Saturday, May 05, 2007

Long Arm of the Law

Sheng gang qi bing - Johnny Mak 1984

Kowlooni kriminaal palkab mandrihiinast oma endised sõjaväekaaslased kampa, et läbi viia viimane suur juvelirööv kindlustamaks muretut tulevikku. Raskustega üle piiri Hong Kongi jõudnud jõugul aga ei lähe kõik nii libedalt kui esialgu suurejooneliselt loodeti. Juvelirööv jääb ära ja elamisraha teenimise nimel koksavad armeekaaslased maha mehe kes hiljem selgub kuuluvat politseiridadesse. Viis ohmust maapoissi suurlinnas on alul koomiline vaatepilt, kuid politsei ja kohaliku triaadi survel muutuvad lääne imede üle päid vangutavad mehed peagi külmaverelisteks killeriteks. Kui muu kapitalistlikus ühiskonnas paneb neid imestama ja mõjub naljakana, siis relvadega laskmisel on kõik sama ja seda tööd nad tunnevad. Jaht viiele relvastatud hiinlasele Kowlooni tänavail võib alata. Long Arm of the Law oli nii tihe actioni film, et karp vajus lahti. Kui olen pidanud realistlikku politseithrillerit selle aastasaja HK kino uudseks lähenemiseks, siis see teos tõestas vastupidist. Tüüpiliste üleheroiliseeritud kangelasfilmide kõrval valmis Hong Kongis kaheksakümnendatel ka selline pärl mis minu jaoks muutus koheselt HK kinokusti verstapostiks. Killule koomikat ja romantikat, sümpaatsed kamraadid, ning meeletu kuuliorgia mis samas hetkeksi ei muutunud muinasjutuks ega üliinimlikeks tapatalgudeks. Kuulid purevad nii vastaseid kui ka pätte endid, jättes verest nõretavad kujud end Walled City tänavatelabürindis edasi vedama. Praeguseks lammutatud Walled City, kui enne Mongkoki tihedaimalt asustatud HK osa, annab filmile selle õige fiili. Nii pimedad ja käänulised kui on selle linna tänavad ja nii mustad kui on selle linnaosa elanike elatusallikad on ka kohalike pättide elu. Ka nende saatus lõi linnaga samas rütmis hävingule vastu. Elada ja surra Kowloon Walled City´s, faking võimas värk ! 5/5
Fotod nüüdseks lammutatud Kowloon Walled City tänavatest ja majadest. Nüüd kujutage siia ümbrusesse meeletu tulistamise ja põgenemise thriller ja saate Long Arm of the Law´ist veidikenegi aimu.

5 comments:

Ulmeguru said...

Tahan!

Trash said...

Imelik valik sul seekord aga saad ikka. : )

Nuxx said...

See annab lihtsalt tunnistuse, et Jürkal on kergelt kopp ees USA tulistamistest/mainstreamist ja üldse maitse hakkab tahtma midagi enamat. Mu arust loomulik ja loogiline, et ka hong-kongi actionfilmide palavik tuleb läbi põdeda. Ja see on väga hea valik, kui arvestada et tegelt on Long Arm of the law "heroic bloodshed" zhanri isa. Päriselt ka. Jõudu!

Ulmeguru said...

:)

Eks ma vaatan ikka imelikke asju küll ning kindlasti ei vaata ma vaid USA meinstriimi...

Kas ma just miskit tööstuslikus mahus palavikku kavatsen läbi põdeda? Lihtsalt kodanik Prügi kirjeldus ajas hamba verele...

:)

Trash said...

Ma vist ise põen wu xia palavikku ja kroonilist ghost comedy tõbe.
Ah, et kohe heroic bloodshedi isa. Mul jooksis ka korraks mõte läbi aga ikka liiga erinev klassikalisest Woo´st. Liiga käpardlik, et olla heroic. He he !