Friday, March 06, 2009

Musta pori näkku

Mihkel Raud - Musta pori näkku
Tammerraamat 2008

Mihkel Raua raamat oli keskpärane ja pealiskaudne, kuid seda kokkuvõtlikult. Oli täiesti muhedaid muiet kergitavaid lugemishetki ja tuttavaid inimesi koomilistes situuatsioonides ning samas kõrvale kohe hella tehissügavust ja piidrihala. Viimase näidisena sobib ilmekalt peatükk kus armukadedusest hullumas olev peategelane kuulab läbi hotelli vineerseina kuidas tema elu armastus on habetunud joodiku asemel voodipartneriks valinud kaks siredat poisslast. Stetsoniga kauboi ei tulnud Mihklit tulise rauaga oma karja hulka kuuluvaks märgistama ning vaene rokkmuusik on meeleheitel, anus sügeleb ja abi pole kusagilt loota. Raua ahastus hülgamise pärast on küll ehe ja tema armupiinad usutavad, kuid kõik see kirja pandud nii halvasti nagu oleks teksti treinud Arnold Oksmaa ja mitte tuntud kolumnistist teleajakirjanik. Paistab, et armastus kauboi vastu on aga mehel kestnud siiani, diskreetselt jäetakse nimi mainimata, et mitte oma noorpõlvekumaarile varju heita, et teda mitte pedofiilia pärast pahandustesse või põlguse alla saata. Samuti edastatakse härra Stetsonile vaikselt sõnum läbi Änimali keppimisel "tekkinud" impotentsuse, et ollakse talle siiani truu ja kellegi teise jaoks oma nokut ei kulutata. Romantiline lüke isegi ühelt tahtejõuetult joodikult kes mõnuga viina visata ei oska, vaid peab valima vaid padujoomingu või täiskarskluse vahel.
Mihklil läheb nende fotode peale kõvaks.

8 comments:

Unknown said...

Raud on päriselus jumala muhe tüüp.

J said...

Et ainult teles tundub tropp?

Unknown said...

Täpselt.

Trash said...

Kunagi aastaid tagasi tegi mulle ääretult nalja mehe ristikäik vanalinnas müüdavate Hitleri pildiga särkide vastu, et pidevat hirmus nats värk olema ja temal kui tolerantsel inimesel on häbi ning turistidel valus vaadata. Tegemist oli aga nende tuntud Hitler European Tour pilasärkidega mida arvatavasti müüakse igas riigis kui nüüd Saksamaa välja arvata ja mille ajalugu ulatub mitmekümne aasta taha. Õudsalt haledalt kukkus see valvekiremine mehel välja, keerutas tolmu üles ja tegi sääsest elevandi, et vaid oma nime upitada.

pytse said...

kuna ma ise positiivsel arvamusel, lihtsalt väga hea lugemise pärast, on suht masendav lugeda neid sapiseid arvumusi.
mitte hull respect, aga väike tänu võiks sellise raamatuga kaasneda.
parem kui mittemidagi

Trash said...

Ma kujundasin oma arvamuse välja just kiidukooride järgi aga lugema hakates tulid tekstis nn. õhuaugud sisse ja tundus kuidagi ligadi-logadi olevat. Jah, naersin aga kohati oli taas punnitatud teksti pärast ka häbi. Kõva keskmine aga siiski keskmine.

Kalmsten said...

suht mõtetu ja ülespaisutatud raamat, tundub ,et Raual algas keskeakriis ,et sellist odavat tähelepanu nurub...
aga Rents just hiljuti mainis , et tundub nagu enamus tema tuttavatest pole elusees peale kooli kohustusliku kirjanduse ühtegi raamatut kätte võtnud sest"oh ja ah... ja kui ropp see raamat on.... ja... kui uudne lähenemine ja..omapärane vaatenurk... oh ja ah jne...blablabla"
muuseas parim arvustus mida ma selle sitanikerdise kohta lugenud olen...5 Tugrikut sulle

Trash said...

Surutise ajal kulub iga tugrik marjaks ära, tänud sulle!