist mida skanduianaavias reklaamitakse nime all Poltava. Peeter Esimene oli ülekullatud tegelane aga seda oli ka peategelase kaaslane Grigoriy Voronov kelle ülesandeks jäi avara vene hinge demonstreerimine. Väheke Kukushka´le sarnast huumorit eri kultuuridest ja ühiskonnakihtidest pärit inimeste möödarääkimiste baasil, siis kohustuslik venemaa ilu ning tööka maarahva tutvustamine ja lõpuks kestvad austusavaldused russidele kui maailma kõige mõistvamale, targemale ja vapramale rahvusele. Mina isiklikult nõuan paremaid ajaloolisi filme! 2,5/5
Denis Martens noorema maal Poltaava lahingust.

2 comments:

Ulmeguru said...

Kuule, Transformer, mis Su'ga juhtunud on... uus Tulp-Fanfan on mingist asendist vaadatav film? Kuidas? Vaatasid seda silmad kinni ja mahakeeratud heliga, vä?

Trash said...

Lihtsalt vana versioon on parem, uus aga on suurustav mõõgakeerutamine ja see peaks seal lauses paljastama nõrkust, mitte tugevust.