Sunday, May 15, 2011

Reel Injun

Reel Injun - Neil Diamond, Catherine Bainbridge, Jeremiah Hayes 2009

Kas teie teatsite, et peale apatšide ei kandnud teised hõimud peapaela, eriti veel sellist indiaaniornamendiga tikitut nagu hilisemad lillelapsed kanda armastasid? Mina näiteks mitte ja sain alles sellest dokumentaalfilmist teada, et indiaanlaste peapael tekkis kuna holluywoodi filmides oli sellega kergem näitlejate paukaid pea küljes hoida. Neil Diamond, Catherine Bainbridge ja Jeremiah Hayes olid võtnud ette ja lavastanud humoorika ning teaberohke filmi võltsmüütidest indiaanlaste kohta mida filmitööstus aastakümneid meile intensiivselt loonud nii, et isegi revisionistlik "Tantsib huntidega" jätab mitmes kohas soovida ning on kaldu stereotüüpsete indiaanikarakterite suunas.
Alustatakse huvitavast inimesest, liigutakse edasi ülla metslase juurde, sealt verejanulise punanahani, maa ja ilmatarkustest tulvil hõimuvanemani ning alles lõpupoole näidatakse, et indiaanlased olid ka täiesti tavalised inimesed. Kümmekond esimest minutit jätsid liiga kergemeelse mulje, tundus nagu oleks lihtsat soovitud kõik indiaanlastega seotud märgid ära näidata, kuid peagi pilt muutus ning teemasid hakati sügavama huviga puutuma. äbi võeti tõesti kõik tähtsamad miilikivid idiaanlaste ja indiaanino ajaloos, kuid seda tehti nii ladna huumori ning sümpaatse austusega, et igati lust vaadata, eriti veel kui filmid põliselanikest huvitanud on ning algteadmised olemas.
Kui lõpuks Atanarjuat - The Fast Runner´ini jõuti, oli mul meeleolu väga ülev ning hinges uhkus uuema indiaani sõltumatu kino üle, kahju vaid, et vimast nii väha demonstreeriti. Minul muidugi kõik Smoke Signals´id, Skin´id ja Dance Me Otside´id nähtd, kuid põhjalikuma tutvustuse korral oleks kindlasti saanud dokfilmi kaudu uusi noori hvilisi juurde.Mõnus reis läbi ühe väikese osa hollywoodi ja ka maailma kinokunstis, saatjateks tuntud indiaaniverd aktivistid, kriitikud, lavastajad ning näitlejad. 4,5/5
Väärtfilm Smoke Signals tuleks endal taas üle vaadata, viimasest korrast on juba aastaid.

10 comments:

Lauri said...

Apache'd ka ei kandnud ornamentidega tikitud peapaela, vaid pigem oli neil mingi rätt kas paelana ümber pea või hoopis pähe seotud.
Samuti polnud neil eriti pikad juuksed, max. mingi õlgadeni ehk.

Trash said...

Aga dokki vaatasid juba?

Lauri said...

Ei ole jõudnud aga väga lähemas tulevikus vaatan ära

Trash said...

OK, eks ütle siis kuis meeldis.

Lauri said...

Vaadatud
No ega ma nüüd palju uut inffi saanud, aga mõned kohad olid küll head. Kõiki tuttavaid indiaanlastest näitlejaid näitas ka ära, koos nende päritolu märkiva suguharunimega. Mulle tuli üllatuseks Graham Greene'i pärinemine hoopis irokeesidest, nii et lakotakeelset teksti mida ta "Tantsib koos huntidega" jaoks pidi sujuvalt rääkima, tuupis ta 8 tundi päevas nädalate kaupa.
Aga need sitsiillastest ja muudest rahvustest "indiaanlased" olid ka lahedad, mõnest isegi ekraanipaugud tehtud.
Üldiselt - päris kobe film. Mul tekkis hoopis peale seda kange tahtmine aleuutide või kelle legendi järgi tehtud "The Fast Runner" ära vaadata.

Trash said...

Panen sulle selle kõrvale kui üles leian. Aga tore, et dokk meeldis. Mul tegelt mingi 3-5 tänapäeva indiaanlastest vändatud draamat ootamas, nii head kui need komöödia sugemetega asjad need midugi pole aga vast vaadata tasub.

Lauri said...

Ega jah, "Smoke Signals" ja "Dance Me Outside" nii ammu nähtud et tegelikult peaks need üle vaatama.

Trash said...

Panen Smoke Signalsi sulle samuti kõrvale, Dance Me Outside´i mul kahjuks ei ole. Aga on üks film Skins mis on samuti väga hea.

Lauri said...

Vaataks hea meelega

Trash said...

Oolrait siis!