Monday, June 29, 2009

Lost Buildings

Lost Buildings - Chris Ware, Ira Glass 2004

Aastal 2003 intervjueeris Ira Glass Chicago linna kultuuriväärtuste nõunikku Tim Samuelson´i. Jutuks võeti Tim´i lapsepõlv, tema koolipõlvest peale püsinud kiindumus linnaarhitektuuri vastu, esimesed sammud selle säilitamisest ning jäädvustamisest, eriti aga arhitekt Louis Sullivan´i pärandi saatusest. Traagilisest saatusest ja võin käsi südamel vanduda, et veel eile hommikul ei oleks ma uskunud endas leiduvat sümpaatiat hoonete ja nende käekäigu vastu. Tim Samuelson´i jutt aga maalis väga selgelt silme ette nii majade kui inimeste elusid ja paratamatult kiskusid need meenutused mind kaasa. Jutt oli mõlemal mehel ladus, huvitavad olid muinsuskaitsja meenutused kui ka intervjueerija vahesõnad, kuid kahjuks seda keskustelu kunagi This American Life sarjas raadioeetrisse ei lastud. Aasta hiljem lõikas Ira Glass intervjuu lühemaks ning palus koomiksikunstnik Chris Ware´i 22 minutilist helilõiku illustreerima. Igaüks kes on Chris Ware´i loominguga kokku puutunud mõistab, et sellest paremat valikut ei oleks saanud olla, kunstniku ääretult iseloomulik autoristiil on paljuski arhitektuurikeskne, tema koomiksitest võib lehekülgede kaupa järjest leida linnavaateid, hooneid ning nende detaile. Kui nüüd majadest ning nende ehituslikest eripäradest oli vaja joonistusi, siis loomulikult Chris Ware, kes muu. Aga kunstnik ei toonud animatsiooni kaasa mitte ainult oma stiili visuaalse külje, vaid ka humoorika mängulisuse ning tema poolt kokku pandud ( John Kuramoto arvutitöötlus ) DVD menüü peegeldab samuti artistile omast originaalsust, pakub fännile just seda pisikest naudingut mis mehe loomingut mittetundvale märkamata jääb või lihtsalt veider võib tunduda. Suurepärane südamlik raadiosaade mis saanud autoripärase vormi ja kesta. 5/5
Isiklikult soovitan vaadata ära sissejuhatus ja siis valida menuust option nimega Frame Enlagement, ning vaadata film ise selles versioonis.

4 comments:

fushi said...

Väga väärt vaatamine ning minu meelest ka väga hea viis õppida tundma nii Chris Ware'i loomingut kui ka This American Life'i.

Kahju ainult, et see DVD üsna niru kvaliteediga on. Soovitan tungivalt (ka sul, Trash) see quicktime ka krabada, muidu jääb pool pildist nägemata.

Teine jama asi on see, et TAL'i pood teenindab ainult USA'd ning ainus võimalus raamatut saada näikse olevat eBay. Nõme.

Trash said...

Et sinul tekkis siis isu kohe täisjkomplekti järele? Egaq vaataks ise ka pilte hea meelega, ostma ma aga küll ei hakkaks, kuigi jah, sama hinna eest ostsin üleile parajalt sita DVD.

fushi said...

Mõned lühiklipid Ware'ilt. Kaks esimest on mõeldud illustreerima This American Life'i saatelõike:

http://www.youtube.com/watch?v=WbVeN13wGFc
http://www.youtube.com/watch?v=kf9W7cxi48g

Ning viimane Quimby The Mouse'ist:

http://www.vimeo.com/4412391

Kõik vaatamist väärt!

Trash said...

Tänks! Kui mu uus PC kohale ilmub, panen kõllid tagha ja vaatan ära.