Friday, February 25, 2011

Johnny the Partisan

Il partigiano Johnny - Guido Chiesa 2000

Alul isegi vihastusin nende itaallaste peale, et kohe kui partisanisõjaks läks, kisti punalipud välja, õmmeldi riidetükist punased viisnurgad mütsilotudele ning jahuti igal võimalikul juhul Karl Marx´i teooritest kuidas tuleb elada ja ühiskonda ehitada. Kuradi makaronid, ise röövisid talupoegadelt viimaseid toiduaineid aga vastu oli anda vaid kommunismiideoloogiat. Mõne aja pärast aga võttis peategelane jalad alla ja kõmpis rahvuslastest partisanide leeri ja film hakkas ilmet võtma. Veel väheke edasi ja asi muutus lausa huvitavaks, sest partisanisõda ei tundunudki enam sellise prantslaste resistance´i moodi kehkendamisena kus järsku liitlaste saabudes oli iga varem saksa härradele teed andnud argpüks kange vabadusvõitleja ja aa vabastaja.
Itaallastel oli olukord suts teist laadi, võideldi ju omade vastu ning ka rahva poolehoid partisanidele oli suts teist laadi, leidus neidki kes kodusõda heaks ei kiitnud ning eg etteheiteid selle eest teha saanud. Seeläbi meenutas kohalike "uute iseeisvuslaste" tegevus kohati meie metsavendade oma, mõnes talus pakuti peavarju ja sööki, samas kui teises võidi kutsuda regulaararmee sõdurid püssiga hulkureid tabama. Paikonnas liiguti kaootiiselt, püüti jätta muljet partisanide kohalolekust, samas kui kõrval asuvas linnas, tlus või isegi tänaval varitsesid Mussolinile truud armeeosad.
Valdav osa filmi kokkupõrgetest toimus külateedel kus lonkivatele partisanidele tõmmati metsatukast või põlluveerelt tuli peale, mille järel viimased taas põõsastesse putkasid ning varjudes järgmise öömajani hiilisid. Suurematel partisniüksustel oli oma poliitika ja lõpuks ka edud mängus, tihti isegi liikumise reetmiseni jõudvad ja tavaline remees oli ettur nagu ikka. Huvitav pilt sissisõjast viinamarjaistanduste ja oliivisalude maalt, kus külma, nälja ja tubakahimuga võitlevad mehed vedasid end ja oma püssilogusid talust talusse, leides korraks aega ka romantikaks ja poetasid kõrva suure poliitika vastu võtmiseks. Hea sõjadraama. 3,5/5
Partisanielu.

2 comments:

Anonymous said...

hallo great blog mate!
is there ini english subtitle (srt/sub) for this movie?

Trash said...

DVD has eng subtitles, so I guess there is.