Saturday, February 19, 2011

L.A. Takedown

L.A. Takedown - Michael Mann 1989

Mingil määral muidugi kahju, et LA Takedown´i seriaal kunagi ei valminud, sest aastal 1989 oleks tegu olnud harukordselt originaalse asjaga, kivikõva politseithrilleriga ajal kui vaatajate meelitamiseks püüti kaasata pigem sümpaatseid näitlejaid ja sisse tuua kergendavat komöödiaelementi. LA Takedown jäi piloodiks (isegi reklaamipauside jaoks mõeldud kohad on märgata) mis tagasi lükati ning kuigi kaotati hea põnevuseriaal, võitis maailm tänu sellele konkreetelt kaks asja. Esiteks Robbery Homicide Division nimelise seriaali mis otseelt inspireeritud käesolevast kinoloost, kasutab sarnast stilistikat, teemadele lähenemist ning üldülesehitust. RHD-s sai Michael Mann lõpuks oma LA Takedown´i ära teha täpselt sellisena nagu ta seda 15 aastat varem peas ette oli kujutanud.
Ja teine hea asi mis sellest telepiloodist sündis on muidigi klassikaks muutunud thriller Heat. LA Takedown on umbes 80% sarnane Heat´iga. Või siis vastupidi, Heat on võtnud LA Takedown´i stsenaariumi ja teinud sellest minimaalsete muutustega oma versiooni, lisades vaid näitlejate draamaosadele sügavust (mis paljusid Heat´i fänne pahandab, kuna pidurdab ja venitab head relvathrillerit) ja pingutanud actionstseene veelgi pinevamaks. No hei, isegi tegelaste nimed on samad ja isegi tuttavaid kaameranurki tuleb samade stseenide ülesehituses ette.
Eks vaadata seda telefilmi oli mitmeti lahe just selle pärast, et jookseks nagu Heat´i pleekinud toonides demoversioon, aga au tuleb anda ka filmile enesele. Näiteks Alex McArthur tegi hea töö kuritegeliku kamba juhina ning fiiling lõi justkui omaette maailma kus pop teleseriaal (Miami Vice) oli muutumas realistlikumaks politseisarjaks. 3,5/5
Heat´ist tuttav pangaröövijärgne tulevahetus linnatänaval LA Takedown´i variandis.

6 comments:

Anonymous said...

Heat on jummalast äge film.

Trash said...

On jah. Peaks ikka ükspäev fänedit´i ära vaatama kust naised ja lapsed välja roogitud.

Aga hea oli ka Heat´i isa, ehk LA Takedown.

Robi said...

Wow, peaks vaatama. Olen küll Heat'i fänn.. Tuleb ka meelde "To Live and Die in L.A" mis on Friedkini film ja mida Mann kohtusse kaebas 1984, et see pidanut just Miami Vice kopima..

Trash said...

Heat´i fännina vaata kindlasti.

Margus U said...

ouje, To live and die in LA on sheff, eriti muss lõputiitrite ajal, youtubes ka olemas mmmm

Trash said...

Kusjuures ma olen "To Live and Die in L.A-d" näinud umbes 3 korda elu jooksul aga mäletan ikka vaid kohta kus CSI tüüp revolvrer käes mingi kõrbetehase ümber luuras.