Thursday, May 24, 2007

300

300 - Zack Snyder 2006

300 tegi bittorrent ajalugu. Esimesed versioonid hakkasid netti imbuma juba enne esilinastusi, järgnevalt aga lisandus keskmiselt 3 versiooni päevas. Erinevad grupeeringud proovisid võidu üksteist järjest paremate custom reliisidega üle trumbata, küll muudeti formaate, puhastati pilti, tehti custom menüüsid ja lisati järjest rohkem subtiitriridasid. Mitte ükski film pole varem sellist "võidurelvastumist" ega tormi bittorrent maailmas tekitanud, 300 eri versiooni filmist 300 kerkisid justkui seened peale vihma. Ja mina hoidsin vaid silma peal DVD versioonidel, see mis alamate failiformaatide maailmas toimus võis olla laus hullumaja. Mina isiklikult nagu ikka provokatsioonidele ei allunud ja ootasin korraliku lapsena ära kino Kosmose versiooni filmist. Tegelikult ma mõtlesin filmist üldse mitte kirjutada ehk vaid selle esimese lõigu, kuna paistab, et igaüks on jõudnud juba öelda, et kinos hea ja kodus halb. Siiski avastasin kinost väljudes, et minu jaoks oli ka kinos halb. Mida kallim film ja mida rohkem promo ja kiidulaulu ( ebaametlikku ), peaks ju tähendama ka paremat sisu. Väikese eelarvelistele filmidele ma kõrgeid standardeid kunagi ei aseta. See mis ekraanil 300 vaatamise ajal toimus oli aga paras igavus. Isegi need napid lahingukohad ( lubati ju pidevat madinat ) ei pannud tagumikku istmelt kerkima ega silmi punnitama. Kuidagi laisad ja kiretud olid. Kõigi võitlushetkede jooksul sain vaid korra 2 minuti vältel tõsiselt head combet-koreograafiat jälgida, muidu oli lihtsalt üli-ilustatud surkimine ja pidev võitlustaktika kordamine. See mis võitlusstseenides väljapoole jäi oli täiesti kahvatu. Arvasin, et mind see poliitiline aspekt ei häiri aga nii odavat paatoslikkust ja idioodi peakolussegi jõudvate loosungite karjumist oli lihtsalt jäle kuulata, ning vaadata. Leonidas oma ebanaiselikult käituva kaasaga olid pigem odavad poliitilised populistid kui kangelased. Kõik vabandavad filmi nõrku kohti välja viidates sellele, et koomiksi järgi tehtud ja teisiti ei saanud, stoorit pidi järgima. Aga miks üldse välja vabandada ? Kui sitt siis sitt ja isegi "ilus" väliskulg ei päästa seda. Selline Final Fantasy VII: Advent Children stiilis ilus.
Ainukesed pluss punnid tulevad sellest, et mulle väga meeldis Xerxes´e tegelaskuju ja tema võimsus. No oli see mees endale alles friikide kogu suutnud muretseda, üks elajas ja värdjas hullem kui teine ja ega kuningas ise ka peletistest maha jäänud. Xerxes oli justkui värdjamagnet, kes tõmbas friike enda poole, isegi küürakas Ephialtes oli kohal nagu viis kopikat. Ei Putinil ega Bushil pole sellist võimu ega mõju, kurat, tüübil mängis ju kits toas vilepilli, no andke armu! Täielik kunn ja super valitseja, tõeliselt gigantne valitseja. 1,5/5

12 comments:

paranoiadisco said...

Xerxes oli ikka tõsine kunn jah. Selline mõnus perv nägi välja ka. Mulle täiesti üllatusena tuli, et sama näitleja mängis Lostis ühte tegelast, kes seal päris kõhetu könn tundus. Photoshop!

Ja need kuradi pildid, mis sellest Leonidasest vms on tehtud on ikka puhas kuld. "I forgot where we are dining tonight..."

Trash said...

