Tuesday, May 29, 2007

West of Zanzibar

West of Zanzibar - Tod Browning 1928

Kohe kui MGM´i lõvi alguses möirgama hakkas tuli hea soe tunne hinge. Kõigi lapsepõlves nähtud filmide nostalgiline fiil, kus filmikompanii lõvi samuti veidi venitava ja ragiseva valju häälega oma üleolekut kõigist teistest stuudiotest kuulutas. Möire mis mind lapsena kutsus laupäeva õhtust westernit või pühapäeva keskpäevaseid Tarzani seiklusi vaatama. 1928 aasta originaalheli - restaureerimata, filtreerimata ja silumata, asi mida nostalgialembeline oskab tänu bootleg reliisidele hinnata. Retail DVD sellest filmist väljas ei ole ja arvatavasti oleks heli puhastatud mono või isegi dolbi stereo kus lõvi laulaks sama puhta ja koolitatud häälega kui Pavarotti. Tod Browning on see mees kes tõi vaatajateni kultusfilmi Freaks, teose mida kõik TCM telekanalit omavad inimesed on vähemalt korra kui mitte rohkem näinud. Freaksiga sarnaselt algab ka West of Zanzibar´i tegevus tsirkuses, kuid kandub üsna pea üle musta mandri südamesse, kannibalide ja elevandiluu küttide räpasesse maailma. Lugu kõike inimlikku halvavast kättemaksust mis pimestab tasujat muutes ta lausa kurjuse kehastuseks. Lon Chaney jalutu salaplaane hauduva kättemaksjana on lausa võrratu aga seda on ka kogu lugu ise. Kui hiljuti kirjutasin, et Buster Keaton tegi komöödia ära, siis nüüd võib ka lisada, et Tod Browning on ikka meeletult andnud põnevikkude tekkele. Meie silmis küll põnevikud, kuid omal ajal olid mehe filmid naisi kinos minestama panevad õudusfilmid. He he ! Tubli tükk kinoajalugu. 4/5
Liikumisvõimetu sant võib olla ohtlikum vastane kui tervisest pakatav jõumees.

14 comments:

J said...

Oh, seda filmi vaataks küll hea meelega. Kas kuskilt sikutatud tähendab või mis moel soetatud täpselt?

Kanalil TCM peab ka hakkama ikka silma peal hoidma. Vanasti enne digitv-d sati saatekavasid vaadates jättis väga sellise mulje, mida vaataks, nüüd aga täiesti ära unustanud. Pendeldab seal midagi cartooniga kordamööda vist.

Trash said...

Sain ühelt trackerilt jah, custom made DVD, valik - chapterid ja play. Kvaliteet vilets aga nii vana filmi puhul ei oma see rolli. Mosaiiki ei visanud nii, et avist vist konverditud ei olnud.

paranoiadisco said...

TCM on kuld jah. Kahjuks pole see kanal, mis Cartooniga vahetust teeb sama programmiga. Digi-tv võiks küll võtta selle südameasjaks, et see 24/7 klassikat näitav kanal vaatajateni tuua...

Kasvõi sellepärast:
http://www.tcm.com/underground/index.jsp

J said...

Ei ole nii! Sellist kraami näitab TCM, millega Elion mind täiesti minu teadmata üle on lasknud? Digitv vajab ingliskeelseid filmikanaleid ja kiiresti! Ühest kanalist on kohe kindlasti vähe ja seda saab ka lisapaketist (TV1000)... olgu-olgu, unustasin sellised filmikanalid, nagu Blue Hustler, Hustler TV ja XXX Extreme, mida ka ühe lisapaketi vahendusel näha võib.

Uusi ingliskeelseid filmikanaleid või leiutada mingi moodus saksa- ja venekeelsete arusaadavaks muutmiseks (no on ahvid! Kõik filmid alguses ingliskeelsed, kuid nad peavad peale lugema ning ei lisa originaalkeele võimalust!) Ühelt saksa kanalilt (ei mäleta nime) oli hiljuti Blue Velvet ning on olnud üht-teist muud, mida tahaks kindlasti näha, kuid mitte saksa keeles.

Trash said...

Mina vaatan nii vähe televisiooni, et mingist filmikanalist puudust ei tunne. Z Channelit vast küll.

J said...

See trackerite asi on ikka väga võõras veel ja sellest tulenevalt ka küsimus: Kust selliseid filme leida võib? Konkreetne aadress või mõni muu näitaja oleks väga äge ja läheks kohe kasutusele.

Trash said...

Kas on mingit sulle privaatsõnumi saatmise võimalust Xipe ?

J said...

õm, meiliaadress biomechanoid@gmail.com näiteks.

Ulmeguru said...

Tod Browning? Tahan!!!

Trash said...

@ulmeguru

mul on unknown ja freaks ka.

@xipe

vötan yhendust kui olen taas eestis

Ulmeguru said...

Unknown ja Freaks läheks ka loosi...

Trash said...

Mul välja laenatud, ega teagi kas enne suveüritust tagasi saan. Kunagi kindlasti.

J said...

Väga meeldiv, sain kirja kätte. Proovisin vastata ka, kuid raisk, tuli kohe otsaga tagasi. See oli mingi teist teed pidi saadetud kiri.

Trash said...

Mingitlaadi invitation süsteemi kaudu . Nägin juba, et olid kutse kätte saanud jah.