Thursday, May 05, 2011

Avaran sielun anarkia - Avara hinge anarhia

Esa Seppänen - Avara hinge anarhia. Kas venelaslikkust võib mõista?
Olion 2003

Kunagi aastasadu tagasi olevat esimesele vene tsaari saadikutegrupile antud Londonis visiidi ajaks kellegi suuraadliku residents. Kui külalised välja kolisid selgus, et nad olid kaminates küttepuuks ära põletanud kogu lossi mööbli koos uste ja raamidega. Väitsid siis vene mušikid, et ei osanud Londonis turule küttepuid ostma minna, kuid peale käesoleva raamatu lugemist kaldun arvama, et käituti eht-venelaslikult, situti enesele külje alla ja loodeti, et ei jää vahele. Vene hinge tundev inimene arvaks kindlasti veel ka, et mööbel veeti tegelikult turule, müüdi maha ning saadud kuld toimetati vargsi kukrutes venemaale, kaminates põletati aga vaid paar köögist leitud liharaiumispakku. Esa Seppänen ei näita oma raamatus lugejale mitte vaid seda juttu, et kommunism ja "platnoikultuur" muutsid venelase laisaks joodikuks kes pidevalt valetab ja varastab, pidamata ühtegi mittevenelase suust tulnud sõna millekski, vaid näitab venelasliku värdolemuse juuri mis ulatuvad sajandite taha. Homo sovjetikus on lihtsalt järjekordne keerd kruvil mida juba varasemast on üsna mitme vindi jagu kinni keeratud ning kogu vene inimese negatiivsus on emapiimaga sisse joodav ja geenidega kaasas käiv. Venelased on ilged munnid ja Esa Seppänen seletab kenasti ära miks. Väga huvitav lugemine. Kui olete venelastega pere või töötasandil kokku puutunud, siis äratundmisrõõmu jagub pikemaks.
Realist keda on kerge russofoobiks tembeldada.

4 comments:

Anonymous said...

Munnlus ei tunne minu arust rahvuse piire ning on pigem mõtteviis. Kummaline lugeda sellist kirjatükki muidu lahedast blogist.

Trash said...

Nagu ikka on ka seekord anonüümsetel kommenteerijatel õigus. Jah tõesti, munnid ei ole mitte ainult venelased, vaid ka britid ja hiinlased.

fushi said...

Raamat on muideks üliodavalt ka eesti keeles saada:

http://www.eestikirjastused.com/olion/?p=productsMore&iProduct=37

Tõlke kvaliteedi kohta ma kommentaare jagada ei oska.

Trash said...

Ma lugesingi eesti keeles, kaanepilt lihtsalt oli soome omal netist leitav suurem ja kasutasin seda, kohalikust trükist vaid mingi 100x150.

Aga selle hinnaga tasub osta küll.