Tuesday, March 04, 2008

American Gangster

American Gangster - Ridley Scott 2007

Seitsmekümnendatel ei tahtnud ükski produtsent ega režissöör kuuldagi Mario Puzo raamatu "Ristiisa" ekraniseerimisest. Filmi ei oleks saanud teha ilma kuritegeliku grupeeringu ja selle liikmete heroiseerimiseta ning sellist lähenemist peeti ebamoraalseks. Francis Ford Coppola polnud samuti algul just indu täis, kuid võttis kätte ja tegi ära. Tänapäeva kino on aga justkui vastupidine. Narkoparunid ja vägivaldsed psühhopaadid ruulivad ja neid jälitavatest politseinikest on tehtud kerged märklauad pilgetele ja vaenule. Kuritegevus on kangelane ja selle vastu võitlemine totaalselt out. American Gangster oli järjekordne film mis kujutas kuritegeliku organisatsiooni juhti sümpaatse sellina kelle seiklustele ja heaolule peaks vaataja kaasa elama. Tõeline paha pole ju mitte vaene neegripoiss kes püüab oma ameerika unelmat ellu viia, vaid hoopis itaalia maffioosod ja korrupeerunud mendid. See, et Harlemis suri süstlaotsas tuhandeid ei lähe arvesse, mees ju jagas jõululaupäeval tasuta kalkuneid, järelikult lahe kutt. *SPOILER*Filmi lõpus aga tehti surmagakauplejast täielik kangelane, kuigi elektritool oleks tundunud sobiliku karistusena, kõndis aga Harlemi ristiisa juba pea taas vaba mehena mööda oma kunagisi valdusi. *SPOILER END* Frank Lucas oli ennastäis, ahne ja hoolimatu neegerpätt aga mitte paari väikese närvipurskega must džentelmen nagu Denzel Washington´i esituses maailmale tutvustati. Kahjuks vaikiti filmis pea täielikult maha korrupeerunud sõjaväelaste teema. Narko smugeldamisega ei tegelenud ainult paar reameest vaid ümbrikus rahasaajate hulk küünis väga kõrgel kohal olevate ohvitseridena. Üks paljudest teooriatest toetab isegi CIA täielikku heakskiitu opratsioonidele, sest muidu poleks saadud sellist kaubatransiiti organiseerida. Film aga proovib kogu militaar ja luureorganisatsiooni seotust vältida ja näitab vaid paarist soldatist koosnevat tiimi kes sutsupaki raha eest midagi küsimata kahtlast cargot veavad.American Gangster oli vaese mehe The Wire. Sarnasus filmis ja seriaalis toimuva vahel oli vaieldamatu ja see fakt töötas tugevalt filmi kahjuks. Wire seriaal on näidanud kuidas toimib kuritegeliku gängi jahtimine, kui peene ja delikaatse tööga on tegemist. Lausa külmavärinaid tekitavalt ebameeldiv Russell Crowe küll proovub, kuid ikka kisub seda kangelaslikke rolle mänginud näitlejat räpase mac´i tüüpi lahmimise poole. DVD-l oli valida kas pikem uncut või lühem kino versioon. Kahjuks valisin pikema, sest nii hea filmiga nüüd küll tegu ei olnud, et pool tundi aega lisaks kujutada võiks. 2/5
Denzel Washington

4 comments:

Mart said...

Vaatamata alguses üles kruvitud süžeele morjendas mind isiklikult enim filmi hirmsamat vatti saanud lõppvaatlus: kaks antikangelast istuvad laua taga ja teesklevad suurt naerupuhangut, kui terve Harlemi narkoskeem üksipulgi lahti võetakse.

Kas on miskit sealt kusagilt vahelt sootuks välja lõigatud või siis saigi režiil selleks ajaks juba mõnuaine otsa.

Nii või teisiti jättis see linatäide külmaks.

Trash said...

Eks see lauataga istumine oli osa reaalsest loost, kui täpne on muidugi iseasi. Kuidagi pidi ju näitama narkokunni koostööalti olekud võimudega.

Anonymous said...

Kahju Ridleyst, tundub et vend Tony läheb temast mööda, Deja Vu pakkus rohkem põnevust juba kui AG. Ja Tonyl ju Warriorsi remake tulemas:)

Trash said...

Deja Vu´d pole näinud ja kuna telekat ei vaata, vast nii jääbki. DVD-d ei hakka ju ka ometi sebima.