Monday, February 14, 2011

I Was Nineteen

Ich war neunzehn - Konrad Wolf 1968

Alustasin eelarvamusega. Lõppude lõpuks ju ikka Ida-Saksamaa film ja teada-teada kelle poole seal kummarduse pidi tegema, et asjad laabuksid. Alul tunduski justkui vaataks vene sõjafilmi, keeleks oli valdavalt surmavaenlaste ussikeel ning mundridki kõik eesti rahva vägistajate mõrtsukloomade omad. Peategelaseks 19 aastane (vaata pealkirja) saksamaal sündinud, kuid Moskvas üles kasvanud nooremleitnant kes alul määratakse väikelinna komandandiks, hiljem aga reisib propagandaosakonna teenistuses Berliini ümbritsevates linnakestes, käib Spandau kaitsjatega alistumise suhtes kokku leppimas ning veenab metsades redutavaid wehrmachti sõdureid allaandmisele. Sõja lõpuni on jäänud veel nädal.
Film balanseerib viisakalt punaste ja sakslaste vahel, leides mõlema osapoole käitumises nii negatiivseid kui positiivseid külgi. Kuigi russe ei näidata selliste elajatena nagu nad saksamaa pinnal tegelikult olid, jookseb läbi paar kriitilist nooti ning ka sakslasi ei näidata selliste vereimejatena nagu ühest SDV kinotükist ootasin. Kõik on rahulik, paar korda keegi metsas täristab kuulipritsi, kuid sõda on juba põhimõtteliselt lõppenud ja alistatud on meeltes sellega leppinud. Kõigil on justkui kergem olla, edasi saab ju minna vaid paremini.
Tegelikkuses vaataja muidugi teab kuidas läks filmis vilksatavatel noortel saksa tüdrukutel, vangi langenud rindemeestel, laagri kapodel ja parteiliikmetel. Sama saatust jagas ka peategelane kes oma päritolu tõttu kupatati peatselt koos enda poolt ära räägitud vangidega loomavagunisse ja veeti külmale maale. Seniks aga sõidab ta veel veoautoga ringi, kempleb naisväega ja joob end ohvitseride peal mõnusalt švipsi. Kõik on helge ja hea. Ilus ja isegi õrna maagilise tundega sõjadraama sakslasest punaarmees. 4/5

4 comments:

Kalmsten said...

Gut film neh, ei tekita sellist häbipuna nagu hilisem ja "vabas" saksa liitriigis küpsetatud "Stalingrad-i" nimeline käkk.

Muuseas, Holt ju ka SDV film.

Trash said...

Tean jah aga Holtist oli nagu ette juba teada mis sisu ja millega tegu. Siin nägin ette vaid vene mundreid ja sealt ka eelarvamus.

Metsavana said...

Etskae MNC kna sa selle ära vaatasid ja ilma mulle midagi mainimata ? HÄBI! Nüüd vaatan sulle karistuseks selle täiesti üksi ära.

PS: Holti raamat hakkas edenema ehk ülendasin ta mu öökapi raamatuvirna kõige alumise raamatu staatusse.

Trash said...

Vaatab salja filme jah? Ei kirjuta blogis, ei informeeri sõpru. No on alles koll!