See hääl oli tal ka veider. Kas ule dubleeritud või midagi aga jõle sobiv terve kujuga. Xerxes ! Xerxes !

Unknown said...

Ma ise alguses panin 8/10 enda blogis, sest äsja kinost tulnuna oli mõnus fiil sees, aga järele mõeldes sisu ikka tugevalt nappis. Actionit enda meelest jagus kuhjaga, kuigi ise oleks tolle Queen Gorgo ja kena poisi vahelise asja asemele panna veel mõned lahinguhetked. Iseenesest sümpaatne meelelahutusfilm siiski. Ei meeldinud üldse, kui Ekspressi telekavas mingi ajaloolane vingus, et ei jää ajaloole truuks vms. See peab Hollywoodi silmakomm olema, mitte mingi tõsine ajaloofilm.

Xerxes tegelikult IMHO selline homotegelane ajaloos siiski ei olnud, kuid tema hääl ja olemine oli ikka väga äge. Nõus! ;D

paranoica said...

hm, enim närvidele käis jah see et suht tühi oli see värk kõik, actionit vaid jupitud, sisu polnud pea üldse.. huvitav, et oli ära unustatud fakt, et tüübid ei läinud mitte niisama suitsiidimissioonile termopüüle kaitsma, vaid selle vastuhaku point peitus pigem selles, et aeglustada pärslaste edasitungi ja anda kreekale aega korralikuma sõjaväe kogumiseks.

arvestades sin city suurepärasust oleks võinud 300 küll ära jääda; puine värk

muide, see on ka sõjafilm muude žanrite hulgas.

Unknown said...

Ja ajaloofilm samuti.

Trash said...

Üks asi mis minu arust imes oli see, et lõpus lasid tüübid end haledalt veristada ja ei osutanud mingit vastupanu. Algul kui nooli sadas jäid kõik ellu, nüüd koolsid kõik maha. Vanas versioonis mille järgi koomiks peaks tehtud olema oli asi küll veidi jõulisem ja Leonidas sai ise kõige esimesena surma. Teised surid ta keha kaitstes.

Anonymous said...

ah eks sa bitchid ka veidi liiga palju, küll ei sobi see ja siis too :)
puht emotsionaalsel tasemel oli tegemist ikka väga suure asjaga. persse see stoory, see pole see film lihtsalt. see on just täpselt see film kus tuleb enda kõik kriitilised lihased lõdvaks lasta ja öelda JAH kõigile mis sulle näkku pritsib. ja see töötab. mis ongi kõige tähtsam.

kusjuures, kui ma tahaksin kunagi näha filmi kalevipojast siis just täpselt samas võtmes. ehk siis ülipaatoslik emotsioonipomm.

näiteks venelaste "noor kaardivägi" on kirjutatud täpselt samas võtmes.

Unknown said...

Trash, selle lõpuga oli tegelikult nii, et vaata kui Leonidas tulistas noole Xerxese pihta, siis see tabas teda õrnalt põse vastu. Niiviisi said Sparta 300 meest aru, et Xerxes on KA haavatav. Ja siis nad andsidki alla.

Anonymous said...

Ma pole küll ise näinud, kuna see oli alati nii hilja kinos, et oleks pidanud endale linna öömaja hankima. Koomiks see-eest loetud.

...aga see on tõesti veider, et sisu puudumist põhjendatakse koomiksi põhjal baseerumisega. Nagu koomiksil ei võiks sisu olla!

Trash said...

Lihased lasingi lõdvaks, aga eriti midagi toimuma ei hakanud. Ootused olid kõvasti kõrgemad.

Anonymous said...

Ma vaatasin ka ära. Tegemist on rämedalt hea filmiga, mis kõigele lisaks oli puhas ood white powerile. Lihaselised valged aarialased pealetungiva musta rämpsu vastu kangelastegusid sooritamas...Puhas kuld.

5/5, 10/10

K.

Trash said...

Ma olen õnnelik, et omad nüüd DVD mängijat.