Monday, February 21, 2011

Filmiküsitlus - Hypnobooster

Blogis Bänksiteadused imestati Hypnoboosteri isiku üle, uuriti kes kattis seina tekstiga mis soovitab anda tänavatele ja linnadele tüdrukute nimed ning lennujaamadele tütarlaste nimed. Lõpuks jõuti Hypnoboosteri koduleheni, kuid isik jäi tundmatuks. Mina tean kes end Hypnoboosteri nime taha varjab, kuid mind hakkas hoopis huvitama, et kus asub see sein millele lauluteks maalitud on. Tarkadelt nõu küsima ei hakanud, proovisin ise linnas jalutades silmad lahti hoida. Paar päeva tagasi õnnestuski mul tuttavat maalingut näha, jäi Bussijaamast linna poole sõites kenasti trammitee äärde. Aga kes siis ikkagi on Hypnobooster? Ei ütle, kuid annan vihje. Ta mängis kunagi ühes legendaarses metal-bändis ja lõi kaasa klassikaks muutunud plaadi salvestamisel.

Nimi: Hypnobooster
Bänd:  Hypnobooster
Koduleht: Hypnobooster


1. Millised filmid sulle muljet on avaldanud, ehk mis on sinu lemmikfilmid?

Läbi erinevate ajajärkude on olnud ka erinevad mõjutajad ja lemmikud. Noorest peast olid tegijateks Bruce Lee ja Chuck Norris, nüüd aga ei fänna mitte näitlejaid vaid ikka lavastajaid ja stsenariste. Enim tunnustan ikkagi suuri oma ala klassikuid - Stanley Kubrick , Won Kar Wai, David Lynch, Jean-Pierre Jeunet, Yimou Zhang, Godfrey Reggio, Ron Fricke jne. Hindan eelkõige filme, mis justkui loovad oma keele, näidates lavastaja sisemist ilu ja valu, salajast sisemaailma. Ei saa mainimata jätta, et eelkõige sümpatiseerib lapsemeelne filmikeel, kus luuakse fantaasiarohkeid maastikke ning jaburaid karaktereid. Head näited "Charlie and the Chocolate Factory", "Amélie", "Micmacs". Samuti vannun igavest truudust Yimou Zhang'ile ja tema ülimaitsekale värvipaletile filmidest "House of Flying Daggers" ning "Hero". "Amelie'd" võiks jäkuvalt pidada üheks lemmikfilmiks, sest leian, et keegi teine peale Jeunet'i pole suutnud nii mängleva kergusega edasi anda prantslastele nii omast filmikeelt. Teise äärmusse kaldub mu veelgi suurem lemmikšanr milleks on "non-verbal" filmid. Tegu pole ei dok- ega tummfilmidega vaid pooleteist-tunniste helimaastikega. Heaks näiteks loomulikult "Baraka" kuid sellega filmivalik ei piirdu. "Koyaanisqatsi" triloogia väärib samuti kaemist. Lausa fanaatiline fänn olen Johan Söderbergi tegemiste osas - "Lucky People Center International", "Tokyo Noise", "Surplus: Terrorized Into Being Consumers" ning klassikaline "The Voice". Televiisorist olen suuteline vaatama eelkõige dokumentaale ja loodusfilme ning parimad palad "Microcosmos" ja "Winged Migration". Tumedamatest elamustest olen alati nõus uuesti vaatama "The Machinist'i", "Mulholland Drive'i" ja "The Shining't". Huumorisoont hoian kah alati tukslemas - leian, et Briti huumorit ei ületa miski - "Black Books", "The Mighty Boosh", "The IT Crowd", "Psychoville" ja klassikaline "The League of Gentlemen".

2. Milline oli viimane meeldejääv filmielamus?

Viimasel ajal fännan eelkõige huumorit, nii kodumaist kui piiritagust. Ove Mustingu lühifilmid on mind korduvalt naerutanud ning leian, et härral on hea maitse ja stiilitunnetus. Parima lühifilmi tiitel Pöffi raames õigustab end igati.  "Klahvid-laiali" emotsioonid välismaalt olid "Micmacs", "The Men Who Stare at Goats" ja "IT-Crowd'i" viimane hooaeg.

3. Mis muusikat viimasel ajal kuulanud oled või julged soovitada?

Muusikat kuulan absoluutselt iga kandi pealt. Nii nagu filmideski, peab ka muusikas olema teatud hingestatus, et mulle meeldida. Miskipärast olen viimasel ajal hakanud lüürika peale rohkem kõrva viskama ning see on hea filtreering, mis eristab pinnapealse tõelisest. Muusikas peab olema inimlikku aspekti ning see välistab minu jaoks väga palju elektroonilist ja elutut muusikat. Suurem osa elust olen kuulanud ilmselt metalit kuid õnneks on ka vääääga palju muud. Metali vallast viimase aja parim leid Norra blackjazz bänd "Shining". Suhteliselt hullumeelne kuid väga tihke minekuga. Samuti läheb peale palju madalsaguslikke nähtusi, ootan huviga, mida Talbot teeb. Elektroonilise muusika vallas parimad palad ilmselt Eskmo ja Trifonic. Artistid mida olen nõus kuulama igal hetkel - Mike Patton, Björk, Gotan Project, Bohren & Der Club of Gore, Florence and The Machine, Dub FX, God Is An Astronaut, Bang Gang, Sigur Ros, Mum, UNKLE, Johnny Cash, Bob Log III, Queens of the Stoneage, Gojira, jne. Samuti kuulan palju soundtracke ning hoian kõrva peal kõigel uuel mis vähegi meeli ergastab.

Tänan Hypnobooster!
Kaader head muusikat ja kauneid visuaale segavast filmist Lucky People Center International.

No comments: