Thursday, October 25, 2007

A Deadly Invention - The Fabulous World of Jules Verne

Vynález zkázy - Karel Zeman 1958

Hiljuti eesti filmiblogide perre lisandunud Full-Metal-Metsavana arvustusi lugedes leidsin meeldetuletuse sellisest mind kutsikaeas vaimustanud teosest. Põlvepikkuse põnnina oli seda vähemalt paar korda Orsenti pealt nähtud, kuid ilma Metsavana blogisissekandeta vaevalt meenunud oleks. Kuna korralik DVD reliis puudub aga vajadus seda meistriteost uuesti ja kohe näha oli lausa põletav, siis sukeldusin taas kord interneti sügavikku ja tirisin kaldale filmi avi versiooni. Tšehhi keelne ja subtiitriteta, kuid himu sai rahuldatud ja hingerahu taas vaigistatud. Lugu looks aga teostus oli aasta 58 kohta ikka väga lahe. Selline kahedimensioonilise animatsiooni ja live actioni segamine nägi super cool ja moodne välja. Ega siin saa öelda, et vanasti häid ideid ei olnud, lihtsalt tunne on, et praeguse aja visuaalsed lahendused on väheke sarnasemad. Steampunk koned ja sajanditagused tehnikaimed, meelelahutust sci-fi sõbrale kui palju. See teos ruulis isegi nostalgialaksust hoolimata. Pilk on mul aga siiani Tšehhimaa poole suunatud, sest hiljuti sattus kätte teine lapsepõlves nähtud film -Limonádový Joe. 5/5

11 comments:

Metsavana said...

Loodan ,et kunagi tekib ka DVD siiski kuskile kättesaadavale. Praegu mõnes kohas jäi häirima ,et jutust aru ei saa kurask.

(Vanast poola kraamist hetkel Stawka wieksza niz zycie sikutatud ja järjekorras)

Trash said...

Mul on "4 tankisti ja koera" kümne DVD-ne versioon. Aega uuesti vaadata aga pole. :(

Anonymous said...

10 dvd'd?. nagu for real?

kust said?

ma niiöelda peksin pihku lapsepõlves selle filmi peale! ma olen nagu tunde ... mis tunde ... PÄEVI veetnud sõpradega ühes pisikeses onnis ja ette kujutanud, et me sõidame tankis ja tapame sakslasi.
kuna erilist valikut polnud siis koera osa täitis onniomaniku taksikoer.

Trash said...

Kui poest ei saa tuleb internet appi võtta. Oli ühel tuntud ja avalikul saidil korralikult olemas. Browsi filmi originaalnimega.

Lauri said...

Mis kuradi nime all seda filmi kunagi ETVs näidati?

Trash said...

Käesolevat filmi? Ei mäleta. Kas Jules Verne´i saladused polnud?

Anonymous said...

Mingi saare saladus oli. Mäletan kuidas seda sai alati koolivaheajal vahitud.

Lauri

Madis Udam said...

Olen sedasinast avit juba mitu korda vaadanud, sest Karel Zeman on multifilmi kunn.

Lisaks antud teosele on ta teinud veel "Carodejuv ucen" (e.k. Krabat), mille DVD-d pole leidnud küll aga on olemas vene subtiitritega saksakeelne AVI.
Veel on samas (ja ka paremas) vormis leitav kõigi saurusefilmide vanaisa Cesta do Praveku (Journey to prehistoric time) ning Terry Gilliami lemmik Baron Prasil (Parun Münchhauseni loo tõlgendus). Viimasest pisike pilt: http://static.flickr.com/

Madis Udam said...

Kirevase päralt, meenus, et minu sügavas lapsepõlves oli meil kodus selle filmi "liikuv raamat". Piltidega. Album. Kvaliteetses tekstiilköites. Igasugu akende ja värkidega.
See köitis mind, 5-aastast, hoolimata sellest, et ma filmidest siis veel midagi ei teadnud. Olen üsna kindel, et seesama raamat on veel kusagil alles - nüüd ei ole muud kui see üles otsida ja sellega teiste ees uhkustada.

PS ei ole just palju 5-6 aasta vanuseid jõmpsikaid, kes Karel Zemani nime teavad (isegi, kui nad ei tea, kes too selline on).

Ulmeguru said...

See film kandis eesti keeles pealkirja «Back Cup'i saare saladus».

Aga tšehhikeelset vaataks küll!

Karel Zemani filmidest olen omal ajal kinos korduvalt näinud ka veel filmi «Röövitud dirižaabel» (Ukradená vzducholod; 1967).

Trash said...

Tänud kõigile informatsiooni ja soovituste eest. Otsingud algavad.